16 °C Budapest

Bicikli félmillióért: a drága sportfelszereléseket keresik a magyarok

Pénzcentrum
2014. július 3. 16:08

Jelentős változáson megy át a sportfelszerelések és a sportruházatok hazai piaca. Míg korábban a legolcsóbb, legegyszerűbb termékek voltak a legnépszerűbbek a magyar üzletekben, addig az elmúlt két évben a vásárlók érdeklődése láthatóan a magasabb minőségű, illetve speciális/innovatív termékek felé fordult.

A legszembetűnőbb a változás a kerékpárok piacán zajlott: 2014 első félévében 25%-al nőtt a biciklik forgalma a tavalyi év ugyanezen időszakához képest, a bővülés ugyanakkor nem az eladott darabszám növekedésének, hanem az átlagos értékesítési ár emelkedésének köszönhető, amely idén 23,5%-kal magasabb kerékpáronként, mint egy évvel korábban - derül ki a Hervis első féléves értékesítési adatainak elemzéséből. Ez utóbbi hátterében azonban nem az átlagos kínálati árak növekedése áll, hanem az, hogy a vásárlók egyre nagyobb része a drágább, igényesebb kerékpárok közül választott: például az elmúlt hónapokban jelentős érdeklődés övezte a 450 ezer forint feletti árkategória kerékpárjait, többek között a világhírű KTM márka egyes modelljeit is.

A kerékpárok mellett a futófelszerelések piaca is jelentősen fejlődött idén, hiszen az első féléves adatok 30%-os forgalomnövekedést mutatnak az egy évvel korábbihoz képest. A bővülés leginkább a minőségi futócipők iránti kereslet megugrásának köszönhető, amely hátterében az egyre nagyobb számú, rendszeresen sportoló ember áll. A Hervis adatai szerint a futócipők területén is igényesebb lett a magyar vásárló, ahol az első áttörés 2012-ben történt: akkor a női futócipők átlagos árszínvonala közel 25%-kal, a férfi futócipőké pedig 17%-kal nőtt. Bár ezen a területen a növekedés üteme 2013-ban lassult (a női futócipőknél 5, a férfiakénál 8%-os volt az átlagos emelkedés mértéke), 2014-ben újabb kiugrást láthatunk: a hölgyek átlagosan 7, a férfiak pedig 12%-kal drágább futócipőket vásárolnak, mint egy évvel korábban.

A futás növekvő népszerűségével kapcsolatos, hogy a korszerű, speciális anyagokból készült, légáteresztő, nedvességelvezető képességű ruházati termékek is egyre kedveltebbek, az idei első félévben 32%-kal többet értékesített a Hervis, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A szintetikus termékek területén - a folyamatos gyártói fejlesztések eredményeinek köszönhetően - sokat változott a magyar vásárlók hozzáállása, így már nem utasítják el élből az ilyen anyagból készült ruházati cikkeket.

Ugyancsak egyre népszerűbb a túrázás Magyarországon, amit jól mutat, hogy a túraruházatok forgalma 22%-kal növekedett az első félévben a tavalyi év ugyanezen időszakához viszonyítva. Leginkább a funkcionális és speciális túrapólók fogynak, de nagy az érdeklődés a túradzsekik és a softshell dzsekik iránt is. Emellett a 2014 első félévében kétszer annyi túrabotot és nordic-walking botot adtak el a Hervis üzletekben, mint egy évvel korábban.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A forgalmi adatok elemzéséből az is kiderül, hogy sportolás közben a megjelenés is számít. Az áruházlánc tapasztalatai alapján a hölgyek túlnyomó többségben a nőies színeket, modelleket, és divatos szabású termékeket keresik. Még a legelismertebb márkák modelljei sem népszerűek a körükben, ha azt "férfiasnak" találják. Ugyancsak a futás/fitnesz népszerűbbé válása hozott komoly növekedést a sportmelltartók piacán.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?