Fertőzéspara: afrikai kór terjed Európában

Pénzcentrum
2017. szeptember 12. 10:00

Nem adhatnak vért azok, akik bizonyos francia, osztrák vagy román városokban jártak. Bécs is az érintettek között - írja a Magyar Idők.

Az Országos Vérellátó Szolgálat megerősítette, hogy fokozott fertőzésveszély miatt bizonyos városokból érkező potenciális véradók nem adhatnak vért. A franciaországi Toulonban a chikungunya-vírus jelent nagy mértékű kockázatot, míg Burgerlandban, Alsó-Ausztriában és az osztrák fővárosban, Bécsben a nyugat-nílusi láz miatt lépett életbe a korlátozás. A romániai városok közül pedig Bralia, Vrancea és Vanatori került tiltó listára. A fertőzést mindkét esetben szúnyogok terjesztik, és a kritikus időszak október végéig tart.

A magas kockázat miatt elég akár csak egyetlen napot is a fent említett városok valamelyikében eltöltenünk, hogy kiszűrjenek minket a véradóállomásokon. Ennél valamivel aggasztóbb adat, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése alapján a nyugat-nílusi láz nem csak a fent említett országokban, hanem Görögországban, Olaszországban, Szerbiában, Izraelben és Magyarországon is felütötte a fejét. Magyarország eddig 9 fertőzéses esetet jelentett.

A vérellátás biztonsága miatt az ECDC fokozott figyelemmel kíséri a nyugat-nílusi láz terjedését, mert az ide vonatkozó uniós irányelvek szerint, azokon a területeken, ahol a nyugat-nílusi láz felbukkan ajánlott elhalasztani a véradást.

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm