Nem filléreskedik a plébános: "ha már adtok, adjatok igazi pénzt"

MTI
2011. augusztus 30. 13:01

Dél-olasz plébánosok arra kérték a hívőket, hogy ne dobjanak centet a perselyekbe, mert nem tudnak velük mit kezdeni. "Ne dobjatok egy-, két- és ötcentest perselyekbe. Semmire sem jók, ha már adtok, adjatok igazi pénzt" - szólította fel a templomába járó hívőket Bernardino atya, potenzai plébános. A dél-olasz Basilicatában szolgáló pap azt mondta a La Gazzetta del Mezzogiorno helyi napilapnak, hogy nem tud mit kezdeni az apróval, hiszen még a trafikban sem váltják be.

Nem Bernardino atya az egyetlen, aki nemet mondott a centekre. Van, ahol tábla hirdeti, hogy a perselyekbe csak egy euró feletti összeget várnak. Az alig négyezer lakosú Atella papja, Don Domenico Traversi egyenesen prédikációban jelentette be, hogy a szemétbe dobja a centeket, mivel azokból még a templom villanyszámláját sem tudja kifizetni.

Az olasz sajtó szerint a centek elleni lázadás annak bizonyítéka, hogy a gazdasági válság már Dél-Itália templomait is elérte. Basilicatában az egyház után a kereskedők is elutasították az eurófilléreket, felfele kerekítik áraikat, sőt a kenyerüket utcai fellépéssel kereső mutatványosok és zenészek is arra kérik közönségüket, hogy ne centet dobjanak kalapjukba.

Az euró 2002-es bevezetése óta hatmilliárd-hétszázmillió eurónak megfelelő centmennyiséget vertek az olasz állami pénzverdében, és centből áll az olaszországi euró negyvenöt százaléka - írta a Corriere della Sera.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?