14 °C Budapest

Ingyenes roaming? Így is könnyen összejöhet a brutális mobilszámla

2017. augusztus 14. 13:30

Június 15-e óta ugyanannyiért telefonálhatunk és netezhetünk az uniós országokban, mint Magyarországon. A Portfolio pedig most összegyűjtötte, milyen tapasztalatai vannak azoknak, akik már kipróbálták az ingyenes roamingot.

Alapbeállítás

A Portfolio szavazása alapján a válaszadók közel harmadánál jelentkezett valamilyen probléma a roamingolásnál, ami részben azért lehet, mert az előfizetések egy részénél az az alapbeállítás, hogy a roaming le van tiltva, ennek feloldását pedig a szolgáltatótól kell kérni. Az egyik magyarországi szolgáltatótól azt tudtuk meg, hogy például a flottás előfizetések közel háromnegyedénél le van tiltva a roaming. Azon lehet vitatkozni, hogy ez így jól van-e, az mindenesetre az ügyfél érdeke is, hogy figyelmetlenségből ne verje magát nagyobb költségbe egy kis külföldi netezéssel (az EU-n kívül most sem ingyenes a roaming). A tanulság az, hogy külföldi utazás előtt érdeklődni kell a szolgáltatóknál, hogy le van-e tiltva a roaming, és ha igen, kérni kell, hogy oldják fel a tiltást.

Kódolt üzenet

A külföldre utazók már hozzászokhattak ahhoz, hogy az adott országba belépéskor sms-ben értesíti őket a szolgáltató, hogy milyen feltételek mellett mobilozhatnak. Ezek az sms-ek korábban csak elrettentésre voltak jók, azt lehetett megtudni belőlük, hogy milyen horror áron lehet mobilozni, netezni, sokak számára irrelevánsak voltak. Most azonban egy külföldi EU-s országba való belépéskor egy új üzenetet kapnak a mobilozók, amiből arról értesülhetnek, hogy a keretük erejéig küföldön is az otthoni feltételek mellett mobilozhatnak. Az üzenetet azonban sikerült úgy megfogalmazni, hogy az olvasóink harmadát inkább csak összezavarta. Az a tippünk, hogy egy egyébként értelmes, magyarul megírt üzenetet a szolgáltatók jogi osztályának sikerült úgy átírnia, hogy az végül mindenben védi a mobilcéget, az ügyfeleknek azonban nem segít.

Élmény

Ennél a kérdésnél nem volt nagy meglepetés, a válaszadók többsége szerint szuper dolog az ingyenes roaming.

Kinyílt a világ

A Portfolio olvasói vélhetően az átlagnál többször járnak külföldön, és már korábban is telefonáltak, neteztek roamingkörnyezetben, az előző és a most következő kérdésre adott válaszból is az derül ki, hogy a válaszadók ötödének-negyedének teljesen természetes a külföldi mobilozás, ugyanannyit használják külföldön a mobiljukat, mint június 15 előtt. A mobilcégeket inkább az első válaszlehetőség mellett látható 48% ijesztheti meg, a szolgáltatók ugyanis attól tartanak, hogy ha az ügyfeleik külföldön masszívan mobiloznak, akkor megugranak a költségeik. Nagyon azért nem féltjük a mobilcégeket, vélhetően a csomagkínálattal/árazással utánamennek ennek a számukra kedvezőtlen folyamatnak.

Hurrá, nyaralunk!

A válaszadók ötöde ráadásul többet használja a mobilját külföldön, mint itthon, a mobilcégek szempontjából nagy kérdés, hogy az a 8 százalék, amelyik lényegesen többet használja a mobilját, valójában mennyit mobilozik és főleg netezik. Az egyik levélíró egy hét németországi tartózkodás alatt 4 gigabájt adatot forgalmazott, nyilván nem ez a tipikus, de ha mindenki nyakló nélkül netezne külföldön, az nagy fejfájást okozna a mobilcégeknek.

And the winner is: Waze

A mobilozók több mint fele ugyanarra használja a netet külföldön, mint itthon, de nagyon népszerű a navigáció is, több emailt kaptunk arról, milyen zseniális az, hogy Waze-t használhattak a nyaralás alatt.

Jó minőségű a magyar mobilhálózat

A válaszadóink elsöprő többsége, 95 százaléka szerint a magyar mobilhálózat legalább olyan jó, mint külföldön, 38 százalékuk szerint pedig máshol rosszabb a hálózat, mint nálunk. Örülhetnek tehát a hazai mobilcégek, akik rendszeresen felemlegetik, hogy világszínvonalú a magyarországi hálózatuk (a netezés sebességében a Speedtest felmérése szerint tényleg nagyon jók vagyunk), ezt pedig most a roamingolók is visszaigazolták.

A legtöbb olvasó arról számolt be, hogy ugyanúgy tudott mobilozni külföldön, mint itthon, a hálózat minőségében nem észlelt különbséget, de persze érkeztek hozzánk panaszos emailek is. A telefonálással legtöbbször nem volt gond, a netezéssel viszont már annál inkább, és az is fontos tapasztalat, hogy nagyon nem mindegy, hogy az adott ország melyik szolgáltatójának hálózatához kapcsolódunk, a minőségben ugyanis sokszor nagy a különbség.

Volt, aki arról számolt be, hogy Ausztriában még a mobilhálózat kiépítése szempontjából nem túl optimális domborzati viszonyok ellenére is stabil a hálózat, de például igazán gyors, 3G vagy 4G hálózat sok helyen nem érhető el, a lassabb net normál használathoz (email, hírolvasás, akár Spotify) még elegendő, de például videókat nézni már nem egyszerű a hegyek között.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy másik olvasó arra gyanakodott, hogy az egyik németországi szolgáltató szándékosan lehetetlenné teszi a roamingolást, Berlin és Drezda belvárosában is rendszeresen ledobta a hálózat, a nyaralás vége felé még romlott is a helyzet, akkor már 2-3 percenként ki-be kellett kapcsolnia a hálózatot, hogy újra csatlakozzon.

Akinél nem működött rendesen a roaming, az azonnal a szolgáltatók összejátszására gyanakodott, és többek szerint ebben nem csak a külföldi, hanem a hazai szolgáltatók is benne vannak. Egy lelkes "tesztelőnk" Olaszországban figyelt fel arra, hogy mekkora a különbség, ha más-más magyarországi szolgáltató sim-kártyáját használja, míg az egyikkel nem talált hálózatot, addig a másik kettővel tudott mobilozni.

Drága mulatság

Egy nagy tanulság a végére: sokan panaszkodtak arról, hogy külföldön olyan hálózatra kapcsolódott a mobiljuk, ahol igencsak magasak voltak az roamingköltségek.

Az egyik olvasónk Nápolytól délre, az Amalfi-parton haladt autójával a szerpentinen, amikor a mobilja az olasz Vodafone hálózatáról egy speciális árazású, hajófedélzeti hálózatra, a TIM Maritime-ra váltott át, ahol brutálisak az árak (hívásindítás: 1599 Ft/perc, hívásfogadás 1099 Ft/perc, sms: 299 Ft, adatroaming: 5110,24 Ft/1MB). Erről persze kaptak sms-t, és ki is kapcsolták az adatroamingot, de ha nem veszik észre, könnyen magasa számlába futhattak volna bele.

Egy másik olvasónk földközi tengeri úton járt, és miközben a hajójuk elhaladt Albánia mellett, a telefon rákapcsolódott az albán hálózatra, Dubrovnikban pedig egy bosznia-hercegovinai hálózatra sikerült rácsatlakozni, a roamingköltségek mindkét országban nagyon magasak, ott is könnyen megégetheti magát, aki nem figyel.

A tanulság az, hogy érdemes kikapcsolni a mobilnetet, ha nem használjuk, és egyébként is érdemes figyelni azt, milyen hálózatra csatlakozott a telefonunk.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm