Lerohanta a tél az országot: ezeket jó tudni, ha autóba ülsz

Lerohanta a tél az országot: ezeket jó tudni, ha autóba ülsz

2021. január 13. 16:48

Megérkezett az igazi tél: havas, csúszós utak nehezítik a közlekedést, éjszakánként pedig kemény mínuszok repkednek. Ilyenkor a közlekedőknek is körültekintőbbnek kell lenni, hiszen a téli vezetés veszélyes üzem. Adunk pár tippet, amelyekkel balesetmentesen átvészelheted a hideg időszakot.

Január közepére beköszöntött a tél Magyarországon, nap közben is alig kúszik fagypont fölé a hőmérő higanyszála: vezetni pedig különösen veszélyes fagypont körüli hőmérsékleten, hiszen az utak állapota gyorsan megváltozhat. Még a tapasztalt sofőrök is találkozhatnak komolyabb kihívásokkal. Alább az ADAC összeszedett pár tippet a téli vezetéshez, hogy mindenki biztonságban hazaérjen.

 • A nulladik lépés, hogy teljesen tisztítsd meg az autót a jegesedéstől, a hótól. Ez nem csak a kilátás miatt fontos, hanem azért is, mert az autóról lehulló jégdarabok, hótömbök veszélyeztetik a többi közlekedőt is.
 • Fontos, hogy legkésőbb, ha beüt a fagypont alatti hőmérséklet, szereld fel a téligumikat.
 • Mindig haladj biztonságos sebességgel, és tarts nagyobb követési távolságot a szokásosnál.
 • Alkalmanként végezz rövid fékpróbát a nyílt úton, amikor nem veszélyeztetsz másokat. Így kitapasztalhatod az útviszonyokat és a féktávolságot a csúszós úton. Nullára lassítani az ADAC szakértői szerint akár ötször hosszabb is lehet, mint száraz aszfalton!
 • Gyakorold a vezetést télies körülmények között, amikor leesik az első hó, tanácsos például egy áruház üres parkolójában menni pár kört. Egy vezetéstechnikai tréningen pedig profiktól lehet megtanulni, mit kell tenni bizonyos helyzetekben.
 • A legfontosabb, hogy bármi is történik, ne rángasd a kormányt! Ha a jármű megcsúszik, ne ess pánikba, vedd le a lábad a gázról, és ne tégy hirtelen kormánymozdulatokat. Az ESP segít stabilizálni az autót.
 • A modern automataváltós autókban az elektronika általában nyújt bizonyos mértékű tapadást. Ha csúszós felületen indulsz, különösen óvatosnak kell lenni a gázzal. Régebbi automata autókban a lágyabb fékezés érdekében állítd N állásba a váltókart, hogy a kerekeken ne legyen meghajtás.
 • Ha az autó kanyarban csúszik meg, ne próbálkozz hirtelen manőverekkel, röviden és határozottan lépj a fékpedálra, és igyekezz finom mozdulatokkal korrigálni. Általában néhány kilométeres sebességcsökkentés is elegendő ahhoz, hogy újra irányítható legyen az autó.
 • Ha fagypont körüli ingadozik a hőmérséklet, az útfelület folyamatosan változhat, szóval ilyenkor különösen körültekintően kell vezetni.
 • Ha az utat tükörjég borítja, például ónos eső után, csak egy megoldás van: állj félre, vagy útnak se indulj, várd meg, ameddig megtisztítják az utat - javasolja a német autóklub. Hiszen ilyenkor a tapadás gyakorlatilag nulla. Ráadásul sötétben a jegesedést sokkal nehezebb észrevenni, ez az úgynevezett "fekete jég".
 • A havas és csúszós utakon gyakran alakulnak ki hosszú dugók, úgyhogy érdemes hosszabb menetidőre számolni,

Megejgyezték azt is, hogy ha netán hóláncra lenne szükség, tudnod kell, hogyan kell őket szakszerűen felszerelni. A legjobb, ha otthon gyakorolsz, a neten pedig videókat is találsz, ha elakadnál a szereléssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?