Külföldre viszed a gyereket? Akkor ezt jobb, ha tudod

2016. augusztus 12. 13:03

Az Európai Unión kívüli utazásoknál a hatóságok megkérdezhetik, miért csak az egyik szülő felügyeli a gyermeket, vajon a másik hozzájárult-e az utazáshoz. Erre a helyzetre már itthon érdemes felkészülni - ajánlotta az InfoRádióban a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.

"Az EU-n belül szabadon mozoghatunk. Ha nem akarunk letelepedni, csak utazunk, azt, hogy miért csak egyik vagy másik szülővel megy a gyerek, nem kérdőjelezhetik meg. Mégis számíthatunk a schengeni határokon kívüli, uniós tagország - Románia, Bulgária, Horvátország - túlbuzgó határőreire, akik megkérdezik, miért csak az apukával megy. Azt akarják ellenőrizni, van-e jogi lehetősége, alapja annak, hogy a gyereket az egyik szülő viszi külföldre" - mondta Tóth Ádám.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke kiemelte, ha EU-n kívüli országba megyünk, kérdezhetik, miért egyik vagy a másik szülő viszi magával a gyereket.

"Gyermek utazásához történő hozzájárulás alapja az, hogy a gyermek fölötti felügyeletet, abban az esetben, ha az egyik szülő felügyeleti jogát bíróság nem vonta meg, a szülők közösen gyakorolják. Ez akkor is így van, ha a szülők között a házastársi vagy élettársi kötelék felbomlott" - fejtette ki Tóth Ádám.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke jelezte, ha a közös gyermekkel az egyik szülő akar külföldre utazni, egy, lehetőleg angol nyelvű nyilatkozatot kell készíteni, ami arról szól, hogy a szülő hozzájárul ahhoz, hogy a gyermek apukával, anyukával, nagynénivel, nagybácsival, nagyszülőkkel az adott időtartamban, az adott országba utazzon. Ezt elkérheti a határőr, az EU-n belül elvileg nem, de a nem schengeni és az unión kívüli országokban igen. Ilyen nyomtatvány nincs, benne kell lennie, hogy ki, mihez járul hozzá, az utazás intervalluma, résztvevői.

Ha a gyereknek van útlevele, az annak megfelelő adatokat kell feltüntetni

 - hangsúlyozta Tóth Ádám.

NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 21. kedd
Benedek
12. hét
Március 21.
Az erdők világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?