15 °C Budapest

Balhé a Cora parkolójában, a daganatos beteg kisfiú rokkantkártyája miatt

2011. február 14. 10:52

A szegedi Cora bevásárlóközpont parkolójában letartóztattak egy férfit, aki beteg fia mozgáskorlátozott-igazolványával parkolt miközben gyermeke nem volt vele. A törvény szerint ugyanis ez bűncselekménynek számít.

Móri István éppen pakolta be az autójába a szegedi bevásárlóközpontban vásárolt háztartási cikkeket, amikor odalépett hozzá egy rendőr és felszólította, hogy igazolja, jogosult-e a parkolóhely használatára. Mivel beteg gyermeke nem volt vele és a rokkantkártya az ő nevére szól, a rendőrök a szabályok szerint eljárva bekísérték a férfit a tarjáni rendőrőrsre, ahonnan a jegyzőkönyv felvétele után a Szegedi Rendőrkapitányságra szállították, ahol lefényképezték, és ujjlenyomatott vettek tőle.

Móri István a delmagyar.hu-nak elmondta, hogy a fia nevére szóló lefoglalt rokkantkártyát eddig nem kapta vissza a rendőrségtől, pedig nagy szüksége lenne rá, hiszen fia daganatos betegségben szenved, ezért hetente szükséges különböző kezelésekre szállítani a gyereket.

"Aki más nevére szóló valódi mozgáskorlátozott-kártyával parkol, az a jog szerint közokirat-hamisítást követ el. A rendőrség nem jogalkotó, hanem jogalkalmazó szerv. Ha egy rendőr bűncselekményt tapasztal, nincs mérlegelési lehetősége. Kollégáink mindenben a szabályok szerint jártak el. A pontos körülményeket a bíróság tudja majd mérlegelni és figyelembe venni" - közölte Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő a hírportál megkeresésére.

Ki és milyen feltételek mellett jogosult a parkolási igazolványra

Parkolási igazolványra jogosult az, aki súlyos mozgáskorlátozott, látási, értelmi, mozgásszervi fogyatékos, illetve autista, 2001. július 1-jét megelőzően vaknak, vagy a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló rendelet szerint vaknak vagy gyengénlátónak, mozgásszervi fogyatékosnak, értelmi fogyatékosnak, vagy autistának minősül, és a minősítést szakvéleménnyel igazolja.

Az igényt formanyomtatványon, lakóhely szerint illetékes okmány-irodánál kell benyújtani. A formanyomtatványhoz ugyanitt lehet hozzájutni. A kérelemhez csatolni kell a jogosultsághoz szükséges orvosi szakvéleményt, valamint egy darab igazolványképet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az igazolvány érvényességének időtartama a kiállítás napjától számított 3 év. Amennyiben a már említett orvosi szakvélemény kötelező felülvizsgálatot ír elő, az igazolvány érvényességének időtartama megegyezik a szakvélemény érvényességének időtartamával. A jogosult részére 5 éves időtartamra állítják ki az igazolványt, ha a kérelemhez mellékelt szakvélemény szerint a jogosult állapota végleges. Az érvényességi idő leteltével az igazolványra való jogosultságot meg kell hosszabbítani.

Fontos tudni, hogy az igazolványt az ellenőrzésre jogosult személy felszólítására ellenőrzés céljából át kell adni, valamint az igazolványban foglaltak adat-tartalmát, érvényességét, jogszerű használatát a rendőrség és a közterület-felügyelő ellenőrizheti. Továbbá a jogosultat szállító jármű vezetője az igazolvány által biztosított kedvezményekkel csak a jogosult szállítása esetén élhet.

Érvénytelen az igazolvány akkor, ha a jogosult meghalt, érvényességi ideje lejárt, a jogosult személyére és jogosultságára vonatkozó adatok megállapítására alkalmatlan, meghamisították, az Okmányiroda az Igazolvány visszavonását a nyilvántartásba bejegyezte.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?