16 °C Budapest

Ezek a legolcsóbb autók Magyarországon

Pénzcentrum
2012. szeptember 16. 08:05

Bár a használtautók piacán szinte minden esetben igaz, hogy az ár egyenes arányban áll a minőséggel, ennek ellenére a legolcsóbb autók között is akadhat gyöngyszemekre egy-egy szakavatott szem. De vajon mire is érdemes figyelni?

A körkép elkészítéséhez a hasznaltauto.hu adatbázisát hívtuk segítségül. A szűrés során csak a használt, érvényes magyar forgalmi engedéllyel rendelkező gépjárműveket vettük figyelembe. Mivel a legolcsóbb autókat kerestük egy maximális vételárat is beállítottunk opcióként, melyet félmillió forintban határoztunk meg. A találati lista szerint a portál adatbázisában 14 317 autó felelt meg a beállított paramétereknek.

Jól látszik tehát, hogy a legolcsóbb autók között is jókora a választék, így egy szakavatott szem igazi gyöngyszemekkel is találkozhat. A legolcsóbb, forgalomképes gépjárművek egyébként 99 ezer forinttól indulnak, s 200 ezer forintig is mintegy 3 595 használt autót böngészhet végig az, aki a legolcsóbb négykerekűt keresi. Nem árt azonban az óvatosság, a legolcsóbb autókkal ugyanis könnyen pórul is járhatunk. A magyar lakosság anyagi helyzetét egyébként az autópiacról érkező hírek is alátámasztják - mind többen keresik a használt gépjárműveket országszerte. Az idei év első nyolc hónapjában 34,5 ezer másodkézből származó kocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, ami pontosan a duplája az egy esztendővel korábbinak - derül ki a DATAHOUSE legfrissebb statisztikáiból.

Olcsó kocsinak lóg a bele?

A használtautók piacán szinte minden esetben igaz, hogy az ár egyenes arányban áll a minőséggel. A nagyon olcsó autók vagy nagyon öregek, vagy olyan problémát hordoznak, aminek a kijavítása többe kerülne, mint a jobb állapottal és az így elérhető ár különbözete, tehát nem gazdaságos a javításuk. A széles kínálatban azonban - alapos keresgélés és szakavatott szem segítségével - lehet néhány olyan járművet is találni, ami végszükség esetén megoldást jelenthet a személyes mobilitás megőrzésére, megteremtésére.

Olcsó, de igazából bármilyen használt autó vásárlása esetén tisztában kell lenni azzal, hogy nem nullkilométeres, vadonatúj járműről van szó, így különböző hibák - akár esztétikai, akár műszaki - minden bizonnyal előfordulnak rajta. A kor növekedésével és az ár csökkenésével ezek egyenes arányban állnak. A legfontosabb a használt autó vásárlásakor is annak eldöntése, hogy valójában mire is van szüksége a vevőnek. Hol fogja a legtöbbet használni, mennyit fog vele közlekedni, illetve milyen egyéb tulajdonságoknak - pl. szállítható személyek száma, csomagtér mérete, stb. - kell megfelelnie. Ennek meghatározása már jelentősen szűkíti a kínálatot. Amennyiben sikerül ráakadni a megfelelőnek tűnő járműre, a legfontosabb a "személyes találkozás", amikor a hirdetésben nem feltétlenül kidomborított tényekre is fény derülhet. Aki teljesen laikus, az inkább áldozzon a vásárlást megelőzően is néhány ezer forintot arra, hogy egy szakértő segítségét igénybe tudja venni, ugyanis egy nem megfelelő döntés később jóval többe kerülhet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sokan a lehető legtovább érvényes műszaki vizsgával rendelkező olcsó autókat keresik, holott egyáltalán nem biztos, hogy azok jelentik a legideálisabb megoldást. Annak érdekében, hogy az új tulajdonos nyugodtan aludjon ugyanis szinte ugyanazokat a karbantartási, javítási feladatokat kell elvégezni egy 6-8 és egy 15 évesnél is idősebb autó esetében. Ezek közé tartozik az összes forgó, kopó és gumi alkatrész cseréje az abroncsoktól kezdve a komplett fékrendszeren, fékcsöveken, fékolajon keresztül a lengéscsillapítókig és más futómű, illetve kormánymű alkatrészekig, sőt az ablaktörlőkig. A motorban és a sebességváltóban az olajokat, szűrőket, benzines kivitel esetében a gyertyákat is ki kell cserélni, de a tömítésekről sem szabad megfeledkezni. Első körben kell gondoskodni a karosszéria teherviselő elemeinek rozsdamentesítéséről, az esztétikai megjelenés feljavítása ráér később is, ha zavarja a szemet. Gondoskodni kell a megfelelő láthatóságról is, ezért az összes izzót ellenőrizni kell, és szükség esetén nem csak azokat, hanem a komplett lámpatesteket is cserélni kell.

A fentiek mind a biztonságot szolgálják és semmi esetre sem lehet öncélú kiadásoknak tekinteni a rájuk fordított pénzmennyiséget, mi több ezek jelentik a minimumot. Ha mindez megtörténik, a műszaki vizsga sem jelenthet gondot, tehát ezért nincs igazából jelentősége annak, hogy a vásárláskor meddig is érvényes. Az "olcsó" használt autó így már persze jóval többe kerül, mint a vételára és a hozzá kapcsolódó közterhek, de a vásárló és családja saját, valamint a közlekedés többi résztvevőjének biztonságát, nyugalmát szolgálják, amit sosem szabad félvállról venni.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem