7 °C Budapest

A nagy Balaton-felmérés: már nem csak nyáron szeretjük a magyar tengert

2018. augusztus 19. 10:02

Strandolás és lángos - ez a két dolog jut eszébe a legtöbb embernek a Balatonról. Egy friss Balaton-felméréséből most az is kiderült, hogy a válaszadók 27 százaléka legalább évente egyszer ellátogat pár napra a magyar tengerhez és 68 százalékuknak volt már része balatoni nyaraláskor szövődött szerelmi kalandban is. És nagyon úgy tűnik, hogy már nem csak nyáron népszerű a Balaton: minden ötödik válaszadó télen is szívesen látogat ide.

Strandolás és lángos - ez a két dolog jut eszébe a legtöbb embernek a Balatonról. A Bónusz Brigád és a GKI Digital közös Balaton-felméréséből az is kiderült, hogy a válaszadók 27 százaléka legalább évente egyszer ellátogat pár napra a magyar tengerhez és 68 százalékuknak volt már része balatoni nyaraláskor szövődött szerelmi kalandban is. És nagyon úgy tűnik, hogy már nem csak nyáron népszerű a Balaton: minden ötödik válaszadó télen is szívesen látogat ide.

Ha üdülés, akkor Balaton. Úgy tűnik ez a megállapítás még erősen tartja magát, hiszen a felmérésben részt vevők 31 százaléka mondta azt, hogy nem jár minden évben a magyar tengerhez. 27 százalékuk évente minimum egyszer, 17 százalékuk legalább kétszer ellátogat a Balatonhoz, de olyan válaszadók is voltak, akik több mint nyolc alkalommal utaznak egy évben a Balatonhoz. Ami a korosztályokat illeti, az adatokból az derült ki, hogy a 25 és 29 év közöttiek szeretik a legjobban a tavat: 36 százalékuk évente egyszer biztosan kiül a tó partjára.

A régi 2 hetes nyaralások, amikor a vállalati üdülőben és annak strandján töltöttek heteket a családok, már nem jellemzőek. A nyaralással töltött idő széttöredezett, inkább a több rövidebb utazás a jellemző. Nem csoda tehát, hogy a legtöbben (44%) mindössze pár napot töltenek a tóparton, egy teljes hetet a válaszadók 37 százaléka tölt a Balatonon. A 25-29 évesek még ennél is jobban sietnek: ők jellemzően egy hétvégére érkeznek csak.

Nem csak nyáron

Természetesen a nyár a legnépszerűbb, ha a balatoni utazások időpontját nézzük: nem véletlen, hogy a válaszadók 94 százaléka járt már nyáron itt. Hiszen ez a szabadságolások és az iskolai szünetek időszaka, meg persze a kánikuláé, amikor jólesik a tóban lógatni a lábunkat. Mégis, a válaszadók 27 százaléka járt már tavasszal is a Balatonnál kifejezetten pihenési céllal, ősszel 26, míg télen 21 százalékuk üdült már valamelyik tóparti településen. Az adatokból az derült ki, bevált a nyáron kívüli Balaton: aki járt itt más évszakban, azoknak 64 százaléka máskor is visszamenne a főszezonon kívül a Balatonhoz. A 60 év felettiek 40 százaléka szerint lényegtelen az évszak: mindig jó a Balatonnál lenni. Nyilvánvalóan ebben a válaszban a nyugdíjas élet jellemzői és preferenciái is szerepet játszanak: a kötetlenebb időbeosztás, a nyári tömegtől és melegtől való menekülés.

A nyári szezonban legtöbben a vízparti kikapcsolódás miatt utaznak ide (73%), a fiatalok közül 57 százalék azért nyáron utazik ide, mert úgy látják, csak ilyenkor van itt élet. A 18-29 év közöttiek közel fele érkezett már a Balatonhoz fesztiválozni, a náluk idősebb korosztály inkább gasztronómiai esemény miatt látogatott már a tóhoz.

Mivel a nyáron kívüli időszakban nem lehet egész nap a strandon henyélni, azoknak akik ekkor érkeznek a környékre, más jellegű programokra van igényük. Úgy tűnik, a Balaton már ezeket az igényeket is képes kiszolgálni: az ősszel, tavasszal is szívesen utazók gasztronómiai különlegességeket (61%), wellnessfürdőket (66%) és kirándulásokat (65%) terveznek a környéken.

A fő vonzerő a nyáron kívüli időszakban a nyugalom, ezt a válaszadók 57 százaléka jelölte meg. Az ekkor pihenőknek nem hiányzik a nyári nyüzsgés, az autópálya dugója vagy az éjszakai élet zaja - ezek nélkül tökéletes az őszi Balaton-élmény. Fontos kérdés, hogy ki hol tölti el azt a pár napot, egy hetet, ami balatoni nyaralásra szán. A válaszadók közel fele (47%) vendégházban vagy apartmanban szokott megszállni, a 18-24 évesek baráti nyaralóba (47%) igyekeznek, csupán 17 százalék nyaral a saját házában a Balaton partján.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Balaton legismertebb városairól, környékeiről is kérdeztek a kutatás készítői. Siófokon és környékén a felmérésben részt vevők 83 százaléka már járt, a második helyen Tihany áll (76%) és a harmadik helyen Balatonfüred áll (73%). Az északi és a déli part egyformán kedvelt, 48 százalék mindkét oldal mellett letette a voksát. A többi válaszadó szinte azonos arányban szavazott az északi illetve a déli partra mint jobban kedvelt környékre.

Mit jut eszedbe a Balatonról?

Talán nem meglepő az első helyezett válasz: a GKI Digital és a Bónusz Brigád által végzett felmérés szerint 89 százaléknak a strandolás. A második hely már érdekesebb: 51 százaléknak a Balatonról az első dolog, ami eszébe jut, az a lángos. A harmadik dolog, ami a válaszadók eszébe jutott az a vízibicikli és bizony 1 százaléknak Pumped Gabó ugrott be a Balaton szóra.

Egy románc a tóparton? Kéz a kézben a lemenő napnál? A válaszadók 68 százalékának már volt része szerelmi kalandban a Balatonnál. A 25-29 évesek 77 százaléka felejthetetlen bulikban vett itt részt, míg a 18-24 évesek 78 százalékának meghatározó emléke egy vihar előtti fürdőzés a Balcsiban.

A Balaton bizony fontos pont lett az életünkben: egyre többen költöznek le a nyári időszakban és élnek kétlaki életet, sokan szervezik egész életüket úgy, hogy májustól októberig minél több időt töltsenek a tónál, illetve a szezon is nyúlik: a téli korcsolyázás és az őszi kirándulás is összeköthető egy-egy balatoni hétvégével. Bár Budapesten élnek a legtöbben és az ország második legnagyobb városa ugyan Debrecen, talán mégis kimondhatjuk, hogy Magyarország második fővárosa - egyelőre főként nyáron - a Balaton.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm