25 °C Budapest
Útdíj: hol vannak az ellenőrző kapuk, hol lehet bliccelni?

Útdíj: hol vannak az ellenőrző kapuk, hol lehet bliccelni?

2015. január 28. 13:03

Egyelőre még sehová nem szereltek fel fix ellenőrző kapukat azért, hogy ellenőrizni tudják, melyik autós fizetett azoknak az útszakaszoknak a használatáért, amelyek január elsején váltak fizetőssé. Ez pedig azt is jelenti, hogy könnyebben lehet kibújni a fizetés alól.

Amíg ugyanis az autópályákon az ellenőrzőkapuk miatt képtelenség úgy végigmennie az autósoknak, hogy ne ellenőrizze őket a kamerarendszer, addig az újonnan fizetőssé vált szakaszokon ez simán megoldható. Az új szakaszokon ugyanis csak úgynevezett mobil díjellenőrző autókkal ellenőrzik, ki fizetett és ki nem - írja az Index.

Kibédi-Varga Lajos, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivője elmondta: az új szakaszokon csak azután mérik fel, hogy egyáltalán szükséges-e felállítani ellenőrző kapukat, hogy a díjrendeletet - a januári tapasztalatok alapján - módosítják.

A szóvivő azt is elmondta, hogy a mobil ellenőrző autók egy meghatározott vezénylési terv szerint, 0-24 órában, 3 műszakban teljesítenek szolgálatot, és országszerte "mintegy 500 lehetséges mérőhelyen végzik feladatukat, ezzel biztosítva az országos lefedettséget", beleértve ebbe az újonnan díjkötelessé vált szakaszokat is. Ezzel együtt elmondható, hogy a bliccelők aránya tartósan 2% alatt van, ami európai szinten is jó aránynak mondható.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?