Budapestiek! Holnaptól jön a drágulás - ma még spórolhatunk

Pénzcentrum
2012. december 31. 08:03

Ma vegyél BKV-bérletet, holnaptól drágul Jelentős változásokra számíthatunk holnaptól a budapesti tömegközlekedés tarifáiban. Az újdonságok bevezetése - például a kiegészítő heti bérlet- mellett a tanuló és felsőoktatási tanuló, a kisgyerekes és a nyugdíjas bérletek árán kívül gyakorlatilag minden jegy és bérlet ára emelkedik majd. Aki azonban még idén vásárol, sokat megtakaríthat: a Pénzcentrum.hu mutatja a részleteket.

Budapest Főváros Közgyűlése 2012. október 31-ei ülésén döntött a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 2013. január 1-jétől érvényes viteldíjairól, illetve díjalkalmazási feltételeiről. A Közgyűlés döntése értelmében a teljes árú havi bérlet ára 2013-tól 10 500 forintra nő, a vonaljegy 350 forintba kerül majd (az idei 320 forint helyett).

Nem változik ugyanakkor a tanuló és felsőoktatási tanuló, a kisgyerekes és a nyugdíjas bérletek ára. A tanuló és kisgyerekes havi bérletek tehát változatlanul 3850 forintba, a nyugdíjas havi bérletek pedig továbbra is 3700 forintba kerülnek majd 2013-ban.

Pár ezer forintot azért lehet spórolni

Bár a jegyek, bérletek alapvetően drágulnak, pár ezer forintot spórolhatunk azzal, ha még az idei évben bevásárolunk belőlük. Egy december 31-i kezdődátummal vásárolt bérletért még 2012. évi árat kell fizetni. Érvényessége végéig (azaz január végéig) jogszerűen használható, az Üzletszabályzatban foglalt feltételek betartása mellett - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a Budapesti Közlekedési Központ.

Azzal ugyanakkor hiába próbálkozunk, hogy veszünk egy bérletet december 31-én, aminek a kezdőnapjának (azaz annak a dátumnak, amit rápecsételnek a pénztárban) mondjuk március 1-jét kérjük, mivel minden olyan bérlet, jegy, melynek kezdőnapja 2013. január 1., vagy későbbi dátum, már csak a 2013. évi árakon vásárolható meg.


Ugyanígy éves bérletet sem tudunk venni az idei áron. Mivel a kezdődátum 2013. január 1., ezért a termék ára ma megvásárolva is már a 2013. évi emelt ár. Jövőre azonban már lesz erre is megfelelő termék: a kedvezményes éves bérletek egyszelvényes változata tetszőleges kezdődátummal lesz váltható. Ez azt jelenti, hogy 2013. december 31-től 2014. december 30-ig érvényes éves bérletet még a 2013. december 31-én érvényes árakon lehet majd vásárolni. Ez a termékújítás azonban csak 2013. január 1-től lép életbe, így idén decemberben ez még nem megtehető.

A legtöbbet a negyedéves bérleten nyerhetünk. Ez a termék alapból is igen kedvező (három havi bérletárért 100 napos érvényességet tartalmaz, miközben a január-március összesen 90 nap), és ez biztosítja a leghosszabb, kihasználható, 2012. évi áron történő előrevásárlást. A negyedéves (100 napos) bérletnél is  7,1 százalékos áremelkedés jön, nagyjából 2 ezer forintot nyerhetünk azzal, ha még idén vásárolunk negyedéves bérletet.

Mi a helyzet a jegyekkel?

A BKK tájékoztatása szerint megszűnik az eseti jegyek (vonaljegy, helyszínen váltott vonaljegy, 10 darabos gyűjtőjegy, átszállójegy, metrószakaszjegy, környéki vonaljegyek) korlátlan ideig biztosított felhasználhatósága: ezek a jegyek a rajtuk feltüntetett ár érvényességi idejét követő év végéig használhatók fel utazásra, ezt követően további 3 hónapig értékben becserélhetők új áras jegyekre.

Így például a 320 forintos vonaljegy (függetlenül attól, hogy a 2010. februártól 2012. decemberig terjedő időszakban mikor vásároltuk) a 2013. januári viteldíjváltozást követő egy évig, tehát 2013. december 31-éig használható fel, majd 2014. január-március időszakban az akkor érvényes áron forgalmazott vonaljegyre cserélhető. A 2010. február 1. előtt vásárolt, kinegrammal ellátott BKV-jegyek is 2013. december 31-ig használhatók fel utazásra. Ez az intézkedés egyúttal az elektronikus jegyrendszerre való fokozatos átállást (a régi jegyek fokozatosan történő kivezetését) is szolgálja.

Újfajta bérletek is jönnek

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16