4 °C Budapest

Újdonság a vasúti közlekedésben: menetjegy mobilegyenlegről

Pénzcentrum
2012. május 10. 14:02

2012. május 10-től már nemcsak a bankkártyával lehet az interneten lefoglalt vasúti menetjegyek árát kifizetni, hanem a mobiltelefonok egyenlegének terhére is. A szolgáltatás mindhárom mobilhálózatból elérhető, így az előzetes várakozások alapján, 2012-ben több tízezren választják majd ezt a vásárlási lehetőséget.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A MÁV-START Zrt. 2008-ban indította el internetes jegyértékesítési rendszerét, amellyel a pénztárak előtti sorban állást elkerülve, akár otthonról is megválthatók a vasúti menetjegyek. A rendszerben vásárlók tavaly november óta már nemcsak az állomásokon található jegykiadó automatáknál, hanem bárhol - akár otthon is - ki tudják nyomtatni a menetjegyeket. Az internetes vasúti menetjegyváltás lehetőségével eddig több mint 1,2 milliószor éltek az utazók, a szolgáltatást évről évre egyre többen választják.

Május 10-től már azok az utasok is tudnak helyjegyet/pótjegyet, élőállat és kerékpárjegyet online vásárolni, akik idegenkednek az internetes bankkártyás fizetéstől, mert fizetési lehetőségként a mobiltelefonos egyenlegüket is választhatják. Az ilyen módon megváltott vasúti menetjegy díja megegyezik az egyéb módon megvásárolható menetjegy árával. Ezen felül az ügyfélnek csak a vásárlást jóváhagyó SMS díját kell fizetnie a díjcsomagja alapján.

A mobilegyenleg terhére történő jegyváltás kényelmesen, a nap 24 órájában elvégezhető, a tranzakciók alsó határa 130, a felső korlát pedig 7 500 forint. Ugyanakkor a kedvezményes menetjegyek értékesítése ezen a csatornán nem lehetséges, egyelőre kizárólag teljes árú jegyek vásárlása megengedett. A menetjegyeket a MÁV-START Zrt. honlapjára bejelentkezve lehet megrendelni, majd a mobilegyenleges fizetés választása után kell megadni a telefonszámot, aminek a terhére történik a vásárlás.

A szolgáltatás mindhárom mobilhálózatból, azaz a Telenor, a T-Mobile és a Vodafone ügyfelek számára is elérhető. A folyamat során az ügyfél egy SMS-t kap, amelyben a szándékát 3 percen belül meg kell erősítenie. A vásárlás után a vasúttársaság SMS-ben küldi el az ügyfél által megadott számra a jegy átvételéhez szükséges tízjegyű kódot. Ezt az ország negyven vasútállomásán (a legnagyobb forgalmú vasútállomásokon, az IC megállóhelyeken és a turisztikailag fontos állomásokon) található internetes jegykiadó automaták bármelyikébe be lehet ütni, és a jegyet ily módon kinyomtatni a vonat indulása előtt bármikor. Otthoni jegynyomtatásra is lehetőséget ad a mobiltelefonos vásárlás.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 18. kedd
Piroska
3. hét
Január 18.
Micimackó napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?