26 °C Budapest

Hajdú Péterék egy magyar család éves költségvetését nyaralták el

2015. január 23. 11:05

Elképesztő tempóban szórják a pénzt a legismertebb magyar hírességek. Hajdú Péterék például 4 millióért a Maldív-szigeteken, míg Kasza Tibiék 2,5 millióért Thaiföldön pihenik ki idén télen (is) a dolgos hétköznapokat. Eközben egy átlag magyar családnak főként belföldi pihenésre futja, és a statisztikák szerint mindezt fejenként maximum 90 ezerből kell megoldaniuk. Persze csak és kizárólag akor, ha sikerül egyáltalán ennyit megspórolni éves szinten.

Csak úgy repkednek a milliók, ha valamelyik magyar hírességről olvasunk a sajtóban. Nemrég a Bors készített egy nagyobb összeállítást, amelyben Hajdú Péter és Sarka Kata, Kasza Tibor és barátnője, valamint Varga Viktor, Liptai Claudia, és Bereczki Zoltán luxusutazását vették górcső alá. Mint írják, ők ugyanis nyaralási szokásaikban már hasonlítanak a világsztárokra: télen napsütötte és méregdrága helyeken pihennek.

Hajdú Péterék a Maldív-szigeteken vakációznak egy tengerparti luxusszállodában. A bulvárlap számításai szerint egy ilyen négyfős családi nyaralás ára a repülőjegyekkel együtt akár négymillió forint is lehet. De nem kerülhet kevesebbe Kasza Tiborék egy hónapos thaiföldi kiruccanása sem. Habár nem luxusszállodában, hanem egy szerény tengerparti házban laknak, egy ilyen hónap két főnek akár két és fél millió forintba is fájhat.

KATTINTS! Szexi fotók: ilyen bolt sem volt eddig Magyarországon

Varga Viktor szintén Thaiföldön múlatja az időt szüleivel. Elutazása előtt azt mondta, három hónapot akar a festői környezetben tölteni. Bár nem mindig szállodában alszik, a fentiek ismeretében három főnek minimum tízmillió forintot számolhatunk az útra. Velük azonban még egyáltalán nem ért véget a Bors rangos listája. Információik szerint Liptai Claudia jelenleg Ausztráliában lazít, Bereczki Zoltán pedig Indonéziában vészeli át az itthoni hideg napokat - ezen utazások ára is minimum egymillió forint lehet.

Mindez csak álom egy átlag magyar családnak

A Magyar Turizmus Zrt. tavaly nyáron publikált felmérése szerint a magyar családok többségének maximum belföldi pihenésre futja. A lakosság mintegy 70 százaléka a határokon innen tervezi a feltöltődést, közülük minden harmadik a Balatont választja. Ráadásul azok sem mennek feltétlenül messzire, akik külföldi utazásra készülnek. A legnépszerűbb úti cél Horvátország, amit Görögország, Olaszország, Románia (Erdély) és Bulgária követ.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ellentétben a sztárokkal, a magyar turista átlagosan 5 napot szán szabadságából nyaralásra, amelyre belföldön 90, külföldön pedig 150 ezer forintot tervez elkölteni.

Ráadásul a legtöbb családnak erre a néhány napos feltöltődésre is úgy kell összekuporgatnia a pénzt. A KSH legfrissebb adatai szerint ugyanis a nettó átlagkereset Magyarországon 154 500 forint; ezen belül a fizikai munkát végzők 105 700 forintot, míg a szellemi foglalkozást űzők 209 100 forintot vihetnek haza.

Az átlagos fizetéssel, és családonként két keresővel számolva tehát éves szinten 3 millió 708 ezer forintos keretből gazdálkodhatnak a magyar családok.

Nos, ebből nemhogy egy Hajdúék féle luxuspihenésre nem futja, de néha még a legalapvetőbb dolgokra se. Az állandó költségek ugyanis jelentősen megterhelik a családi költségvetést. A statisztikák szerint a legnagyobb terhet a lakásfenntartási kiadások jelentik; a gáz-, a villany- és a vízszámla egy kétgyermekes család esetében akár a 70 ezer forintot is meghaladja, nem beszélve az egyéb tételekről (közös költség, TV, telefon, internet, stb.).

Emellett a magyar családok százezreit sújtják különböző hitelek, néha egyszerre több is (lakáshitel, autóhitel, személyi kölcsön, stb.). A törlesztőrészletek pedig havi szinten átlagosan 50-60 ezer forintnál többet is kitehetnek. Mindehhez jönnek még hozzá az élelmiszerre, a közlekedésre, a ruházkodásra, a gyógyszerekre, vagy éppen a biztosításokra fordított összegek. Így tehát az sem meglepő, hogy felmérések szerint a legtöbb magyar család azért nem képes takarékoskodni, mert többnyire már az is nagy siker, ha nem futnak ki minden hónapban a költségvetésből.

NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 22. szombat
Paulina
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem