2 °C Budapest

Ilyen sok magyar nem tölti otthon a karácsonyt: mások több 100 kilométert is utaznak

2019. december 12. 19:03

A Mastercard legfrissebb kutatása szerint több mint 3 millió magyar száll majd repülőre, buszra vagy vonatra az ünnepek előtt, hogy a családjával töltse a Karácsonyt. A magyar válaszadók 15 százaléka külföldről érkezik majd, míg 28 százalék másik városba fog utazni az ünnepekre. Érdekesség, hogy minden negyedik utazó hazatérése meglepetés lesz családja számára. A legnagyobb utasforgalom Karácsony este várható.

A Mastercard legfrissebb adatai szerint új rekord születhet: közel 250 millió ember - köztük 3 millió magyar - látogat majd haza szülővárosába az év végén. A magyarok átlagosan 396 km-t tesznek meg ez idő alatt, amely körülbelül egy Budapest-Ljubjana távolságnak felel meg. A legtöbben busszal vagy kocsival indulnak útnak, a megkérdezettek 12 százaléka pedig repülőre száll. 

A most publikált kutatás az év végi ünnepekhez kapcsolódó utazási szokásokat vizsgálta, valamint az ehhez kapcsolódó költésekre is kitért. Az eredmények alapján a magyarok átlagosan 58 000 Ft-ot költenek magára az utazásra, amely megfelel az európai átlagnak, de az ünnepekre való tekintettel hasonló értékben ajándékot is vásárolnak: átlagosan 63 000 Ft-ot költenek szeretteikre, ez 12 000 Ft-al marad el az európai átlagtól. 

Habár jól megfigyelhető trend, hogy egyre többen élnek és dolgoznak külföldön, az év végén még mindig az a természetes, hogy családunk körében szeretnénk ünnepelni. A Mastercardnál folyamatosan arra törekszünk, hogy olyan innovatív szolgáltatásokat fejlesszünk, amelyek kényelmesebbé teszik kártyabirtokosaink számára az utazást, legyen ez a repülőtéri várókba való belépés lehetősége vagy akár a csomagbiztosítás

─ mondta Rose Beaumont, a Mastercard európai kommunikációs vezetője. Az otthon töltött idő helyett a magyarok közül mindössze 7 százalék dönt tudatosan a vakáció mellett, az ő elmondásuk szerint részben az év végi időszakkal járó stresszt, részeben a családi vitákat szeretnék elkerülni. De persze olyanok is vannak, akik egyszerűen nyarat kérnek Karácsonyra. 

A hazautazás kapcsán érdekesség még, hogy a legtöbben a szüleik, családjuk miatt indulnak útnak, de minden nyolcadik magyar utas elsősorban kedvenc háziállatát szeretné legjobban viszontlátni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem