2 °C Budapest

Átadták az új metrókocsikat: 1023 utas, 209 ülőhely

Pénzcentrum
2012. július 10. 12:14

Az Alstom hivatalosan is átadta az első METROPOLIS metrót a Fővárosi Önkormányzatnak. A kettes metróvonalon jelenleg futó metrókat leváltó új szerelvény kulcsát Patrick Kron, az Alstom Csoport elnök-vezérigazgatója adta át Tarlós István főpolgármesternek a hivatalos átadó eseményen. A francia gyártó a múlt év során Budapesttel kötött megállapodásban rögzítetten megszerezte a végleges típusengedélyt a 22 darab, öt kocsiból álló metrószerelvényre, amellyel lehetővé válik az új szerelvények forgalomba állítása a kettes metróvonalon. Az új, 100 méter hosszú, légkondicionált metrószerelvények ez év szeptember elején állhatnak forgalomba.

Eddigi legnagyobb járműbeszerzési programjának keretén belül, Budapest 110 METROPOLIS metrókocsit rendelt meg az Alstomtól a kelet-nyugati irányú, 2-es metróvonalra. A szerelvények fékrendszerén végrehajtott módosításokat és egy átfogó tesztelést követően - melynek során a szerelvény 35 000 km-t futott -, a gyártó 2012. június 1-jén szerezte meg a szerelvények végleges típusengedélyét a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól. Ez alapján az Alstom most hivatalosan is átadhatja Budapest, valamint a BKK és a BKV részére az első METROPOLIS szerelvényt, Patrick Kron, az Alstom Csoport elnök-vezérigazgatója és Tarlós István, Budapest Főpolgármestere által aláírt megállapodásban rögzített határidőn belül.

Fotó: Todoroff Lázár /Portfolio.hu


A 100 méter hosszú szerelvény összesen 1023 utast tud szállítani és összesen 209 ülőhellyel rendelkezik. A metrókocsik mindkét oldalán 4 szélesebb ajtó van, lehetővé téve az utasok gyorsabb ki- és beszállását. A METROPOLIS szerelvények - amelyek maximális sebessége 70 km / óra - egyterűek, így az utasok az 1,5 méter széles átjárókon keresztül végigsétálhatnak az elejétől a végéig. Az utasok kényelmét a (nyugati mintára) beépített légkondicionálás és a modern utastájékoztató rendszer is szolgálja.

Fotó: Todoroff Lázár/Portfolio.hu


A jelenleg szolgálatot teljesítő orosz szerelvények 177-189 főt képesek szállítani kocsinként, míg a Metropolis 192-213 fő közötti kapacitással rendelkezik ugyanakkora területen. Az ülőhelyek tekintetében azonban visszaesésre került sor. Míg a mostani kocsikban 42 (vezérkocsi) - 46 (közbenső kocsik) ülőhely található, addig az új járművön ez a szám csak 37 és 45 darab. Környezettudatosságban azonban szinte verhetetlen a Metropolis, hiszen 98%-ban újrahasznosítható anyagok felhasználásával készült. Hasonló adat az orosz szerelvényekre nem áll rendelkezésre.

Fotó: Todoroff Lázár/Portfolio.hu
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 8. 11:03