19 °C Budapest

Gigabírság lehet 430 ezer magyar hobbijából: 25 ezerért próbálhatod ki

2018. június 5. 14:00

A múltheti nagy pontyrablás apropóján a hétvégén áttekintettük, hogy milyen engedélyekre és felszerelésre van szükség ahhoz, hogy valaki sporthorgásszá váljon. Amennyiben viszont valaki nem akar egész évben pecázni, a horgászvizsgát, a horgászegyesületi tagsági díjat és az éves területi jegyet is megspórolhatja, ha vesz egy turista állami horgászjegyet - hívta fel figyelmünket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ez a jegy tájékoztatásuk szerint egyre népszerűbb, idén májusban közel hatszor annyit adtak el belőle, mint 2014 májusában, amikor elindult a rendszer.

Múlt vasárnapi cikkünkben összefoglaltuk, hogy milyen engedélyekre és felszerelésre van szükség ahhoz, hogy valaki sporthorgásszá váljon Magyarországon. A cikk aktualitását az adta, hogy egy óriásponty-rablást leplezett a Nébih a múlt héten, melyről ugyanabban a cikkünkben adtunk hírt. 

A Magyar Országos Horgász Szövetségtől származó adatok szerint Magyarországon 430-440 ezer sporthorgász van. Számításaink szerint legalább 64 ezer forintot kell befektetni az engedélyekbe, a kulbtagságiba és a felszerelésbe, hogy eséllyel indulhassunk el a magyar tavakon és folyókon nem ragadozó halakat fogni. A költségek egy része a felszerelés, ugyanakkor a területi horgászengedélyt, az állami horgász jegyet és a fogási naplót minden évben ki kell váltani, így ezek a költségek évente ismétlődnek.

A horgászat, mint szabadidős tevékenység kipróbálásának, megismerésének, elkezdésének költségei a turista állami horgászjegy kiváltásával is csökkenthetőek

- írta cikkünket követően, a Pénzcentrumnak küldött levelében a Nébih.  

Ezt a típusú horgászjegyet kifejezetten azoknak hozták létre, akik szeretnék kipróbálni a horgászatot vagy az évnek csak egy rövidebb időszakában - például a szabadságuk alatt - tudnak hódolni hobbijuknak. A Nébih által üzemeltetett 

turista állami horgászjegy online, ide kattintva igényelhető 2 000 forintért, kiváltásának feltétele, hogy az igénylő sikeresen teljesítése az alapvető horgászati ismeretekről szóló, ingyenes tesztet.

A díjat bankkártyával lehet kifizetni, majd a fizetést követő 1-2 perc múlva a horgász az e-mail címére megkapja a turista állami horgászjegyet és a hozzátartozó fogási naplót. Ezeket kinyomtatva indulhat a partra pecázni. A turista állami horgászjegy egy évben egyszer, három hónap időtartamra igényelhető és egy bottal történő horgászatra jogosít.

Mindemellett a turista állami horgászjegy mellé kell területi engedélyt is vásárolni, a napi jegy a nagyobb hazai vizekre 2-3 ezer forint. Több vízterületen (például a Balatonon és a Tisza-tónál) a turista jeggyel rendelkezőknek a területi jegyből kedvezményt is adnak. A turista állami jegyhez nem kell 3 500 forintért horgászvizsgát letenni, nem kell egyesületi tagsági díjat, illetve szövetségi hozzájárulást sem fizetni - hívta fel a figyelmet a Pénzcentrumhoz eljuttatott levelében a Nébih. 

Az összesen 4-5 ezer forintba kerülő állami és területi jegyek árát pedig nem érdemes elbliccelni, mivel a halvédelmi szabályok megsértése esetén megbírságolhatnak minket, a büntetés mértéke pedig 10 ezerforinttól egészen 500 ezer forintig terjedhet.

A Nébih munkatársai azt is kiszámolták, hogy milyen költségekkel kell számolnia annak, aki a nulláról, turista horgászjeggyel szeretne elkezdeni pecázni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Egy egyszerű háromméteres spicc bot előkével már 3000 forinttól kapható, de orsóval felszerelt horgászbotot is vehetünk már 10000 forinttól.
  • Egy szák körülbelül 3000 forintba kerül
  • egy olcsóbb haltartó pedig 1000 forint alatt is kapható.

Ennek megfelelően, a fenti költségeket, illetve a turista- és területi jegyet is beleértve, egy 

kezdő "turista jegyes" horgász akár 20-25 ezer forintos befektetéssel is jogszerűen kipróbálhatja a horgászatot.

Egyre népszerűbb is a turista állami jegy, amit az alábbi, az egyes hónapokban turista állami jegyet váltók számát bemutató diagram is jól szemléltet. Gyakorlatilag nem volt olyan hónap a 2014. májusi bevezetés óta, amikor ne többet adtak volna el belőlük, mint az előző év azonos hónapjában.

Mielőtt azonban már rohannánk is a boltba a pecabotért, érdemes először a Nébih által üzemeltetett weblapon regisztrálni, mivel a belépés utáni felületen található a hatóság által készített, az alapvető horgászati ismeretekről szóló vizsgára felkészítő tankönyv. Ezt pedig érdemes letölteni és megtanulni, mivel a Pénzcentrum horgászattal egyáltalán nem foglalkozó munkatársa 6 pontot ért el a 20 kérdésből álló vizsgán, felkészülés (és csalás) nélkül. Vakon tehát nem nagyon lehet átmenni a teszten, ahol többek között különböző halak kinézetére, legkisebb kifogható hosszára és arra is rákérdeznek, hogy a különböző halfajtákat melyik időszakban tilos hazavinni.

A vizsgát csak egyszer, első turista jegyünk megvásárlása előtt kell letennünk, a teszten való megfeleléshez legalább 15 pontot kell összeszedni, próbálkozni egy napon belül háromszor lehet.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm