3 °C Budapest

Te jó ég, mi van az euróval! Mikor váltsak a nyaraláshoz?

2015. március 25. 11:13

Az elmúlt 14 hónapban nem volt ilyen erős a forint. Bár messze még a nyaralás, mégis sokakban felmerülhet a kérdés: érdemes most váltani?

Miért ilyen erős?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden 15 bázisponttal, 1,95 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, amelynek hatására tegnap délután 14 hónapos csúcsot döntött a forint. Utoljára tavaly januárban láthattunk 300 forint alatti eurójegyzéseket, így az sem meglepő, hogy volt olyan valutaváltó, ahol közel 300 forintért vehettünk eurót.

Lehet-e még akár ennél is erősebb?

Rövidtávon akár még láthatunk ennél is erősebb forint árfolyamot, de a jelenleg is jónak mondható forint nagy változására nem lehet már számítani - véli a Portfolio elemzője. Azt azonban hozzátette, hogy a lendület egészen júniusig kitarthat, azonban utána, főként a tengerentúli események folytán a forint nagy valószínűséggel újra gyengülni fog.

Most váltsunk vagy még érdemes várni?

Bár júniusig még várható némi erősödés, nem feltétlen érdemes várni. Aki teheti annak ajánlott lehet most beváltani az utazásra szánt forintokat, vagy legalábbis a költőpénz egy részét.

Vásároljunk az interneten?

Amennyiben külföldön szeretnénk nyaralni, most érdemes lehet megvásárolni példul a repülőjegyünket vagy lefoglalni a szállásunkat, autónkat az interneten. Ugyanez igaz a különböző külföldi webshopok ajánlataira is, az erős forint miatt most még jutányosabb ajánlatokat csíphetünk meg. A netes vásárlásoknál nem árt figyelni, csak ott érdemes most nézelődni, amelyek alap esetben is euróban számolnak, a dollár/forint jegyzések ugyanis épp ellenkezőleg alakulnak.

Hol váltsunk valutát?

Fontos, hogy olyan helyet válasszunk a valutaváltáskor, ahol a kezelési költség az irodában és a bizonylaton is megfelelően van feltüntetve. Jó tudni azt is, hogy a tranzakciós illetékről szóló jogszabály a valutaváltók esetén azt írja elő, hogy három ezrelékes illetéket kell felszámítani fizetőeszköz eladáskor. Továbbá a pénzváltónak rendelkeznie kell MNB (PSZÁF) engedéllyel. Illetve jól követhetőnek kell lennie, hogy a pénzváltó mely hitelintézet (bank vagy takarékszövetkezet) ügynöke - 2002 óta ugyanis csak így működhetnek legálisan a valutaváltók.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mindezen felül érdemes természetesen előre érdeklődni a bankok, pénzváltók ajánlatairól is, hiszen így is sokat spórolhatunk. A Valutacentrum.hu adatbázisában jelenleg például 300,30 a legjobb euró vételi árfolyam:

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?