11 °C Budapest
Egy lakás árát is elutazhatják a szupergazdag magyarok

Egy lakás árát is elutazhatják a szupergazdag magyarok

2018. május 7. 15:02

2017-ben rengeteg magyar utazott külföldre, és az elmúlt év adatait nézve úgy néz ki, ez a trend idén is folytatódik. S miközben a legtöbben Olaszország, Görögország vagy Horvátország felé veszik az irányt, van, aki milliókat fizet azért, hogy több mint 200 napon keresztül utazzon egy óceánjáró fedélzetén és 59 ország legcsodásabb helyeit járja be.

Egyre többet utaznak a magyarok: a KSH márciusban közzétett adatai szerint a külföldre látogató magyarok 2017 utolsó három hónapjában 8,8 százalékkal többet fordítottak utazásaikra, mint 2016 negyedik negyedévében. Ha az egész évet nézzük, mintegy 816 milliárdot költöttek a magyar utazók a külföldi utakkal kapcsolatos dolgokra, és ebből a turisztikai kiadások összege 620 milliárd forint volt.  Összesen 57 millió napot töltöttek tavaly a magyarok külföldön, 4,7 százalékkkaltöbb időt, mint 2016-ban.

Idén is rengetegen kerekednek fel és töltik a vakációt valahol külföldön. Az idei sláger úticél Bulgária, Görögország, Horvátország, Olaszország, és sokan utaznak majd Egyiptomba és Tunéziába is. Az árak sok mindentől függnek. Több utazási irodával is beszéltünk áprilisban, és akkor arra jutottunk, egy négyfős családnak már 50-60 ezer forintból kijön a szállás egy hétre Olaszországban vagy Görögországban, egy repülős út egy párnak Bulgáriába pedig önellátással 180-200 ezer forintba kerül. Van, akinek ez soknak tűnhet, hiszen nem számoltuk még bele a kinti fogyasztást. Másnak viszont ez aprópénz.

Vannak, akik megengedhetik maguknak, hogy Bulgáriát leszámítva az összes általunk felsorolt országba ellátogassanak, megspékelve még jó párral. Egészen pontosan 59 országról beszélünk (csak néhányat felsorolva: Norvégia, Írország, Portugália, Spanyolország, Omán, India, Srí Lanka, malajzia, Szingapúr, Indonézia, Ausztrália, Új-Zéland, Mexikó, peru, stb.), amit 245 nap alatt ismerhetnek meg az utazók. Jövő augusztusban indul ugyanis egy óceánjáró hajó Greenwich-ből, amely fedélzetén 930 utasával körbehajózza a Földet. A legolcsóbb jegy közel 67 ezer angol fontba, vagyis közel 24 millió forintnak megfelelő összegbe kerül. Ebben az árban már benne van a Londonba tartó repülőjegy ára, valamint az étkezés is, mind a 245 napra, a hajó 8 étterme közül valamelyikben.

Aki útnak indul, nem csak a fedélzeten múlathatja majd az időt a vizet bámulva, lesznek klasszikus zenészek,  történelmi, művészeti előadások és főzőkurzusok is. A fedélzeten két úszómedence működik majd és van hóbarlang is, ahol a hőség után felfrissülhetnek az arra vágyók.

A legnagyobb kabint egyébként már le is foglalták, ez viszont 194390 fontba került fejenként, vagyis valaki 69 millió forintnak megfelelő összeget fizetett ki érte.

Már ha egyedül utazott. Két személyre az ár nyilván a duplája: 388780 font, vagyis 138 millió forintnak megfelelő összeg - írja a brit Daily Mail. A Viking Sun honlapján megjegyzik, aki befizet egy világkörüli útra, úgy készüljön, hogy sok országban kell vízum. A honlapon egyébként azt írják, hogy most már 92990 dollárért lehet foglalni legolcsóbban kabint a hajóra, vagyis mintegy 33 forintnak megfelelő összeget kell kifizetni. Aki jelentkezni szeretne, annak május 31-ig be kell fizetnie a 10 ezer dolláros előleget, a fennmaradt pénzt pedig 2019. február 28-ig várják.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha megnézzük  az útitervet, láthatjuk, hogy az idő nagy részét a hajón fogják tölteni az utasok, egy-egy megállóra viszonylag kevés idő jut, vagyis nem tudjuk kedvünkre bebarangolni az adott úticélt. Rejkjavikban például egy napja lesz a hajó vendégeinek, Bostonra 2 nap jut, míg New Yorkban vagy Norvégiában, Bergenben 3 napig horgonyoz majd az óceánjáró, csak úgy, mint San Juanban, Puerto Ricoban.

Noha az óceáánjárót is üzemeltető Viking Cruise hajótársaság elnöke, Torstein Hagen úgy fogalmazott, az utazási iparban példátlan áron kínálják szolgáltatásaikat, utalva arra, hogy ennél jóval drágább földkörüli utakat is lehet találni, ez azért csak kevesek kiváltsága. A Daily Mail megjegyzi, hogy (a magyaroknál jóval többet kereső - a szerk.) britek nagy részének is csak álom csupán egy ilyen út, hiszen átlagosan 2000-3000 fontot, vagyis  700 ezer és 1 millió forint körüli összeget fordítanak az idei nyaralásra.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?