4 °C Budapest

KRESZ: fontos változás előtt állunk

Pénzcentrum
2012. augusztus 13. 11:07

Változik a motoros jogosítvány megszerzésének korhatára januártól: 2013 januárjától kismotorra már csak 16 évesen, míg nagymotorra 24 éves kortól lehet jogosítványt szerezni.

Januártól jelentős változás következik több jogosítvány-típus megszerzésénél. Egy uniós direktívának megfelelő kormányrendelet szerint ugyanis mopedre 14 évesen már nem, csak 16 éves korban lehet jogosítványt szerezni, míg nagymotorra ez a korhatár 24 évre emelkedik.

A teherautó-vezetői és az ehhez kapcsolódó nehézpótkocsis képzés korhatára 18-ról 21 évre, az autóbuszos képzésé 21-ről 24 évre emelkedik. A személygépkocsik esetében nem lesz változás.

A Pénzcentrum.hu információi szerint több autósiskolában attól tartanak, kevesebb lesz a motorostanuló, hiszen B kategóriára, azaz autóra 17 évesen lehet jogosítványt szerezni, így valószínűleg kevesen lesznek azok a fiatalok, akik egy évvel hamarabb fizetnek majd a robogós engedélyért.


Göbölös Gábor autósiskola-vezető a Kossuth Rádiónak elmondta, hogy a változás egyrészt érettebb motorosokat eredményezhet az utakon, a nagykategóriákban történő szigorítás következményei azonban még megjósolhatatlanok. A szakember szerint idáig sokan végezték el ezeket a képzéseket azok közül, akik nem kerültek be a felsőoktatásba, a jogosítvány megszerzése után ugyanakkor el tudtak helyezkedni. Ez a fajta munkahelyteremtés most kitolódik.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?