15 °C Budapest

Még ennyi Lada meg Trabant van? Itt a márka szerinti toplista

Pénzcentrum
2011. március 9. 10:02

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett adatok alapján lassuló járműcsere, elöregedő gépkocsipark és kisebb éves futásteljesítmény jellemzi a hazai autósfrontot. Három évtizeddel ezelőtt még csak egymillió autó volt a magyar utakon, jelenleg - a fenyegetően magas benzinárak mellett - körülbelül hárommilliós a magánautópark - írja a Népszabadság.

Száz éve még ezernél is kevesebb, 1958-ban 12,7 ezer darabos volt a személyautó-állomány, mely 1981-ben lépte át a milliós határt, 1990 óta pedig gyorsan bővült és fiatalodott az autópark: akkor az 1,995 millió kocsi átlagkora 16 év volt. Harminckét éve még a 666 ezres személyautópark negyede Zsiguli, illetve Lada volt, Trabantból 120 ezret, Skodából százezret, Wartburgból 83 ezret, Moszkvicsból 44 ezret, Fiatból 20 ezret, Volkswagenből 14 ezret, napjaink listavezetőjéből, az Opelből nyolcezret tartottak nyilván.

Második éve fogy a hazai járműpark, az autópiac visszaesése és a cserék lassulása miatt egyre korosabbak a magyar rendszámú autók. A KSH legfrissebb adatai szerint egy év alatt száznyolcvan nappal öregebb lett a hazai gépjárműállomány. 2011 elején a közúti gépjárművek száma 3,6 millió volt, ezen belül 2,984 millióra csökkent a személygépkocsik száma. 2010-ben 61 ezer autót helyeztek forgalomba, ám egy év alatt többet selejteztek le, így a 2006-os szintre csökkent, ám annál jóval öregebb lett a magyarországi személygépkocsi-állomány, melynek átlagkora 11,3 év.

 


Ezzel még nem is lenne baj, hiszen a jól karbantartott autó biztonságos is, ráadásul a magyar rendszámos személyautók az Eurotax felmérése szerint az európai átlagnál kevesebbet, évente 15 ezer kilométert futottak. Eddig, mert napjainkban érezhetően kisebb a forgalom az utakon, ami nemcsak a literenként négyszáz forinthoz közelítő üzemanyagárakkal magyarázható.

Az újkori magyar autópiac és hazai járműipar fejlődésének, nem utolsósorban a szentgotthárdi Opel, valamint az esztergomi Suzuki megjelenésének eredménye, hogy a lestrapált és 16 évesnél öregebb személyautópark átlagkora 2006-ra 10,3 évre csökkent, napjainkban is Opelből (429 ezer db) és Suzukiból (404 ezer db) van a legtöbb.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem csak a környezetvédelem, mint inkább szociális okok miatt késik a többször beígért szigorítás, és az öreg kétütemű autók patyolatakciója, ám így is kikopnak a mezőnyből. 2008. óta lassult a selejtezés: Trabantokból, Wartburgokból és Barkasokból korábban egy év alatt tízezret vontak ki a forgalomból, a kétütemű állomány jelenleg 42 ezer Trabantból, 27 ezer Wartburgból és 1759 Barkasból áll.

A hazai autóparkban 4,5 évvel a Chevroleteké a legfiatalabb állomány, aztán az 5,1 éves KIA, majd a dél-korai konszern másik márkája, a 7,9 éves Hyundai következik. A mezőny legöregebbje a 28,6 éves Datsun, majd az egykori szocialista márkák következnek:a Moszkvics-állomány 28,3 éves, a Polski Fiatoké 24,8 éves, a Trabantoké 24,4 éves, a Zastaváké és a Wartburgoké 24 éves, a Ladáké 22,7 éves.

 

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?