5 °C Budapest

Több ezer magyar fiatal fesztiválozott Újvidéken

Pénzcentrum
2012. július 16. 19:51

A Balaton Sounddal párhuzamosan zajlott Szerbia legnagyobb könnyűzenei fesztiválja az EXIT. Az időpontot eltekintve szinte semmilyen más egyezést nem találunk a két rendezvény között. Az EXIT-et az újvidéki Péterváradban rendezik meg már 12 éve, Szerbia második legnagyobb városának erődítményében. Itt táncolt át négy éjszakát több ezer magyar fiatal is, hiszen egyre több külföldi keresi fel ilyenkor Észak-Szerbia fővárosát.

A zenei felhozatalában leginkább a magyar Szigetre és VOLT-ra hajazó fesztiválon tavaly már 210 ezren szórakoztak, ami közel 170 ezer fővel marad el a legnagyobb magyar rendezvény tavalyi létszámától. A helyszíni napijegyek ára 8,5 - 9 ezer forint, ugyanez a Volton és a Szigeten 13 ezer forint. A 4 napra érvényes bérletet már 20 ezer forintért lehetett kapni a májusig tartó akciós időszakban, ezért már a fesztiválhoz közeli EXIT faluban is felállíthatjuk a sátrunkat.

Az árérzékeny fesztiválozók könnyen a déli irányba fordulhatnak, hiszen Újvidék (Novi Sad) 309 km-re fekszik a fővárostól, autópályán 4, vonattal 6 óra alatt elérhető.

Akár a belvárosban is könnyen jóllakhatunk néhány száz forintnyi dinárból. Egy átlagos menü ára 500- 600 forint körül alakul.


A fizetés

A fesztivál területén belüli fizetést a magyar trenddel ellentétben nem elektronikus kártyával oldották meg a szervezők. Már a bejáratnál, de a rendezvényen több helyen is dinárért vásárolhatunk különböző tokeneket. Több különböző ilyen tokent lehet venni, van amelyiket egy sörre, másikat ásványvízre cserélhetünk, de van borra váltható is. Ennek a fizetési rendszernek nagy előnye, hogy nincs pénzváltás a fesztiválon belül, így sorok sem alakulnak ki a pultoknál.

Egy sört 190 dinár (475 forint), míg egy üveg ásványvizet 100 dinár (250 forint) értékű tokenért lehetett kapni. Ezen kívül még lehetett kapni bort és 6-os csomag sört is, ami 1000 dináros tokenért lehetett a miénk (2 500 forint). Töményt a különböző helyi magánárusokon kívül sehol nem lehetett vásárolni, ezeket kis üvegcsékben változó áron árulták, még alkudni is lehetett.

A szállás

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A sátorozás mellett több lehetősége is volt a több napra érkezőknek. A szállodák és hostelek mellett kollégiumokban is volt hely, ahol egy négy napos foglalás 60 - 160 dollárba került. Akár távolabbi szálláshelyeket is érdemes foglalni, hiszen a Taxi Novi Sadban nem drága, egy fuvar a belvárosból a fesztiválra 140 dinár (320 forint) körül alakulhat.

Mivel a legnagyobb helyi rendezvénynek számít a fesztivál, a helyiek is próbálnak minél többet profitálni a 4 nap alatt. Van, aki helyi népviseletet vagy felest árul, de sokan lakásukat adják ki erre a négy napra. Egy szobát átlagosan 8-16 ezer forintért kaphatunk, ahol akár 2-3- is kipihenhetik magukat napközben.


A biztonság

A magyar szigort sokszorosan felülmúlja a szerbiai rendőrség figyelme. A bejáratoknál csak alapos motozás után engednek be bárki is. A pénztárcák, zsebek átkutatása mellett alapos motozásra is sort kerítenek a helyi és angol rendőrök. Azon kevesek, akik mégis bármi illegális szert vagy fegyvert próbálnának becsempészni a rendezvényre könnyen bilincsben találhatják magukat. Már az első nap több magyar kényszerült óvadék fizetésére, mert nem volt tisztában teljesen a helyi viszonyokkal.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm