-2 °C Budapest

Több ezer magyar fiatal fesztiválozott Újvidéken

Pénzcentrum
2012. július 16. 19:51

A Balaton Sounddal párhuzamosan zajlott Szerbia legnagyobb könnyűzenei fesztiválja az EXIT. Az időpontot eltekintve szinte semmilyen más egyezést nem találunk a két rendezvény között. Az EXIT-et az újvidéki Péterváradban rendezik meg már 12 éve, Szerbia második legnagyobb városának erődítményében. Itt táncolt át négy éjszakát több ezer magyar fiatal is, hiszen egyre több külföldi keresi fel ilyenkor Észak-Szerbia fővárosát.

A zenei felhozatalában leginkább a magyar Szigetre és VOLT-ra hajazó fesztiválon tavaly már 210 ezren szórakoztak, ami közel 170 ezer fővel marad el a legnagyobb magyar rendezvény tavalyi létszámától. A helyszíni napijegyek ára 8,5 - 9 ezer forint, ugyanez a Volton és a Szigeten 13 ezer forint. A 4 napra érvényes bérletet már 20 ezer forintért lehetett kapni a májusig tartó akciós időszakban, ezért már a fesztiválhoz közeli EXIT faluban is felállíthatjuk a sátrunkat.

Az árérzékeny fesztiválozók könnyen a déli irányba fordulhatnak, hiszen Újvidék (Novi Sad) 309 km-re fekszik a fővárostól, autópályán 4, vonattal 6 óra alatt elérhető.

Akár a belvárosban is könnyen jóllakhatunk néhány száz forintnyi dinárból. Egy átlagos menü ára 500- 600 forint körül alakul.


A fizetés

A fesztivál területén belüli fizetést a magyar trenddel ellentétben nem elektronikus kártyával oldották meg a szervezők. Már a bejáratnál, de a rendezvényen több helyen is dinárért vásárolhatunk különböző tokeneket. Több különböző ilyen tokent lehet venni, van amelyiket egy sörre, másikat ásványvízre cserélhetünk, de van borra váltható is. Ennek a fizetési rendszernek nagy előnye, hogy nincs pénzváltás a fesztiválon belül, így sorok sem alakulnak ki a pultoknál.

Egy sört 190 dinár (475 forint), míg egy üveg ásványvizet 100 dinár (250 forint) értékű tokenért lehetett kapni. Ezen kívül még lehetett kapni bort és 6-os csomag sört is, ami 1000 dináros tokenért lehetett a miénk (2 500 forint). Töményt a különböző helyi magánárusokon kívül sehol nem lehetett vásárolni, ezeket kis üvegcsékben változó áron árulták, még alkudni is lehetett.

A szállás

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A sátorozás mellett több lehetősége is volt a több napra érkezőknek. A szállodák és hostelek mellett kollégiumokban is volt hely, ahol egy négy napos foglalás 60 - 160 dollárba került. Akár távolabbi szálláshelyeket is érdemes foglalni, hiszen a Taxi Novi Sadban nem drága, egy fuvar a belvárosból a fesztiválra 140 dinár (320 forint) körül alakulhat.

Mivel a legnagyobb helyi rendezvénynek számít a fesztivál, a helyiek is próbálnak minél többet profitálni a 4 nap alatt. Van, aki helyi népviseletet vagy felest árul, de sokan lakásukat adják ki erre a négy napra. Egy szobát átlagosan 8-16 ezer forintért kaphatunk, ahol akár 2-3- is kipihenhetik magukat napközben.


A biztonság

A magyar szigort sokszorosan felülmúlja a szerbiai rendőrség figyelme. A bejáratoknál csak alapos motozás után engednek be bárki is. A pénztárcák, zsebek átkutatása mellett alapos motozásra is sort kerítenek a helyi és angol rendőrök. Azon kevesek, akik mégis bármi illegális szert vagy fegyvert próbálnának becsempészni a rendezvényre könnyen bilincsben találhatják magukat. Már az első nap több magyar kényszerült óvadék fizetésére, mert nem volt tisztában teljesen a helyi viszonyokkal.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?