Betehet a hazai fesztiváloknak is a vasárnapi boltzár?

2015. március 12. 11:35

Csak semmi pánik! A Nemzetgazdasági Minisztérium a Pénzcentrum érdeklődésére megerősítette, a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény nem vonatkozik a különböző zenei és kulturális rendezvények területén működő kiskereskedelmi egységekre; így a megszokott formában kerülhet megrendezésre a Volt, a Balaton Sound és a Sziget Fesztivál is. Már csak az a kérdés, meddig tart egy fesztivál területe.

Nem számítunk arra, hogy a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény hatálya érintené a zenei-kulturális fesztiválokat, rendezvényeket. Bele sem akarunk gondolni, mivel járna mindez. 9 olyan vasárnap van idén, amelyik valamelyik fesztiválunk idejére esik

- reagálta a Pénzcentrum megkeresésére a Sziget Kulturális Szervezőiroda.

Nos, nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy megjósoljuk, miként is hatna egy turisztikai szempontból kiemelt rendezvény bonyolult infrastruktúrájára, ha erre a területre is vonatkozna a törvény. Szerencsére a szervezők és a látogatók is megnyugodhatnak, az NGM állásfoglalása szerint ugyanis:

A zárva tartási tilalom nem vonatkozik egyebek között a piacon, a helyi termelői piacon, a vásárok területén folytatott kereskedelmi tevékenységre, kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységre, a szálláshelyen végzett kereskedelemre, a vendéglátásra, a világörökségi területen található üzletekre, valamint a kulturális tevékenységet kiszolgáló kereskedelemre. A fesztiválok kulturális események, így a hozzájuk kapcsolódó - kulturális tevékenységet kiszolgáló - kereskedelem a kivételi körbe beletartozik. A fesztiválok ötvöződhetnek vásárral, a törvény ebben az esetben is - saját hatálya alóli - kivételként nevesíti az adott rendezvényt.


Meddig tart a fesztivál területe?

Nagy kérdés ugyanakkor, meddig tart a fesztivál területe. Egy olyan - jól behatárolható - rendezvény esetében, mint például a Sziget ez persze egyértelműnek tűnik, de mi a helyzet például a Művészetek Völgyével, ahol gyakorlatilag az egész falu (a pékségektől az ABC-kig) a "kulturális tevékenységet szolgálja ki" a fesztivál ideje alatt? Az ilyen rendezvények ugyanis - a szórakoztatáson túl - a környék és az ott élők felzárkóztatásáért is felelnek, ilyenkor pedig minden nap számít.

Szakértők szerint sok kiskereskedelmi egység ilyenkor - a jelentősen megnövekedett turistaforgalom miatt - kap akkora cash-flow fröccsöt, amivel éves szinten értékelhető bevételre tehetnek szert.

Hogy hozzávetőlegesen tisztában legyünk vele, mennyire is jó üzlet a rendezvény helyszínéül szolgáló városoknak egy-egy fesztivál, érdemes megnézni a statisztikákat. Az NGM tavalyi adatai szerint Átlagosan 2,82 vendégéjszakát töltenek el a fesztiválra utazók Magyarországon, a fesztiválozók ötöde vesz igénybe fizetős szállást, a gasztronómiai és a zenei rendezvényeken egy-egy háztartás 18 ezer forintot költ el. a legjelentősebb hatást a Sziget fesztivál generálja, ez évente összességében 3,2 milliárd forintos bevételt jelent a fővárosnak. Ebbe pedig a fesztivál területén kívül található kiskereskedelmi egységek is beletartoznak.

Csákovics Gyula, a Balaton Soundnak 2007 óta otthont adó Zamárdi polgármestere egy tavalyi sajtóbeszélgetésen például kifejtette: a településen az első fesztivál megrendezése óta évi 10-15 százalékkal nő a vendégéjszakák száma, azóta nem kellett adót emelni, a helyi építményadó fele a maximálisan kiszabhatónak, ingyenes a parkolás, és jelentős fejlesztések zajlottak pályázati úton, hitelfelvétel nélkül.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Éves költségvetésünk 34 százalékát tudjuk fejlesztésekre fordítani

- mondta a városvezető.

Persze ezeknek a boltoknak megoldás lehet, hogy a törvény szerint minden naptári év tetszőlegesen megjelölt egy vasárnapján 6 óra és 22 óra között nyitva tarthatnak. Persze több olyan rendezvény is akad, amelyik több vasárnapot is felölel. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor jellemzően éjjel is fogadja a vásárlókat a legtöbb kiskereskedelmi egység. Ez pedig egyértelmű kiesést jelent majd a boltosoknak és a városnak és így minden ott élőnek is.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem