24 °C Budapest
Betehet a hazai fesztiváloknak is a vasárnapi boltzár?

Betehet a hazai fesztiváloknak is a vasárnapi boltzár?

2015. március 12. 11:35

Csak semmi pánik! A Nemzetgazdasági Minisztérium a Pénzcentrum érdeklődésére megerősítette, a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény nem vonatkozik a különböző zenei és kulturális rendezvények területén működő kiskereskedelmi egységekre; így a megszokott formában kerülhet megrendezésre a Volt, a Balaton Sound és a Sziget Fesztivál is. Már csak az a kérdés, meddig tart egy fesztivál területe.

Nem számítunk arra, hogy a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény hatálya érintené a zenei-kulturális fesztiválokat, rendezvényeket. Bele sem akarunk gondolni, mivel járna mindez. 9 olyan vasárnap van idén, amelyik valamelyik fesztiválunk idejére esik

- reagálta a Pénzcentrum megkeresésére a Sziget Kulturális Szervezőiroda.

Nos, nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy megjósoljuk, miként is hatna egy turisztikai szempontból kiemelt rendezvény bonyolult infrastruktúrájára, ha erre a területre is vonatkozna a törvény. Szerencsére a szervezők és a látogatók is megnyugodhatnak, az NGM állásfoglalása szerint ugyanis:

A zárva tartási tilalom nem vonatkozik egyebek között a piacon, a helyi termelői piacon, a vásárok területén folytatott kereskedelmi tevékenységre, kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységre, a szálláshelyen végzett kereskedelemre, a vendéglátásra, a világörökségi területen található üzletekre, valamint a kulturális tevékenységet kiszolgáló kereskedelemre. A fesztiválok kulturális események, így a hozzájuk kapcsolódó - kulturális tevékenységet kiszolgáló - kereskedelem a kivételi körbe beletartozik. A fesztiválok ötvöződhetnek vásárral, a törvény ebben az esetben is - saját hatálya alóli - kivételként nevesíti az adott rendezvényt.


Meddig tart a fesztivál területe?

Nagy kérdés ugyanakkor, meddig tart a fesztivál területe. Egy olyan - jól behatárolható - rendezvény esetében, mint például a Sziget ez persze egyértelműnek tűnik, de mi a helyzet például a Művészetek Völgyével, ahol gyakorlatilag az egész falu (a pékségektől az ABC-kig) a "kulturális tevékenységet szolgálja ki" a fesztivál ideje alatt? Az ilyen rendezvények ugyanis - a szórakoztatáson túl - a környék és az ott élők felzárkóztatásáért is felelnek, ilyenkor pedig minden nap számít.

Szakértők szerint sok kiskereskedelmi egység ilyenkor - a jelentősen megnövekedett turistaforgalom miatt - kap akkora cash-flow fröccsöt, amivel éves szinten értékelhető bevételre tehetnek szert.

Hogy hozzávetőlegesen tisztában legyünk vele, mennyire is jó üzlet a rendezvény helyszínéül szolgáló városoknak egy-egy fesztivál, érdemes megnézni a statisztikákat. Az NGM tavalyi adatai szerint Átlagosan 2,82 vendégéjszakát töltenek el a fesztiválra utazók Magyarországon, a fesztiválozók ötöde vesz igénybe fizetős szállást, a gasztronómiai és a zenei rendezvényeken egy-egy háztartás 18 ezer forintot költ el. a legjelentősebb hatást a Sziget fesztivál generálja, ez évente összességében 3,2 milliárd forintos bevételt jelent a fővárosnak. Ebbe pedig a fesztivál területén kívül található kiskereskedelmi egységek is beletartoznak.

Csákovics Gyula, a Balaton Soundnak 2007 óta otthont adó Zamárdi polgármestere egy tavalyi sajtóbeszélgetésen például kifejtette: a településen az első fesztivál megrendezése óta évi 10-15 százalékkal nő a vendégéjszakák száma, azóta nem kellett adót emelni, a helyi építményadó fele a maximálisan kiszabhatónak, ingyenes a parkolás, és jelentős fejlesztések zajlottak pályázati úton, hitelfelvétel nélkül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Éves költségvetésünk 34 százalékát tudjuk fejlesztésekre fordítani

- mondta a városvezető.

Persze ezeknek a boltoknak megoldás lehet, hogy a törvény szerint minden naptári év tetszőlegesen megjelölt egy vasárnapján 6 óra és 22 óra között nyitva tarthatnak. Persze több olyan rendezvény is akad, amelyik több vasárnapot is felölel. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor jellemzően éjjel is fogadja a vásárlókat a legtöbb kiskereskedelmi egység. Ez pedig egyértelmű kiesést jelent majd a boltosoknak és a városnak és így minden ott élőnek is.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?