29 °C Budapest
Gigabírság lehet 430 ezer magyar hobbijából: 25 ezerért próbálhatod ki

Gigabírság lehet 430 ezer magyar hobbijából: 25 ezerért próbálhatod ki

2018. június 5. 14:00

A múltheti nagy pontyrablás apropóján a hétvégén áttekintettük, hogy milyen engedélyekre és felszerelésre van szükség ahhoz, hogy valaki sporthorgásszá váljon. Amennyiben viszont valaki nem akar egész évben pecázni, a horgászvizsgát, a horgászegyesületi tagsági díjat és az éves területi jegyet is megspórolhatja, ha vesz egy turista állami horgászjegyet - hívta fel figyelmünket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ez a jegy tájékoztatásuk szerint egyre népszerűbb, idén májusban közel hatszor annyit adtak el belőle, mint 2014 májusában, amikor elindult a rendszer.

Múlt vasárnapi cikkünkben összefoglaltuk, hogy milyen engedélyekre és felszerelésre van szükség ahhoz, hogy valaki sporthorgásszá váljon Magyarországon. A cikk aktualitását az adta, hogy egy óriásponty-rablást leplezett a Nébih a múlt héten, melyről ugyanabban a cikkünkben adtunk hírt. 

A Magyar Országos Horgász Szövetségtől származó adatok szerint Magyarországon 430-440 ezer sporthorgász van. Számításaink szerint legalább 64 ezer forintot kell befektetni az engedélyekbe, a kulbtagságiba és a felszerelésbe, hogy eséllyel indulhassunk el a magyar tavakon és folyókon nem ragadozó halakat fogni. A költségek egy része a felszerelés, ugyanakkor a területi horgászengedélyt, az állami horgász jegyet és a fogási naplót minden évben ki kell váltani, így ezek a költségek évente ismétlődnek.

A horgászat, mint szabadidős tevékenység kipróbálásának, megismerésének, elkezdésének költségei a turista állami horgászjegy kiváltásával is csökkenthetőek

- írta cikkünket követően, a Pénzcentrumnak küldött levelében a Nébih.  

Ezt a típusú horgászjegyet kifejezetten azoknak hozták létre, akik szeretnék kipróbálni a horgászatot vagy az évnek csak egy rövidebb időszakában - például a szabadságuk alatt - tudnak hódolni hobbijuknak. A Nébih által üzemeltetett 

turista állami horgászjegy online, ide kattintva igényelhető 2 000 forintért, kiváltásának feltétele, hogy az igénylő sikeresen teljesítése az alapvető horgászati ismeretekről szóló, ingyenes tesztet.

A díjat bankkártyával lehet kifizetni, majd a fizetést követő 1-2 perc múlva a horgász az e-mail címére megkapja a turista állami horgászjegyet és a hozzátartozó fogási naplót. Ezeket kinyomtatva indulhat a partra pecázni. A turista állami horgászjegy egy évben egyszer, három hónap időtartamra igényelhető és egy bottal történő horgászatra jogosít.

Mindemellett a turista állami horgászjegy mellé kell területi engedélyt is vásárolni, a napi jegy a nagyobb hazai vizekre 2-3 ezer forint. Több vízterületen (például a Balatonon és a Tisza-tónál) a turista jeggyel rendelkezőknek a területi jegyből kedvezményt is adnak. A turista állami jegyhez nem kell 3 500 forintért horgászvizsgát letenni, nem kell egyesületi tagsági díjat, illetve szövetségi hozzájárulást sem fizetni - hívta fel a figyelmet a Pénzcentrumhoz eljuttatott levelében a Nébih. 

Az összesen 4-5 ezer forintba kerülő állami és területi jegyek árát pedig nem érdemes elbliccelni, mivel a halvédelmi szabályok megsértése esetén megbírságolhatnak minket, a büntetés mértéke pedig 10 ezerforinttól egészen 500 ezer forintig terjedhet.

A Nébih munkatársai azt is kiszámolták, hogy milyen költségekkel kell számolnia annak, aki a nulláról, turista horgászjeggyel szeretne elkezdeni pecázni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Egy egyszerű háromméteres spicc bot előkével már 3000 forinttól kapható, de orsóval felszerelt horgászbotot is vehetünk már 10000 forinttól.
  • Egy szák körülbelül 3000 forintba kerül
  • egy olcsóbb haltartó pedig 1000 forint alatt is kapható.

Ennek megfelelően, a fenti költségeket, illetve a turista- és területi jegyet is beleértve, egy 

kezdő "turista jegyes" horgász akár 20-25 ezer forintos befektetéssel is jogszerűen kipróbálhatja a horgászatot.

Egyre népszerűbb is a turista állami jegy, amit az alábbi, az egyes hónapokban turista állami jegyet váltók számát bemutató diagram is jól szemléltet. Gyakorlatilag nem volt olyan hónap a 2014. májusi bevezetés óta, amikor ne többet adtak volna el belőlük, mint az előző év azonos hónapjában.

Mielőtt azonban már rohannánk is a boltba a pecabotért, érdemes először a Nébih által üzemeltetett weblapon regisztrálni, mivel a belépés utáni felületen található a hatóság által készített, az alapvető horgászati ismeretekről szóló vizsgára felkészítő tankönyv. Ezt pedig érdemes letölteni és megtanulni, mivel a Pénzcentrum horgászattal egyáltalán nem foglalkozó munkatársa 6 pontot ért el a 20 kérdésből álló vizsgán, felkészülés (és csalás) nélkül. Vakon tehát nem nagyon lehet átmenni a teszten, ahol többek között különböző halak kinézetére, legkisebb kifogható hosszára és arra is rákérdeznek, hogy a különböző halfajtákat melyik időszakban tilos hazavinni.

A vizsgát csak egyszer, első turista jegyünk megvásárlása előtt kell letennünk, a teszten való megfeleléshez legalább 15 pontot kell összeszedni, próbálkozni egy napon belül háromszor lehet.

NEKED AJÁNLJUK
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 5. 09:00