15 °C Budapest

Ide utazik karácsonykor a magyar milliomos

2015. november 21. 07:00

Az egy dolog, hogy a karácsony a család és a szeretet ünnepe, de korántsem biztos, hogy ezt mindenki szereti otthon tölteni.  A magyarok körében is egyre népszerűbb, hogy fittyet hányva a bejglire, a halászlére, és a szaloncukorra, nekivágnak a világnak, és egzotikus helyeken süttetik a hasukat. Mutatjuk, mi most a trendi a milliomosok körében, és persze azt is, hogy lehet olcsóbban kihozni egy külföldi karácsonyozást.

A karácsonyt elsősorban családi körben otthon, vagy egyre gyakrabban belföldi hotelekben töltik szívesen az emberek. Évek óta megfigyelhető azonban egy újfajta trend: egyre több magyar tölti az ünnepeket utazással, akár egészen egzotikus országokba is. Mivel minden országban eltérnek egy kicsit a karácsonyi szokások, aki ilyenkor utazik, nem csak a klasszikus természeti-turisztikai látványosságokat ismerheti meg, hanem belekóstolhat a helyi ünnepi különlegességekbe is. A Pénzcentrum megkérdezte az utazási irodákat, és a légitársaságokat, hogy hová utaznak legszívesebben karácsonykor azok, akik megengedhetik maguknak.

Mi most a legmenőbb úti cél?

A karácsonyi készülődés az adventi, elsősorban bevásárlás célú, egy napos autóbuszos utazásokkal kezdődik. A Neckermann Utazási Irodánál foglalt utazások esetében legtöbbször a környező országokba utaznak,  a karácsonyi üdülést a síelési lehetőséggel összekötve. A hideg időben azonban egyre több magyar kap kedvet arra is, hogy inkább egzotikus, napfényes, tengerparti célpontokra tervezze utazását, így évről-évre többen választják a távolabbi repülős úti célokat is, mint például Mexikó, Kuba, Dél-Afrika, Thaiföld, vagy a Dominikai Köztársaság - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Neckermann Utazási Iroda.

A Lufthansa Légitársaságnál úgy látják, hogy mind az európai, mind az egzotikus úti célok kedveltek. Európán belül a magyarok  körében a családlátogatások erősebbek, Európán kívüli utazások közül pedig elsősorban Florida, Brazília, Dél-Afrika és Thaiföld a legkedveltebb. Az Emirates Légitársaság tapasztalatai is hasonlóak, elmondásuk szerint a népszerű úti célok sora és az utasok motivációja igen sokszínű, így az utóbbi időszakban nőtt a foglalások száma Ázsia, Ausztrália, Afrika és a Közel-Kelet felé is.

TOP 5 Európán kívüli karácsonyi úti cél:

  • Mexikó

  • Kuba

  • Thaiföld

  • Dél-Afrika

  • Dominikai Köztársaság

Hova utazzunk karácsonykor kevesebb pénzből?

Természetesen fontos, hogy jó ár-érték arányú utat lehessen foglalni, de a legfőbb szempont egy ilyen utazásnál a különleges élmény. Érdemes körülnézni az utazási irodák ajánlatai között, ahol jó eséllyel találhatunk kedvező karácsonyi akciós csomagokat, de sokan vannak, akik már rutinosan, egyénileg szervezik utazásaikat. A netes szálláshely-keresőkön is szép számmal bukkanhatunk karácsonyi akciókra. 

Az utazni vágyó egy - egy úti cél kiválasztásánál a teljes várható költséget kalkulálja. Nem elegendő csak az országban érvényes árakat tekinteni. A választásnál nagyban meghatározó az odajutás módja is, amely jelentősen befolyásolja a kalkulációt. Ebből adódóan a legkedvezőbb árfekvésűek az autóval, autóbusszal könnyen megközelíthető városok

- tájékoztatott az IBUSZ Utazási Iroda.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyre több családos utazik

Bár régebben inkább a párokra volt jellemzőbb, hogy karácsonykor elutaztak, mostanra annyi családos ajánlat, és különleges program van erre az időszakra is, hogy sok család indul útnak az ünnepekkor. A kisgyermekes családok elsősorban a közelebbi úti célokat választják, mint például Szicília vagy Málta, hiszen ezek az utazások rövidebb ideig tartanak, amely fontos szempont az iskolai szünet miatt. Sok család esetében egy ilyen utazás a karácsonyi ajándék.


Mikor érdemes foglalni, hogy olcsóbban utazzunk?

Természetesen minden típusú út esetében vannak akciók. Ezek leginkább előfoglalási kedvezmények. Mivel a karácsony-szilveszter egyre kedveltebb utazási időszak - nemzetközi szinten is - az ajánlatokat sokszor már július-augusztus során érdemes kiválasztani, lefoglalni. Novemberre biztos, hogy a legjobb ajánlatok már elfogytak, a legkedveltebb szállások már megteltek

- számolt be a tapasztalatokról a Neckermann.

Repülőjegy vásárlásnál az aktuális jegyárak a járatok foglaltsági szintje alapján változnak, így nehéz előre megmondani, hogy mikor érdemes leginkább jegyet foglalni. Az interneten böngészve azonban még most egészen olcsó, pár ezer forintos ajánlatokra is lehet bukkanni a karácsonyt megelőző hétre,több európai nagyvárosba is el lehet jutni 5 ezer forint alatt.

Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a karácsonyi szezonra hamar elfogynak a jegyek, december 15-e után már nagyon nehéz repülőjegyet vásárolni

 - mondta a Pénzcentrumnak Hardy Mihály, a  Budapest Airport kommunikációs igazgatója.

A Lufthansa azt ajánlja, hogy az utasok legkésőbb szeptember végéig foglalják le jegyüket a karácsonyi szezonra. Hagyományos értékesítési akció, illetve Early Bird kedvezmények elsősorban májusban érhetőek el a légitársaságnál a karácsonyi szezonra. Last Minute akcióra pedig csak röviddel az indulás előtt lehet számítani a megmaradt helyekre, így aki kedvet kapott egy karácsonyi egzotikus kiruccanáshoz, annak még lehet esélye.

Ennyiből is kihozhatsz egy külföldi karácsonyozást

Nem kell feltétlenül vagyonokat költeni ahhoz, hogy egy szuperjó karácsonyt töltsön el a család külföldön. Szlovákia például nem csak olcsó, hanem közel is van, így az utazási költség sem rúg az egekbe. Egy négyfős család esetében például a négy napos karácsonyi hosszú hétvégére a szállást és az utazást ki lehet hozni akár 120 ezer forintból is. Az interneten böngészve egész jó ajánlatokra lehet bukkanni, már 5 ezer forint/fő/éj-től lehet szállást találni, míg a benzinköltség oda-vissza akár 40 ezer forintból is megúszható.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm