Brutális támadássorozat a MÁV-on: ezeken a vonatokon történtek az incidensek

2020. augusztus 18. 12:28

A hétvégén három jegyvizsgálót is támadás ért szolgálatteljesítés közben. A vasúttársaság megengedhetetlennek tartja a munkájukat végző vasutasokkal szembeni erőszakos fellépést, testi épségük veszélyeztetését. A MÁV-START mindent megtesz munkavállalói védelme érdekében, kiemelten kezeli a jegyvizsgálók biztonságát is, minden esetben feljelentést tesz az elkövetőkkel szemben. Az eddigi intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt években csökkent a vonatkísérőket ért atrocitások száma.

Augusztus 14-én, péntek este a Lajosmizséről a fővárosba tartó S21-es járat jegyvizsgálóját Dabas és Inárcs-Kakucs állomás között egy jeggyel nem rendelkező férfi bántalmazta: tapétavágó késsel a combján, a mellkasán és az arcán megvágta, a homlokát megütötte, majd a vonatról leszállva elmenekült. A sérült fiatal jegyvizsgálónőt a mentők Inárcs-Kakucs állomásról kórházba szállították, jelenleg otthonában pihen, az eset lelkileg súlyosan megviseli. A rendőrség keresi az elkövetőt, fantomképe a police.hu oldalon is megtalálható.

Augusztus 15-én, szombat délután a Debrecen felől Budapestre tartó Kamilla InterCityn a jegyvizsgáló egy utast többször is hiába figyelmeztetett, hogy használjon maszkot, ezért rendőri segítséget kért. A vonatot Albertirsa állomáson megállították, ekkor az utas megpróbálta megütni, majd leköpte a vonatkísérőt. Az utast a rendőr leszállította a vonatról. 

Augusztus 16-án este Dunakeszi-Gyártelep és Rákospalota-Újpest között közlekedő vonaton egy menetjegy nélküli, botrányosan viselkedő utas keveredett szóváltásba egy utastársával, az intézkedő jegyvizsgálót előbb verbálisan, majd tettleg bántalmazta, végül leszállt a vonatról. A jegyvizsgáló rehabilitációs szabadságot igényelt és kapott.

Az utóbbi években a vasúttársaság intézkedéseinek köszönhetően csökkent a súlyos konfliktusok száma a vonatokon. 2018-ban 123, 2019-ben 70, idén eddig 47 esetben bántalmaztak jegyvizsgálót szolgálatteljesítés közben, idén az augusztus 14-i eset volt az első ilyen brutális támadás.

A MÁV-START a vasútállomások hangos utastájékoztató rendszerében, a vonatok fedélzetén rendszeresen tájékoztatja szóban az utasokat arról, hogy a vonatkísérőkkel szembeni erőszakos cselekmények bűncselekménynek minősülnek, a vasúttársaság ilyen esetekben minden alkalommal feljelentést tesz. A vonatokon civilben vagy egyenruhában utazó vasútőrök, rendőrök szükség esetén azonnal eljárnak, erre a vonatokon tájékoztató plakátok is felhívják a figyelmet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A MÁV-START az idei év végéig a már meglévő rendszerrel kompatibilis további 66 darab új testkamerát telepít a már meglévő 108 testkamera mellé. A jegyvizsgálók kedvező tapasztalatai azt mutatják, hogy a mobilkamerák láttán az utazók együttműködőbbé váltak, megnőtt a jegyvásárlási hajlandóság.

Több alkalommal is előfordult, hogy korábban gyakran kötekedő, veréssel fenyegetőző, érvénytelen jeggyel utazó utas a kamerát látva további vita nélkül elismerte a pótdíjalkalmazás jogosságát. A 2019. szeptemberi bevezetés óta folyamatosan nő azoknak a jegyvizsgálóknak a száma, akik munkavégzésük során önkéntes alapon, szívesen használják a bántalmazások, támadások megelőzése, hatásainak csökkentése érdekében a testkamerákat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem