Jó hírek érkeztek a Balatonról: se alga, se szúnyog

Jó hírek érkeztek a Balatonról: se alga, se szúnyog

2016. június 1. 15:01

Igazán jó híreket küldtek a fürdőzőknek az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet munkatársai. A lényeg röviden: minden oké, tiszta a Balaton vize, nincs túl sok alga és árvaszúnyog.

A szakemberek ezt persze jóval pontosabban és jóval több szakszóval fogalmazták meg. Közleményükben ilyeneket írtak:

  • Megjelentek az első fecskemoszatok a tó vizében, ez már a nyár közeledtét jelzi.
  • Az algák mennyisége az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökkent, ez a vízminőség-védelmi nagyberuházások eredménye. 2015 nyarán például a vízben lebegő algák mennyisége a tó (legnagyobb szervesanyag-legproduktívabb területén, a Keszthelyi-medencében sem haladta meg a 30 mikrogramm/liter a-klorofill-koncentrációt. Ez kevesebb, mint fele a WHO fürdővizekre megállapított felső határértékének. A 2016. május végi mérések alapján ez az érték a Keszthelyi-medencében 3 mikrogramm/liter, a Siófoki-medencében pedig 2 mikrogramm/liter volt.
  • Sem az algák, sem az árvaszúnyogok mennyisége napjainkban nem éri el azt a kritikus határt, amely vízminőségi problémát okozhatna a Balatonon, ahogyan az az 1980-as, 1990-es években megfigyelhető volt.
  • Az árvaszúnyogokat meg kell különböztetni a csípő szúnyogoktól: a nyaralókat legfeljebb tömeges jelenlétük zavarhatja, de nem csípnek.
  • Az egyszerre nagy tömegben a bábból kibújó, és a vízből kirepülő, kifejlett árvaszúnyogok után visszamaradó bábbőrök rövid ideig felhalmozódhatnak a víz felszínén, finom, fehéres habréteget alkotva. A bábbőrök és a habréteg a fürdőzők számára kevésbé attraktívak, azonban az egészségre nem károsak, és pár nap alatt elbomlanak.
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?