25 °C Budapest

Autósok, figyelem: nagy változás jön az osztrák autópályán

2018. július 25. 20:02

Jövő hónaptól jobban odaléphetnek a gázpedálra az ausztriai A1-es autópálya egyes szakaszain közlekedők - írja a Portfolio.

Augusztus elsejétől egy kísérleti program keretében már nem 130, hanem 140 km/h lesz a megengedett legnagyobb sebesség, amellyel közlekedhetnek az utazók az osztrák A1-es autópálya egyes szakaszain

 - idézi a Portfolio Norber Hofert, az Osztrák Szabadságpárt közlekedésügyi miniszterét.  A szóban forgó mintegy 130 kilométeres útszakasz az osztrák fővárost, Bécset Salzburggal összekötő A1-es autópályán található.

A közlekedési miniszter azt is elmondta, vizsgálják majd a sebességhatár megemelésének környezetre, zajszintre, illetve baleseti statisztikákra gyakorolt hatását, ezt követően pedig döntenek arról, hogy más autópályákon, illetve autópálya-szakaszokon is bevezessék a 140 km/h-s sebességhatárt, vagy pedig érvényben hagyják a jelenlegi szabályozást. A kísérlet a tervek szerint egy évig tart majd.

Európa egyes országaiban eltérő sebességkorlátozás van érvényben az autópályákon, a legszigorúbbak között vannak például a norvégok, ahol 100 km/h a megengedett maximális sebesség, míg a legmegengedőbbek a németek, ahol nincs érvényben sebesség korlátozás az autópályákon, csak ajánlott sebesség, amely 130 km/h. A 140 km/h-s tempó nem egyedülálló, Lengyelországban ugyanis törvényesen ennyivel hajthatnak az autópályákon közlekedők, illetve Bulgáriában is most emelték meg a sebességhatárt 140 km/h-ra.

NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?