3 °C Budapest

Ide utazik karácsonykor a magyar milliomos

2015. november 21. 07:00

Az egy dolog, hogy a karácsony a család és a szeretet ünnepe, de korántsem biztos, hogy ezt mindenki szereti otthon tölteni.  A magyarok körében is egyre népszerűbb, hogy fittyet hányva a bejglire, a halászlére, és a szaloncukorra, nekivágnak a világnak, és egzotikus helyeken süttetik a hasukat. Mutatjuk, mi most a trendi a milliomosok körében, és persze azt is, hogy lehet olcsóbban kihozni egy külföldi karácsonyozást.

A karácsonyt elsősorban családi körben otthon, vagy egyre gyakrabban belföldi hotelekben töltik szívesen az emberek. Évek óta megfigyelhető azonban egy újfajta trend: egyre több magyar tölti az ünnepeket utazással, akár egészen egzotikus országokba is. Mivel minden országban eltérnek egy kicsit a karácsonyi szokások, aki ilyenkor utazik, nem csak a klasszikus természeti-turisztikai látványosságokat ismerheti meg, hanem belekóstolhat a helyi ünnepi különlegességekbe is. A Pénzcentrum megkérdezte az utazási irodákat, és a légitársaságokat, hogy hová utaznak legszívesebben karácsonykor azok, akik megengedhetik maguknak.

Mi most a legmenőbb úti cél?

A karácsonyi készülődés az adventi, elsősorban bevásárlás célú, egy napos autóbuszos utazásokkal kezdődik. A Neckermann Utazási Irodánál foglalt utazások esetében legtöbbször a környező országokba utaznak,  a karácsonyi üdülést a síelési lehetőséggel összekötve. A hideg időben azonban egyre több magyar kap kedvet arra is, hogy inkább egzotikus, napfényes, tengerparti célpontokra tervezze utazását, így évről-évre többen választják a távolabbi repülős úti célokat is, mint például Mexikó, Kuba, Dél-Afrika, Thaiföld, vagy a Dominikai Köztársaság - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Neckermann Utazási Iroda.

A Lufthansa Légitársaságnál úgy látják, hogy mind az európai, mind az egzotikus úti célok kedveltek. Európán belül a magyarok  körében a családlátogatások erősebbek, Európán kívüli utazások közül pedig elsősorban Florida, Brazília, Dél-Afrika és Thaiföld a legkedveltebb. Az Emirates Légitársaság tapasztalatai is hasonlóak, elmondásuk szerint a népszerű úti célok sora és az utasok motivációja igen sokszínű, így az utóbbi időszakban nőtt a foglalások száma Ázsia, Ausztrália, Afrika és a Közel-Kelet felé is.

TOP 5 Európán kívüli karácsonyi úti cél:

  • Mexikó

  • Kuba

  • Thaiföld

  • Dél-Afrika

  • Dominikai Köztársaság

Hova utazzunk karácsonykor kevesebb pénzből?

Természetesen fontos, hogy jó ár-érték arányú utat lehessen foglalni, de a legfőbb szempont egy ilyen utazásnál a különleges élmény. Érdemes körülnézni az utazási irodák ajánlatai között, ahol jó eséllyel találhatunk kedvező karácsonyi akciós csomagokat, de sokan vannak, akik már rutinosan, egyénileg szervezik utazásaikat. A netes szálláshely-keresőkön is szép számmal bukkanhatunk karácsonyi akciókra. 

Az utazni vágyó egy - egy úti cél kiválasztásánál a teljes várható költséget kalkulálja. Nem elegendő csak az országban érvényes árakat tekinteni. A választásnál nagyban meghatározó az odajutás módja is, amely jelentősen befolyásolja a kalkulációt. Ebből adódóan a legkedvezőbb árfekvésűek az autóval, autóbusszal könnyen megközelíthető városok

- tájékoztatott az IBUSZ Utazási Iroda.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyre több családos utazik

Bár régebben inkább a párokra volt jellemzőbb, hogy karácsonykor elutaztak, mostanra annyi családos ajánlat, és különleges program van erre az időszakra is, hogy sok család indul útnak az ünnepekkor. A kisgyermekes családok elsősorban a közelebbi úti célokat választják, mint például Szicília vagy Málta, hiszen ezek az utazások rövidebb ideig tartanak, amely fontos szempont az iskolai szünet miatt. Sok család esetében egy ilyen utazás a karácsonyi ajándék.


Mikor érdemes foglalni, hogy olcsóbban utazzunk?

Természetesen minden típusú út esetében vannak akciók. Ezek leginkább előfoglalási kedvezmények. Mivel a karácsony-szilveszter egyre kedveltebb utazási időszak - nemzetközi szinten is - az ajánlatokat sokszor már július-augusztus során érdemes kiválasztani, lefoglalni. Novemberre biztos, hogy a legjobb ajánlatok már elfogytak, a legkedveltebb szállások már megteltek

- számolt be a tapasztalatokról a Neckermann.

Repülőjegy vásárlásnál az aktuális jegyárak a járatok foglaltsági szintje alapján változnak, így nehéz előre megmondani, hogy mikor érdemes leginkább jegyet foglalni. Az interneten böngészve azonban még most egészen olcsó, pár ezer forintos ajánlatokra is lehet bukkanni a karácsonyt megelőző hétre,több európai nagyvárosba is el lehet jutni 5 ezer forint alatt.

Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a karácsonyi szezonra hamar elfogynak a jegyek, december 15-e után már nagyon nehéz repülőjegyet vásárolni

 - mondta a Pénzcentrumnak Hardy Mihály, a  Budapest Airport kommunikációs igazgatója.

A Lufthansa azt ajánlja, hogy az utasok legkésőbb szeptember végéig foglalják le jegyüket a karácsonyi szezonra. Hagyományos értékesítési akció, illetve Early Bird kedvezmények elsősorban májusban érhetőek el a légitársaságnál a karácsonyi szezonra. Last Minute akcióra pedig csak röviddel az indulás előtt lehet számítani a megmaradt helyekre, így aki kedvet kapott egy karácsonyi egzotikus kiruccanáshoz, annak még lehet esélye.

Ennyiből is kihozhatsz egy külföldi karácsonyozást

Nem kell feltétlenül vagyonokat költeni ahhoz, hogy egy szuperjó karácsonyt töltsön el a család külföldön. Szlovákia például nem csak olcsó, hanem közel is van, így az utazási költség sem rúg az egekbe. Egy négyfős család esetében például a négy napos karácsonyi hosszú hétvégére a szállást és az utazást ki lehet hozni akár 120 ezer forintból is. Az interneten böngészve egész jó ajánlatokra lehet bukkanni, már 5 ezer forint/fő/éj-től lehet szállást találni, míg a benzinköltség oda-vissza akár 40 ezer forintból is megúszható.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?