21 °C Budapest

Alig használják az M6-os autópályát

2015. szeptember 9. 08:35

Tavaly többet használták autóikat a magyarok, főként az autópályák forgalma nőtt. Az évente egy vagyonba kerülő M6-oson így is csak lézengenek az autók, pláne a Budapesttől legtávolabbi szakaszokon - írja a Napi.hu.

A reáljövedelmek emelkedése, az olcsóbb üzemanyag és a felpörgő használtautó-import egyszerre magyarázza azt, hogy tavaly nőtt Magyarország közútjainak forgalma. A gépjárművek összesített futásteljesítménye országos átlagban 3,8 százalékkal nőtt, ezen belül a személygépkocsi-forgalom 4,7 százalékkal emelkedett, a tehergépkocsi-forgalom 0,1 százalékkal csökkent 2013-hoz képest a Magyar Közút Nonprofit Zrt. adatai szerint.

Ez a növekedés sem volt elég ahhoz, hogy a költségvetésnek évi több mint százmilliárd forintba kerülő, ppp-konstrukcióban épült autópályák egyikén, a Budapestet Péccsel összekötő M6-oson érdemi forgalom folyjon. Itt az átlagos napi forgalom - ún. személygépkocsi egységben számolva - csupán 10,5 ezer darab volt.

Ez azt jelenti, hogy az M6-os legtöbb szakaszán a kapacitáskihasználtság 10-20 százalék közötti, de Tolnában van példa 10 százalék alatti értékekre is, miközben a maximumot a fővárosi bevezető egyik szakasza jelenti, 36 százalékkal.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 27. szerda
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM