5 °C Budapest

KRESZ: fontos változás előtt állunk

Pénzcentrum
2012. augusztus 13. 11:07

Változik a motoros jogosítvány megszerzésének korhatára januártól: 2013 januárjától kismotorra már csak 16 évesen, míg nagymotorra 24 éves kortól lehet jogosítványt szerezni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Januártól jelentős változás következik több jogosítvány-típus megszerzésénél. Egy uniós direktívának megfelelő kormányrendelet szerint ugyanis mopedre 14 évesen már nem, csak 16 éves korban lehet jogosítványt szerezni, míg nagymotorra ez a korhatár 24 évre emelkedik.

A teherautó-vezetői és az ehhez kapcsolódó nehézpótkocsis képzés korhatára 18-ról 21 évre, az autóbuszos képzésé 21-ről 24 évre emelkedik. A személygépkocsik esetében nem lesz változás.

A Pénzcentrum.hu információi szerint több autósiskolában attól tartanak, kevesebb lesz a motorostanuló, hiszen B kategóriára, azaz autóra 17 évesen lehet jogosítványt szerezni, így valószínűleg kevesen lesznek azok a fiatalok, akik egy évvel hamarabb fizetnek majd a robogós engedélyért.


Göbölös Gábor autósiskola-vezető a Kossuth Rádiónak elmondta, hogy a változás egyrészt érettebb motorosokat eredményezhet az utakon, a nagykategóriákban történő szigorítás következményei azonban még megjósolhatatlanok. A szakember szerint idáig sokan végezték el ezeket a képzéseket azok közül, akik nem kerültek be a felsőoktatásba, a jogosítvány megszerzése után ugyanakkor el tudtak helyezkedni. Ez a fajta munkahelyteremtés most kitolódik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20