15 °C Budapest

BKV: jön az elektronikus jegyrendszer

MTI
2013. január 25. 17:55

Mintegy 54 millió euróval az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is finanszírozhatja az elektronikus jegyrendszer bevezetését a budapesti közösségi közlekedésben - közölte a fővárosi önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.

Mint írták, január végén döntött erről a pénzintézet, ezzel párhuzamosan a BKK megkezdte a beszerzés előkészítését. A nyertessel az év második felében köthetnek szerződést, a rendszer bevezetése jövőre indulhat. A bankkal egy éven keresztül tárgyaltak a támogatásról, a hitelszerződést a nyár elején írhatják alá.

Az elektronikus jegyrendszert 2014-től fokozatosan vezetnék be Budapest közösségi közlekedésében. A bérletigazolványt felváltja egy chipkártya, a papírbérletszelvény megszűnik, helyette virtuális bérletek lesznek, az ezeket tartalmazó kártyák arcképesek és névre szólóak lesznek. A vonaljegyet felváltja az időalapú jegy, amely érvényességi idején belül korlátlan számú átszállást és utazást biztosít. Az utazási kártyákat és az azokhoz tartozó számlát interneten vagy telefonos ügyfélszolgálat segítségével is fel lehet tölteni, de megmarad a helyszíni bérletváltás lehetősége is.

A BKK új jegyérvényesítőket telepít, amelyek támogatják a napi költési limit bevezetését is: ha a jeggyel utazó egy napon, adott időn belül meghatározott számú jegyet használ fel, akkor utána aznap már többet nem von le a rendszer, amely az érintés nélküli bankkártyákat is támogatni fogja. Az ellenőrök hordozható készülékekkel fogják ellenőrizni a jegyek és bérletek érvényességét, a metró- és egyes HÉV-állomásokon beléptető kapukat telepítenek.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem