27 °C Budapest
Fontos határidő közeleg a budapesti tömegközlekedésben: ezt minden helyi nyugdíjasnak tudnia kell

Fontos határidő közeleg a budapesti tömegközlekedésben: ezt minden helyi nyugdíjasnak tudnia kell

2022. február 21. 18:29

Fontos határidő közeleg: a nyugdíjas bérletigazolványokat március 31-ig kell érvényesíteni. Érdemes utazás előtt ellenőrizni a személyazonosításra alkalmas okmányok, a diákigazolványok és az utazási kedvezményekhez szükséges igazolások érvényességi idejét is, így elkerülhetők a kellemetlenségek.

Továbbra is hatályosak a veszélyhelyzet idején érvényes intézkedések, ráadásul a szabályok február 12-én kiegészültek, amely az okmányok egy meghatározott, szűkebb körét érinti. A kellemetlenségek elkerülése érdekében a BKK összefoglalja ügyfeleinek, hogy a szabályos utazás érdekében mire érdemes odafigyelni az egyes igazolványtípusokkal kapcsolatban - írja közleményében a társaság.

Igazolványok és okmányok

A 2020. március 11. és 2022. május 31. között lejárt, illetve lejáró, magyar hatóság által kiállított, személyazonosításra alkalmas okmányok (ilyen a személyi igazolvány, az útlevél és a vezetői engedély) 2022. június 30-ig érvényesek.

A magyar hatóság által kiállított egyéb hivatalos okmányok közül a 2020. március 11. és július 3., valamint a 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt, illetve lejáró okmányok érvényességi ideje hosszabbodik meg június 30-ig.

A tartózkodási, letelepedési és bevándorlási engedélyek kivételt jelentenek, ezek közül csak a 2020. november 4. és 2022. február 28. között lejárt, illetve lejáró okmányok érvényessége hosszabbodik meg idén június 30-ig.

Diákigazolványok

A 2019/2020-as és a 2020/2021-es tanév I. és II. féléves felsőoktatási, illetve köznevelési, valamint a 2021/2022-es tanév I. féléves felsőoktatási érvényesítő matricával ellátott diákigazolványokat 2022. június 30-ig érvényes okmányként fogadják el. Ugyanez a szabály vonatkozik azokra a diákigazolványt helyettesítő igazolásokra, amelyeket a tanintézmények elektronikus formában küldtek el a diákoknak, és azokat kinyomtatva használták eddig a tanulók. Azokat az igazolásokat, amelyek a rajtuk feltüntetett érvényességi idő szerint 2020. március 11. és július 3., vagy 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejártak, illetve lejárnak, szintén 2022. június 30-ig kell érvényesnek tekinteni.

A 2021/2022-es tanév II. féléves felsőoktatási matricával ellátott diákigazolványok a normál szabályok szerint, 2022. február 1-től 2022. október 31-ig érvényesek, a 2021/2022-es tanév köznevelési matricájával ellátott igazolványokat pedig 2021. szeptember 1-től 2022. október 31-ig fogadják el.

Érvényesítő matrica nélkül is érvényes azon tanulók diákigazolványa, akik 2003. augusztus 31. után születtek. 2022. június 30. után a 2005. szeptember 1-je előtt születettek már csak az aktuális tanévre vagy félévre szóló érvényesítő matricával ellátott diákigazolvánnyal jogosultak utazási kedvezményre.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az egyéb igazolásokról, valamint az egészségügyi dolgozók és egyes további személyek díjmentes utazásának feltételeiről korábbi közleményünkben olvashatnak bővebben.

Március 31-ig kell érvényesíteni a nyugdíjas bérletigazolványokat

A BKK felhívja a figyelmet arra, hogy a bérletigazolványok érvényességét nem hosszabbították meg, továbbá az álláskereső bérlet kiváltásához és a kisgyerekes bérletigazolvány érvényesítéséhez szükséges igazolásokra sem vonatkozik a hosszabbítás.

A nyugdíjas bérletigazolványok döntő többségét az ellátottak utazási utalványa alapján állították ki, ezeket a bérletigazolványokat 2022. március 31-ig kell érvényesíteni. Az arra jogosultaknak az új, 2023. március 31-ig érvényes utalványokat februárban és márciusban kézbesítik. Ahhoz, hogy az érintettek kedvezményesen vehessék igénybe a budapesti közösségi közlekedést, feltétlenül szükséges az érvényesítés, a nyugdíjas bérletek csak érvényes nyugdíjas bérletigazolvánnyal használhatók. Ha a bérletigazolvány érvényességi ideje lejár, a bérletet már akkor sem lehet használni, ha azon későbbi érvényességi idő van.

Célszerű mielőbb felkeresni bármelyik ügyfélközpontot vagy pénztárt a nyugdíjas bérletigazolvánnyal, az új utalvánnyal és személyazonosításra alkalmas okmánnyal, kérve az érvényességi idő meghosszabbítását. Akinek a nyugdíjas bérletigazolványán hátul már mind a négy érvényesítési hely betelt, annak fényképet is szükséges vinnie, hogy azzal új bérletigazolványt készíthessenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?