11 °C Budapest
Értékes irat lapul a magyarok zsebében: szinte az egész világon elfogadják

Értékes irat lapul a magyarok zsebében: szinte az egész világon elfogadják

2018. október 15. 16:50

Kevés felszabadítóbb dolog van az utazásnál, ám ezt nem élvezheti mindenki ugyanolyanon mértékben. Egyes útlevelek ugyanis jóval nagyobb szabadságot nyújtanak másoknál. A magyar útlevél például a 10. helyen helyezkedik el a jelenlegi világranglistán, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az irat birtokában 180 célállomásra lehet elutazni vele vízumkötelesség nélkül.

A világ országainak útlevelei különböző szintű szabadságot nyújtanak lakosai számára. A Henley&Partners tanácsadó cég évente többször is kiadja friss útlevél indexének eredményeit, melyben bemutatják a legerősebb, illetve leggyengébb útleveleket. Magyarország a legfrissebb lista 10. helyén helyezkedik el, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a magyarok a dokumentum birtokában 180 célállomásra utazhatnak vízummentesen. 

Forrás: Henley&Partners

Az elemzés bemutatja azokat a desztinációkat is, ahová adott ország állampolgárainak kötelessége vízumért folyamodnia a belépéshez. Egy magyar utasnak 46 ilyen országgal kell számolnia.

Forrás: Henley&Partners

Az összesített ranglista élén egyébként Japán végzett, az ottani állampolgárok ugyanis 190 országba utazhatnak vízummentesen japán útlevéllel a zsebükben. A dobogó második fokán Szingapúr futott be (189), míg a harmadik helyen hármas holtversenyben Németország, Franciaország és Dél-Korea végzett (188). 

Az index legalján a világ leginstabilabb, illetve kifejezetten polgárháborús országai állnak: Pakisztán (33), Szíria (32), Szomália (32), Irak (30), Afganisztán (30).

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?