13 °C Budapest
Fontos határidő közeleg a budapesti tömegközlekedésben: ezt minden helyi nyugdíjasnak tudnia kell

Fontos határidő közeleg a budapesti tömegközlekedésben: ezt minden helyi nyugdíjasnak tudnia kell

2022. február 21. 18:29

Fontos határidő közeleg: a nyugdíjas bérletigazolványokat március 31-ig kell érvényesíteni. Érdemes utazás előtt ellenőrizni a személyazonosításra alkalmas okmányok, a diákigazolványok és az utazási kedvezményekhez szükséges igazolások érvényességi idejét is, így elkerülhetők a kellemetlenségek.

Továbbra is hatályosak a veszélyhelyzet idején érvényes intézkedések, ráadásul a szabályok február 12-én kiegészültek, amely az okmányok egy meghatározott, szűkebb körét érinti. A kellemetlenségek elkerülése érdekében a BKK összefoglalja ügyfeleinek, hogy a szabályos utazás érdekében mire érdemes odafigyelni az egyes igazolványtípusokkal kapcsolatban - írja közleményében a társaság.

Igazolványok és okmányok

A 2020. március 11. és 2022. május 31. között lejárt, illetve lejáró, magyar hatóság által kiállított, személyazonosításra alkalmas okmányok (ilyen a személyi igazolvány, az útlevél és a vezetői engedély) 2022. június 30-ig érvényesek.

A magyar hatóság által kiállított egyéb hivatalos okmányok közül a 2020. március 11. és július 3., valamint a 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt, illetve lejáró okmányok érvényességi ideje hosszabbodik meg június 30-ig.

A tartózkodási, letelepedési és bevándorlási engedélyek kivételt jelentenek, ezek közül csak a 2020. november 4. és 2022. február 28. között lejárt, illetve lejáró okmányok érvényessége hosszabbodik meg idén június 30-ig.

Diákigazolványok

A 2019/2020-as és a 2020/2021-es tanév I. és II. féléves felsőoktatási, illetve köznevelési, valamint a 2021/2022-es tanév I. féléves felsőoktatási érvényesítő matricával ellátott diákigazolványokat 2022. június 30-ig érvényes okmányként fogadják el. Ugyanez a szabály vonatkozik azokra a diákigazolványt helyettesítő igazolásokra, amelyeket a tanintézmények elektronikus formában küldtek el a diákoknak, és azokat kinyomtatva használták eddig a tanulók. Azokat az igazolásokat, amelyek a rajtuk feltüntetett érvényességi idő szerint 2020. március 11. és július 3., vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejártak, illetve lejárnak, szintén 2022. június 30-ig kell érvényesnek tekinteni.

A 2021/2022-es tanév II. féléves felsőoktatási matricával ellátott diákigazolványok a normál szabályok szerint, 2022. február 1-től 2022. október 31-ig érvényesek, a 2021/2022-es tanév köznevelési matricájával ellátott igazolványokat pedig 2021. szeptember 1-től 2022. október 31-ig fogadják el.

Érvényesítő matrica nélkül is érvényes azon tanulók diákigazolványa, akik 2003. augusztus 31. után születtek. 2022. június 30. után a 2005. szeptember 1-je előtt születettek már csak az aktuális tanévre vagy félévre szóló érvényesítő matricával ellátott diákigazolvánnyal jogosultak utazási kedvezményre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egyéb igazolásokról, valamint az egészségügyi dolgozók és egyes további személyek díjmentes utazásának feltételeiről korábbi közleményünkben olvashatnak bővebben.

Március 31-ig kell érvényesíteni a nyugdíjas bérletigazolványokat

A BKK felhívja a figyelmet arra, hogy a bérletigazolványok érvényességét nem hosszabbították meg, továbbá az álláskereső bérlet kiváltásához és a kisgyerekes bérletigazolvány érvényesítéséhez szükséges igazolásokra sem vonatkozik a hosszabbítás.

A nyugdíjas bérletigazolványok döntő többségét az ellátottak utazási utalványa alapján állították ki, ezeket a bérletigazolványokat 2022. március 31-ig kell érvényesíteni. Az arra jogosultaknak az új, 2023. március 31-ig érvényes utalványokat februárban és márciusban kézbesítik. Ahhoz, hogy az érintettek kedvezményesen vehessék igénybe a budapesti közösségi közlekedést, feltétlenül szükséges az érvényesítés, a nyugdíjas bérletek csak érvényes nyugdíjas bérletigazolvánnyal használhatók. Ha a bérletigazolvány érvényességi ideje lejár, a bérletet már akkor sem lehet használni, ha azon későbbi érvényességi idő van.

Célszerű mielőbb felkeresni bármelyik ügyfélközpontot vagy pénztárt a nyugdíjas bérletigazolvánnyal, az új utalvánnyal és személyazonosításra alkalmas okmánnyal, kérve az érvényességi idő meghosszabbítását. Akinek a nyugdíjas bérletigazolványán hátul már mind a négy érvényesítési hely betelt, annak fényképet is szükséges vinnie, hogy azzal új bérletigazolványt készíthessenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem