5 °C Budapest
Most pórul járhatnak a túrázók: ezekben az erdőkben repkednek a bírságok

Most pórul járhatnak a túrázók: ezekben az erdőkben repkednek a bírságok

2020. június 11. 08:10

A túrázók, erdőjárók már javában gyűjtögetik a bodzát és a szamócát, hamarosan pedig az egyre népszerűbb levendula szedésének ideje is megérkezik. A tapasztaltabbak figyelik a legfrissebb előírásokat, ám aki nem tájékozódik a szabályokról komoly bírságot is kaphat gyűjtögetésért.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat követően, soha nem látott lelkesedéssel indultak el az emberek a népszerű kirándulóhelyekre hétvégi sétákra vagy nagyobb túrákra. A kirándulások során gyakran visznek haza az erdőkbe látogatók gyűjtögetési szándékkal vagy akár csak szuvenírként vadvirágokat, gyógynövényeket, gombákat, különböző erdei terméseket. Tavaszra, nyárra az erdő megtelik élettel és gyűjthető növényekkel, ám a megfelelő ismeretek hiányában könnyen bajba kerülhetnek a kíváncsi gyűjtögetők.

Mostanra különböző jogszabályok, törvények határozzák meg, hogy mikor, miből és mennyit gyűjthetünk - járt utána a HelloVidék. Az ország erdeinek jelentős százalékát kitevő állami fenntartású területeken a gomba, a vadgyümölcs, gyógynövény gyűjtése erdei haszonvételnek minősül, ahol szabad ugyan gyűjtögetni, de csak a meghatározott mennyiségben.

A 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény szerint állami erdőben - nem védett területen- mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiséget gyűjthet külön engedély nélkül. Ennek mértéke a gyakorlatban nem haladhatja meg a napi 2 kg/fő mennyiséget és kizárólag, szigorúan az állami erdőkre vonatkozik. (Az erdők besorolásáról a hatóság interaktív erdőtérképéről lehet tájékozódni.)

Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. Nagyon fontos rendelkezés ezen kívül, hogy az egyéni szükségletre gyűjtött "erdei kincsek" kereskedelmi forgalomba nem hozhatóak, piacra nem vihetjük őket és házalni sem lehet velük.

A vadon gyűjtött növények értékesítésének szabályairól az adóhatóság rendszeresen ad ki közleményeket. A hatályos jogszabály szerint jelenleg, ha a magánszemély az általa gyűjtött gyógy- és fűszernövényeket, vadon termő gyümölcsöket és gombát, valamint éti csigát gyűjt, (és nem egyéni vállalkozó vagy nem őstermelő), a gyűjtött terményeket pedig felvásárlónak értékesíti, akkor az adót a felvásárlónak kell megállapítania és a kifizetéskor levonnia.

Több százezres bírság járhat

Fontos tudni azt is, hogy védett természeti területen csak a természetvédelmi hatóság engedélyével folytatható gyűjtés vagy más hasonló tevékenység. Viszont a védett növényekkel kapcsolatban már egészen más a helyzet. A védelem alatt álló növények károsításáért, letépéséért és elpusztításáért a törvényben meghatározott természetvédelmi érték összegéig terjedő bírság is járhat. A védett növények listáját a 13/2001. (V. 9.) Környezetvédelmi Minisztériumi rendelet foglalja össze.

A rendelet különbséget tesz védett és fokozottan védett növények között. A védett növények természetvédelmi értéke -vagyis a bírság is- 5000-től 50000 forintig terjedhet, a különösen veszélyeztetett növények esetében pedig ez az összeg a 100, vagy akár a 250 ezer forintot is elérheti. A 2001-es rendelet szerint 646 növényféle számít védettnek, és további 87 fokozottan védettnek.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 28. 10:30