0 °C Budapest

Tippek a fesztiválozáshoz: így lehet biztonságos a szórakozás

2015. augusztus 6. 18:01

Ha nyár, akkor sokaknak ez nemcsak a nyaralást és az utazást, hanem a fesztiválszezont is jelenti. Ezúttal olyan praktikákat mutatunk, melyekkel önfeledt és főként biztonságos lehet a fesztiválozás. A gyűjtést a Groupama Biztosító és a Sziget szervezője, Benis Dániel készítette.

Divatba hozzuk a biztonságot!

Indulás előtt mindenképpen tájékozódjunk előre az időjárásról, hiszen nagyon kellemetlen, mikor felkészületlenül ér minket egy zivatar vagy éppen a tikkasztó kánikula. Öltözködjünk rétegesen, ruhatárunkat igazítsuk az időjárási körülményhez, de még a legnagyobb meleg idején is vigyünk magunkkal pulóvert és dzsekit! Válasszunk kényelmes, zárt cipőt, ami bírja a gyűrődést és nem ázik át könnyen.

Nem ajánlatos a nyitott cipő, hiszen a leggyakoribb fesztiválsérülések egyike a bokaficam, általában a rosszul megválasztott lábbeli miatt következik be

− figyelmeztet a Sziget egyik szervezője, Benis Dániel.

Mindenképpen tartsuk magunknál a saját komfortunkat befolyásoló legfontosabb kellékeket: a magas faktorszámú naptej, a kalap vagy a frissítő kendő ne maradjanak otthon, de a legfontosabb gyógyszerek, vitaminok se. A napszemüveg szintén alapkellék, azonban érdemes külön erre a célra vásárolni egy fesztivál-darabot, ha nem szeretnénk, hogy kedvenc napszemüvegünket leverjék a fejünkről, poros legyen, vagy egyszerűen csak elhagyjuk a tömegben. Bárhogy is döntünk, ne feledjük: az UV-szűrés kulcsfontosságú minden darabnál! Emellett ügyeljünk arra is, hogy kiegészítőink − a nyakláncok, fülbevalók, karórák - ne legyenek túl nagyok, feltűnők, biztonságunk érdekében próbáljunk erre is figyelemmel lenni.

Érdemes hanyagolni és otthon hagyni a most divatos hátizsákokat, helyette bátran válasszunk jól zárható oldaltáskát vagy övtáskát, amely vállunkon átvetve garantáltan nem zavar a bulizásban, ráadásul a lopásra is kevesebb esélyt kínál.

Minél hosszabb az esemény, annál több a baleset

Nem is gondolnánk, mennyi veszélyforrás akad egy fesztiválon, ám a szervezők mindent megtesznek a biztonságért. "Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a szórakozás és ne az esetleges kellemetlenségek kapják a főszerepet. Egyrészt komoly törvényi szabályozás rendelkezik arról, miként biztosítsunk ekkora rendezvényeket, másrészt nagy hangsúlyt fektetünk a hozzánk ellátogató, kikapcsolódni vágyó emberek kényelmére. Nem hagyjuk például, hogy tömegek torlódjanak fel olyan pontokon, melyek esetlegesen veszélyt jelentenének.

Különösen fontos ez az esetleges verekedések kialakulásának elkerülése miatt is. Kiemelt jelentőségű a prevenció, így például a színpadtechnika felállításánál olyan előminősített eszközöket használunk, melyek eleve kizárják a legmagasabb kockázatot. Tényleges vészhelyzetekre is fel vagyunk készülve, de a fesztiválon dolgozó kollégák a legkisebb problémákról, biztonsági kockázatokról is egyből értesítenek minket, hogy segíteni tudjunk" - mondta Benis Dániel.

A kéz- és lábsérülések elég gyakoriak, de a kimerültség sem utolsó veszélyforrás. Nem véletlenül állnak le a fesztivál programjai egy bizonyos idő után, hiszen mindenkinek szüksége van pihenésre, feltöltődésre

- mondta Benis Dániel.

A fesztiválok szervezői nagy figyelmet fordítanak a vendégek egészségi állapotára is: a fesztiválok területén ma már elsősegélypontok, a cukorbetegeknek pedig külön inzulintároló is megtalálható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos emellett, hogy odafigyeljünk a rendszeres vízmennyiség bevitelére is, a bulizás hevében ugyanis gyakran előfordulhat dehidratáltság és az ebből fakadó rosszullét. Ajánlott fél literes palackot, kulacsot hordani a táskánkban, melyet újra tudunk tölteni a fesztivál területén található ivóvizes kutakból, így a buli végéig elegendő folyadékot ihatunk.

Bár a szervezők mindent megtesznek, hogy biztonságos legyen a szórakozás - kamerával figyelik a tömeget, kordonokat állítanak, egészségügyi ellátórendszereket üzemeltetnek - a fesztiválozók is felelősek saját maguk és társaik épségéért. Jó tanács, hogy ne járkáljunk egyedül, és figyeljünk arra is, hogy mobiltelefonunk ne merüljön le, hiszen így könnyebben kérhetünk segítséget vészhelyzetben. Ha telefonunk mégis hamarabb felmondja a szolgálatot, a fesztivál területén egészen biztosan akad töltőpont, ahol életet lehelhetünk a készülékbe.

Éterben az információ

Rengeteget változott a fesztiválkultúra, az indulás óta generációs változás következett be. Azáltal, hogy a fesztiválok multikulturális rendezvényekké nőtték ki magukat, a biztonság terén is sokat változtak ezek az események. Korábban sokkal nehezebb volt a résztvevők épségére ügyelni, de ma már jobbára mindenki betartja a figyelmeztetéseket, tiltásokat és a házirendet- állítja Benis Dániel.

A szórakozni vágyók ma egyre többet szeretnének tudni és minél gyorsabban, méghozzá nemcsak a fellépőkről, hanem a rendezvény körülményeiről is. Ebben a fesztivál szervezői is segítenek, hiszen a letölthető mobilapplikációk segítségével nemcsak az aktuális programokról kaphatunk értesítést, hanem akár arról is, mikor vegyük be gyógyszereinket, vagy arról, hogy vihar esetén miként erősíthetjük meg sátrainkat.

Bármi is történjen a fesztiválon, az azonnal kikerül a közösségi felületekre. Ez egyrészt nekünk, szervezőknek is biztosít egy azonnali visszajelzést munkánk kapcsán, másrészt biztonságtechnikai szempontból is hasznos, hiszen így időben beazonosíthatjuk a veszélyforrásokat, melyekre sokkal hatékonyabban tudunk reagálni. A fesztiválozók önfeledt szórakozásának elérése mellett legfőbb célunk a biztonság megteremtése

- tette hozzá a szervező.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?