4 °C Budapest
Nesze neked talpraállás: emberhiány, magas rezsi fojtogatja a magyar turizmust

Nesze neked talpraállás: emberhiány, magas rezsi fojtogatja a magyar turizmust

2022. február 7. 11:03

A turizmus, vendéglátást 2021-22 fordulóján óvatos optimizmus jellemzi. Két vezető szakember szerint az iparág ha lassan is, de talán kilábal a koronavírus okozta sokkból.

Egy rövid kitekintés az elmúlt évekre: Molnár Judit, a Magyar Utazási irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke, az OTP Travel ügyvezetője szerint a szakma a járvány első hullámában azt jósolta, hogy annak elmúltával először a szabadidős utazások indulnak be ismét, és csak ezután jön az üzleti, corporate turizmus. És ez pontosan így történt…

Mindazonáltal a 2020-as nyár az egyéni utak esetében akár tragikusnak is mondható: a 2019-es heti 70 charter járat után abban az évben a mindössze két hónapos szezonban heti 6 (!) darab charter indult. Ehhez képest a 2021-es nyár már jelentős javulást hozott a heti 20 járattal és a hosszabb szezonnal. Ami azért még így is fényévekre van a pandémia előtti számoktól….

Az egyéni úti célok nem változtak, a járványhelyzetben is a korábbi charter desztinációk (Görögország, Törökország, Ciprus, Egyiptom, Tunézia és Dél-Európa országai) voltak a legnépszerűbbek. Télen a tehetősebbek most is - mint hosszú évek óta - a távoli, egzotikus helyeket (Maldív-szigetek, Dubai, Seychelle-szigetek, Dominikai Köztársaság, Mexikó, Zanzibár) keresték fel. Ez így volt 20-21 és 21-22 fordulóján is.

Molnár Judit szerint a szakma most óvatos optimizmussal tekint a 2022-es szezonra:

A foglalások alapján a nyári úti célok nem változtak, és most már heti 30-40 charter géppel számolunk. Az üzleti utak – az őszi felfutás után – decemberben az omikron miatt visszaestek, de már itt is érezhető az érdeklődés. Ez szintén optimizmussal tölt el minket

- mondta a szakember a Pénzcentrumnak. Mint említette, a vírus első-második hulláma idején sokan temették az utazásokat, mondván, hogy végérvényesen befellegzett a nagy jövés-menésnek a világon, de ez nem jött be, az utazások szerinte vissza fognak térni a pandémia előtti szintre.

Az irodák talán egyetlen „szerencséje” a járványhelyzetből kifolyólag, hogy a sok bizonytalan tényező, az országok – néha egymástól – eltérő szabályai miatt az utasok nagyobb biztonságra vágynak. Sokaknak fontos, hogy a szakemberektől napi szinten kapjanak információt, vagy valakit fel tudják őket hívni, ha külföldön bajba kerülnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szintén délibábnak bizonyult sokak optimizmusa, mely szerint a repülőjegyek olcsóbbak lesznek a járvány alatt. A légitársaságok ugyanis sok járatot töröltek, ezért amelyek üzemelnek, azok a legtöbbször tele vannak. Nem lett tehát általános tendencia az olcsóság a légitársaságoknál.

Szerencsére nem igazolódott be a szakma félelme, hogy a hazai utazási irodák nagy száma megy csődbe. 2019 decemberében Magyarországon 989 utazási iroda volt bejegyezve, néhány hete pedig 955. Inkább a tevékenység szüneteltetése, a cég „hibernálása”, vagy a foglalkoztatott munkatársak számának csökkentése a jellemző. Most az óvatos, ugyanakkor bizakodó tervezés van napirenden, a felkészülés a járvány utáni időszakra. 

A hazai turizmus kapcsán a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége nevében Sárvári-Deák Zsófia főtitkár elmondta, hogy a KSH adatai alapján 2021 november végéig a szállodai vendégéjszakák száma országos szinten 2,2%-kal, Budapesten 14,9%-kal haladta meg a 2020. évi adatokat. Ugyanakkor ez még mindig 56,1%-kal, illetve 72,6%-kal elmarad a 2019 január és november között regisztráltaktól.

A Szövetség becslései szerint 2021-ben a szállodai vendégéjszakák 12-14%-kal haladták meg az előző évit, de csak körülbelül fele volt a 2019 évinek. Ennek fő oka a nemzetközi turizmus visszaesése, de a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma is körülbelül 33-36%-kal elmaradt a járvány előtti szinttől a járvány miatti több hónapos korlátozás miatt.

Sárvári-Deák Zsófia szerint a belföldi kereslet a szezonban várhatóan idén is erős lesz. Bízik benne, hogy a szabadidős nemzetközi turizmus tovább erősödik, a repülőjáratok sűrűsödésével. Véleménye szerint sajnos továbbra sem lehet számítani a konferenciavendégek, illetve a tengerentúli és ázsiai csoportok ugrásszerű növekedésének, ezek visszaépülése egy hosszabb folyamat.

Az úgynevezett „foglalási ablak” rendkívüli módon lerövidült, jelenleg sokkal alacsonyabb a nyári előfoglalások száma, mint a válság előtt volt. A vendégek a bizonytalanság miatt az utolsó pillanatban foglalják le szálláshelyeiket, s emiatt nehezen tudnak a készletekkel, munkaerővel tervezni a szállodák. A szálloda-, és vendéglátóipar legnagyobb kihívása az idei évben a munkaerőhiány és az energiaárak és egyéb költségek nagymértékű emelkedése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem