25 °C Budapest

Patkányok jönnek az árvíz után: itt lehet baj Budapesten

Pénzcentrum
2013. június 13. 05:37

Az elmúlt napok intenzív árvízi védekezése után úgy tűnik, Magyarország túl van a Közép-Európa több országát sújtó katasztrófa nehezén. Az árvíz sújtotta területek lakosainak ugyanakkor további kellemetlenséggel is számolniuk kell: a jelentősen megszaporodó rovarok, s rágcsálók ugyanis halálos betegséget is terjeszthetnek.

Talán nem korai kijelenteni, hogy Magyarország túl van a 2013-as nagy árvíz legveszélyesebb időszakán. Budapesten vasárnap este 891 centiméterrel (harminc centiméterrel az eddig mért legmagasabb érték fölött) tetőzött a Duna, a folyón lassú apadás kezdődött. Az ár elvonulásának azonban más következményei is lehetnek: figyelmet kell fordítani a jelentősen megszaporodott rovarok és rágcsálók irtására is.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tájékoztatása szerint az árvízzel veszélyeztetett területeken az enterális úton terjedő fertőző betegségek (bélfertőzések) Magyarországon és a hazánkkal szomszédos területeken is ritkák. Így különleges járványügyi intézkedésekre, a lakosság széleskörű védőoltására jelenleg nincs szükség. Azonban az árhullám levonulása után különös figyelmet kell fordítani a rovarok és rágcsálók irtására. A szúnyogok a csípés kellemetlen érzésén túl több fertőző betegség (pl. nyugat-nílusi láz) terjesztői lehetnek, a rágcsálók pedig az emberi fogyasztásra szánt élelmiszereket szennyezhetik ürülékükkel, vizeletükkel, amelyek így olyan fertőző betegségek terjesztői lehetnek, mint például a tularémia (nyúlpestis) és a leptospirózis (állati vizelettel terjedő betegség, mely súlyos hasi problémákat, egyes esetekben halált is okozhat). A hazánkban jellemzően előforduló vándorpatkány például hozzávetően 40 féle betegség terjesztője lehet, mint például a szalmonelláé, a kiütéses tífuszé vagy a veszettségé.

Lesz-e patkányinvázió Budapesten?

Bár Budapesten alacsony a számuk, a dunai árvíz miatt elképzelhető, hogy föld alatti élőhelyükről, főként a csatornákból előbújnak a patkányok, s megjelennek a fővárosi lakosok lakókörnyezetében. Jellemzően a közép-, és dél-budai területeken - ahol a védekezés során lezárták a csatornakiömlőket - lehet a patkányok megjelenésére számítani. Ilyen terület lehet többek között a Batthyány tér és környéke, ahol a szivárgások miatt a társasházakba is betört a víz. Ezzel együtt továbbra sem kell patkányinvázióra számítani Budapesten, hiszen az irtások folyamatosak - mondta el a Pénzcentrum.hu megkeresésére Bajomi Dániel, a fővárosi mentesítésért felelős Bábolna Bio Kft. igazgatója.

Láttál mostanában a lakásod környékén patkányt? Esetleg le is fotóztad, videóztad? Küldd el számunkra a felvételt a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre. Köszönjük!

A patkányok felbukkanására ráadásul annál is inkább számítani lehet, mivel lassan fél éve csúszik Budapesten a mentesítés. Mint azt Bajomi Dánieltől megtudtuk, a cég a fenntartási szerződés megkötését 2012 szeptembere helyett, csak idén márciusban tudta megkötni a Fővárosi Önkormányzattal. A patkányok viszont nagyon gyorsan szaporodnak; felmérések szerint irtás nélkül alig néhány év alatt újra több millió példányból álló populációról beszélhetnénk. A cégvezető közlése szerint viszont az ár elvonulása után azonnal megkezdik a mérgek prevenció jellegű kihelyezését, illetve fokozottan figyelnek majd a lakossági bejelentésekre is.

Néhány év alatt ellepnék a várost!
A főváros patkánymentesítését 1971 óta a Bábolnai Állami Gazdaság Fertőtlenítő Állomása, és az abból kinőtt Bábolna Bio Kft. végzi. Mára a folyamatos irtás és megelőzés a patkányok számát kétmillióról egy-kétezerre csökkentette. Ha azonban abbahagynák a folyamatos irtást és megelőzést, 3-4 év alatt visszaállna a kétmilliós patkánypopuláció Budapesten. A szolgáltatásba az ingyenes lakossági és közületi patkányirtás is beletartozik Budapesten belül. A cég vállalja, hogy a lakossági bejelentést követő 24 órán belül kimennek a helyszínre, és elvégzik az irtást. A cég emberei az irtást követően egy hét múlva ellenőrzik a hatást, egészen addig, míg nyomok hiányában a területet patkánymentesnek lehet nyilvánítani. A Bábolna Bio fő tevékenysége ugyanakkor már régóta nem is a lakossági és közületi bejelentések alapján történő irtás, hanem a prevenció. Számítógéppel elemzik a bejelentéseket, és azokra a helyekre mennek ki megelőző mérget teríteni, ahol kezdenek szaporodni az állatok. A bejelentések és a nyomok alapján az I.-II., a VI.-VII., és a XI. kerületben leggyakoribb a patkánymegjelenés.

Anyád! A szúnyogok

Az ár levonulása után jókora problémát okozhat a szúnyogok tömeges, a szokásosnál jóval nagyobb mértékű megjelenése is. A jelenség ugyanis egyértelmű velejárója az árvizeknek. Tekintettel arra, hogy miként fog alakulni a hőmérséklet (amikor a víz 15-17 fokra felmelegszik, megjelennek a szúnyogok) valószínűsíthető, hogy az összes víz által sújtott régiót érinteni fogja a szúnyoginvázió. A szúnyoglárvák szélsőséges esetekben ugyanis akár egy évtizedet is túlélhetnek, s az is feltételezhető, hogy aktivizálódnak azok a lárvák, melyekhez hosszú idő után most először ért el a víz. A Duna rekord méretű áradása miatt pedig lesz ilyen terület szép számmal az országban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nagy kérdés ugyanakkor, mikor kezdik meg az irtást az országban. A kormány keddi ülésén döntött ugyanis arról, hogy a szúnyogirtási teendőket a jövőben központilag, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) irányítása alatt oldja meg. Mint ismert, a szúnyogirtás eddig döntő részben a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozott, amelyek közbeszerzéseken keresztül is gondoskodtak az időjárástól függően tavasztól, vagy kora nyártól kezdődő szúnyogirtásokról az igazgatásuk alá tartozó területeken. Szakértők szerint ugyanakkor a szúnyogirtási teendők központosítása nem feltétlenül jó megoldás. A helyi adottságok ismerete nélkül ugyanis nem lehet hatékonyan felvenni a versenyt a szúnyogokkal. A központosított rendszer működésének kialakítása pedig jelen helyzetben mindenképp a szúnyogoknak kedvezhet.

Trópusi betegségeket terjesztő vérszívók Magyarországon!
Bombaként robbant a hír a médiában, hogy nemrég szokatlan betegségeket terjesztő vérszívók jelentek meg Magyarországon. Ilyen például az ázsiai tigrisszúnyog, amely faj első példányait először 2011-ben azonosították hazánkban. Az akár egy centiméteresre is megnövő, fekete-fehér mintázatú vérszívó nyugat-nílusi vírust, dengue-lázat vagy sárgalázat hordozhat. Ráadásul a tigrisszúnyog nem az egyetlen veszélyes lény itthon - 4-5 fajtársa, mint például a foltos maláriaszúnyog már régóta jelen van hazánkban. Ezek a vérszívók mind-mind képesek továbbítani a trópusi betegségeket, igaz, csak akkor, ha előzőleg fertőzöttel találkoztak. Erre viszont hazánkban kevés az esély. Ennek azonban némileg ellent mond, hogy alig egy hónapja egy itthon ritkán felbukkanó parazitát találtak egy Szegeden élő németjuhászban. A kutyát felpuffadva és lesoványodva vitte gazdája az állatorvoshoz, ahol több vizsgálat után derült ki, szívférgek vannak benne. Az állat a kezelés ellenére elpusztult, a boncoláskor 38 darab, 30 centis férget távolítottak el a szívéből.

Mire figyeljünk?

Mivel a rovarok és rágcsálók veszélyt jelentenek az emberekre, a Tisztiorvosi Szolgálat figyelmeztet az általános higiénés szabályok fokozott betartására is. Fontos a rendszeres, szappanos kézmosás és/vagy a különböző kézfertőtlenítő készítmények, kendők használata. Soha ne nyúljunk piszkos kézzel a szemünkhöz, a szánkhoz. A sebeket minél előbb, megfelelően el kell látni, hogy ezzel is csökkentsük a fertőzésveszélyt. A dohányosok pedig még inkább ki vannak téve egy esetleges fertőzésnek!

Csak megbízható eredetű ételt és italt fogyasszunk. A meleg ételeket lehetőség szerint forraljuk át - hőkezeléssel a kórokozók jelentős része elpusztítható. A zöldségféléket fogyasztás előtt ivóvíz minőségű vízzel alaposan mossuk át, hámozzuk meg. Az árvizes területeken csak ellenőrzött, vezetékes ivóvizet használjunk, az ásott kutakból inni tilos. Aki a vízvezetékeken csőtörést vagy a környezetében vízkimaradást észlel, azonnal jelentse a vízmű üzemeltetőjének és az illetékes kormányhivatal járási népegészségügyi intézetének. Amíg megnyugtató választ nem érkezik, vezetékes vizet is csak forralva szabad inni. Hasmenéses panaszok esetén azonnal forduljunk orvoshoz!

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?