0 °C Budapest

Patkányok jönnek az árvíz után: itt lehet baj Budapesten

Pénzcentrum
2013. június 13. 05:37

Az elmúlt napok intenzív árvízi védekezése után úgy tűnik, Magyarország túl van a Közép-Európa több országát sújtó katasztrófa nehezén. Az árvíz sújtotta területek lakosainak ugyanakkor további kellemetlenséggel is számolniuk kell: a jelentősen megszaporodó rovarok, s rágcsálók ugyanis halálos betegséget is terjeszthetnek.

Talán nem korai kijelenteni, hogy Magyarország túl van a 2013-as nagy árvíz legveszélyesebb időszakán. Budapesten vasárnap este 891 centiméterrel (harminc centiméterrel az eddig mért legmagasabb érték fölött) tetőzött a Duna, a folyón lassú apadás kezdődött. Az ár elvonulásának azonban más következményei is lehetnek: figyelmet kell fordítani a jelentősen megszaporodott rovarok és rágcsálók irtására is.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tájékoztatása szerint az árvízzel veszélyeztetett területeken az enterális úton terjedő fertőző betegségek (bélfertőzések) Magyarországon és a hazánkkal szomszédos területeken is ritkák. Így különleges járványügyi intézkedésekre, a lakosság széleskörű védőoltására jelenleg nincs szükség. Azonban az árhullám levonulása után különös figyelmet kell fordítani a rovarok és rágcsálók irtására. A szúnyogok a csípés kellemetlen érzésén túl több fertőző betegség (pl. nyugat-nílusi láz) terjesztői lehetnek, a rágcsálók pedig az emberi fogyasztásra szánt élelmiszereket szennyezhetik ürülékükkel, vizeletükkel, amelyek így olyan fertőző betegségek terjesztői lehetnek, mint például a tularémia (nyúlpestis) és a leptospirózis (állati vizelettel terjedő betegség, mely súlyos hasi problémákat, egyes esetekben halált is okozhat). A hazánkban jellemzően előforduló vándorpatkány például hozzávetően 40 féle betegség terjesztője lehet, mint például a szalmonelláé, a kiütéses tífuszé vagy a veszettségé.

Lesz-e patkányinvázió Budapesten?

Bár Budapesten alacsony a számuk, a dunai árvíz miatt elképzelhető, hogy föld alatti élőhelyükről, főként a csatornákból előbújnak a patkányok, s megjelennek a fővárosi lakosok lakókörnyezetében. Jellemzően a közép-, és dél-budai területeken - ahol a védekezés során lezárták a csatornakiömlőket - lehet a patkányok megjelenésére számítani. Ilyen terület lehet többek között a Batthyány tér és környéke, ahol a szivárgások miatt a társasházakba is betört a víz. Ezzel együtt továbbra sem kell patkányinvázióra számítani Budapesten, hiszen az irtások folyamatosak - mondta el a Pénzcentrum.hu megkeresésére Bajomi Dániel, a fővárosi mentesítésért felelős Bábolna Bio Kft. igazgatója.

Láttál mostanában a lakásod környékén patkányt? Esetleg le is fotóztad, videóztad? Küldd el számunkra a felvételt a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre. Köszönjük!

A patkányok felbukkanására ráadásul annál is inkább számítani lehet, mivel lassan fél éve csúszik Budapesten a mentesítés. Mint azt Bajomi Dánieltől megtudtuk, a cég a fenntartási szerződés megkötését 2012 szeptembere helyett, csak idén márciusban tudta megkötni a Fővárosi Önkormányzattal. A patkányok viszont nagyon gyorsan szaporodnak; felmérések szerint irtás nélkül alig néhány év alatt újra több millió példányból álló populációról beszélhetnénk. A cégvezető közlése szerint viszont az ár elvonulása után azonnal megkezdik a mérgek prevenció jellegű kihelyezését, illetve fokozottan figyelnek majd a lakossági bejelentésekre is.

Néhány év alatt ellepnék a várost!
A főváros patkánymentesítését 1971 óta a Bábolnai Állami Gazdaság Fertőtlenítő Állomása, és az abból kinőtt Bábolna Bio Kft. végzi. Mára a folyamatos irtás és megelőzés a patkányok számát kétmillióról egy-kétezerre csökkentette. Ha azonban abbahagynák a folyamatos irtást és megelőzést, 3-4 év alatt visszaállna a kétmilliós patkánypopuláció Budapesten. A szolgáltatásba az ingyenes lakossági és közületi patkányirtás is beletartozik Budapesten belül. A cég vállalja, hogy a lakossági bejelentést követő 24 órán belül kimennek a helyszínre, és elvégzik az irtást. A cég emberei az irtást követően egy hét múlva ellenőrzik a hatást, egészen addig, míg nyomok hiányában a területet patkánymentesnek lehet nyilvánítani. A Bábolna Bio fő tevékenysége ugyanakkor már régóta nem is a lakossági és közületi bejelentések alapján történő irtás, hanem a prevenció. Számítógéppel elemzik a bejelentéseket, és azokra a helyekre mennek ki megelőző mérget teríteni, ahol kezdenek szaporodni az állatok. A bejelentések és a nyomok alapján az I.-II., a VI.-VII., és a XI. kerületben leggyakoribb a patkánymegjelenés.

Anyád! A szúnyogok

Az ár levonulása után jókora problémát okozhat a szúnyogok tömeges, a szokásosnál jóval nagyobb mértékű megjelenése is. A jelenség ugyanis egyértelmű velejárója az árvizeknek. Tekintettel arra, hogy miként fog alakulni a hőmérséklet (amikor a víz 15-17 fokra felmelegszik, megjelennek a szúnyogok) valószínűsíthető, hogy az összes víz által sújtott régiót érinteni fogja a szúnyoginvázió. A szúnyoglárvák szélsőséges esetekben ugyanis akár egy évtizedet is túlélhetnek, s az is feltételezhető, hogy aktivizálódnak azok a lárvák, melyekhez hosszú idő után most először ért el a víz. A Duna rekord méretű áradása miatt pedig lesz ilyen terület szép számmal az országban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nagy kérdés ugyanakkor, mikor kezdik meg az irtást az országban. A kormány keddi ülésén döntött ugyanis arról, hogy a szúnyogirtási teendőket a jövőben központilag, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) irányítása alatt oldja meg. Mint ismert, a szúnyogirtás eddig döntő részben a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozott, amelyek közbeszerzéseken keresztül is gondoskodtak az időjárástól függően tavasztól, vagy kora nyártól kezdődő szúnyogirtásokról az igazgatásuk alá tartozó területeken. Szakértők szerint ugyanakkor a szúnyogirtási teendők központosítása nem feltétlenül jó megoldás. A helyi adottságok ismerete nélkül ugyanis nem lehet hatékonyan felvenni a versenyt a szúnyogokkal. A központosított rendszer működésének kialakítása pedig jelen helyzetben mindenképp a szúnyogoknak kedvezhet.

Trópusi betegségeket terjesztő vérszívók Magyarországon!
Bombaként robbant a hír a médiában, hogy nemrég szokatlan betegségeket terjesztő vérszívók jelentek meg Magyarországon. Ilyen például az ázsiai tigrisszúnyog, amely faj első példányait először 2011-ben azonosították hazánkban. Az akár egy centiméteresre is megnövő, fekete-fehér mintázatú vérszívó nyugat-nílusi vírust, dengue-lázat vagy sárgalázat hordozhat. Ráadásul a tigrisszúnyog nem az egyetlen veszélyes lény itthon - 4-5 fajtársa, mint például a foltos maláriaszúnyog már régóta jelen van hazánkban. Ezek a vérszívók mind-mind képesek továbbítani a trópusi betegségeket, igaz, csak akkor, ha előzőleg fertőzöttel találkoztak. Erre viszont hazánkban kevés az esély. Ennek azonban némileg ellent mond, hogy alig egy hónapja egy itthon ritkán felbukkanó parazitát találtak egy Szegeden élő németjuhászban. A kutyát felpuffadva és lesoványodva vitte gazdája az állatorvoshoz, ahol több vizsgálat után derült ki, szívférgek vannak benne. Az állat a kezelés ellenére elpusztult, a boncoláskor 38 darab, 30 centis férget távolítottak el a szívéből.

Mire figyeljünk?

Mivel a rovarok és rágcsálók veszélyt jelentenek az emberekre, a Tisztiorvosi Szolgálat figyelmeztet az általános higiénés szabályok fokozott betartására is. Fontos a rendszeres, szappanos kézmosás és/vagy a különböző kézfertőtlenítő készítmények, kendők használata. Soha ne nyúljunk piszkos kézzel a szemünkhöz, a szánkhoz. A sebeket minél előbb, megfelelően el kell látni, hogy ezzel is csökkentsük a fertőzésveszélyt. A dohányosok pedig még inkább ki vannak téve egy esetleges fertőzésnek!

Csak megbízható eredetű ételt és italt fogyasszunk. A meleg ételeket lehetőség szerint forraljuk át - hőkezeléssel a kórokozók jelentős része elpusztítható. A zöldségféléket fogyasztás előtt ivóvíz minőségű vízzel alaposan mossuk át, hámozzuk meg. Az árvizes területeken csak ellenőrzött, vezetékes ivóvizet használjunk, az ásott kutakból inni tilos. Aki a vízvezetékeken csőtörést vagy a környezetében vízkimaradást észlel, azonnal jelentse a vízmű üzemeltetőjének és az illetékes kormányhivatal járási népegészségügyi intézetének. Amíg megnyugtató választ nem érkezik, vezetékes vizet is csak forralva szabad inni. Hasmenéses panaszok esetén azonnal forduljunk orvoshoz!

 

NEKED AJÁNLJUK
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm