15 °C Budapest

Balhé a Cora parkolójában, a daganatos beteg kisfiú rokkantkártyája miatt

2011. február 14. 10:52

A szegedi Cora bevásárlóközpont parkolójában letartóztattak egy férfit, aki beteg fia mozgáskorlátozott-igazolványával parkolt miközben gyermeke nem volt vele. A törvény szerint ugyanis ez bűncselekménynek számít.

Móri István éppen pakolta be az autójába a szegedi bevásárlóközpontban vásárolt háztartási cikkeket, amikor odalépett hozzá egy rendőr és felszólította, hogy igazolja, jogosult-e a parkolóhely használatára. Mivel beteg gyermeke nem volt vele és a rokkantkártya az ő nevére szól, a rendőrök a szabályok szerint eljárva bekísérték a férfit a tarjáni rendőrőrsre, ahonnan a jegyzőkönyv felvétele után a Szegedi Rendőrkapitányságra szállították, ahol lefényképezték, és ujjlenyomatott vettek tőle.

Móri István a delmagyar.hu-nak elmondta, hogy a fia nevére szóló lefoglalt rokkantkártyát eddig nem kapta vissza a rendőrségtől, pedig nagy szüksége lenne rá, hiszen fia daganatos betegségben szenved, ezért hetente szükséges különböző kezelésekre szállítani a gyereket.

"Aki más nevére szóló valódi mozgáskorlátozott-kártyával parkol, az a jog szerint közokirat-hamisítást követ el. A rendőrség nem jogalkotó, hanem jogalkalmazó szerv. Ha egy rendőr bűncselekményt tapasztal, nincs mérlegelési lehetősége. Kollégáink mindenben a szabályok szerint jártak el. A pontos körülményeket a bíróság tudja majd mérlegelni és figyelembe venni" - közölte Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő a hírportál megkeresésére.

Ki és milyen feltételek mellett jogosult a parkolási igazolványra

Parkolási igazolványra jogosult az, aki súlyos mozgáskorlátozott, látási, értelmi, mozgásszervi fogyatékos, illetve autista, 2001. július 1-jét megelőzően vaknak, vagy a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló rendelet szerint vaknak vagy gyengénlátónak, mozgásszervi fogyatékosnak, értelmi fogyatékosnak, vagy autistának minősül, és a minősítést szakvéleménnyel igazolja.

Az igényt formanyomtatványon, lakóhely szerint illetékes okmány-irodánál kell benyújtani. A formanyomtatványhoz ugyanitt lehet hozzájutni. A kérelemhez csatolni kell a jogosultsághoz szükséges orvosi szakvéleményt, valamint egy darab igazolványképet.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az igazolvány érvényességének időtartama a kiállítás napjától számított 3 év. Amennyiben a már említett orvosi szakvélemény kötelező felülvizsgálatot ír elő, az igazolvány érvényességének időtartama megegyezik a szakvélemény érvényességének időtartamával. A jogosult részére 5 éves időtartamra állítják ki az igazolványt, ha a kérelemhez mellékelt szakvélemény szerint a jogosult állapota végleges. Az érvényességi idő leteltével az igazolványra való jogosultságot meg kell hosszabbítani.

Fontos tudni, hogy az igazolványt az ellenőrzésre jogosult személy felszólítására ellenőrzés céljából át kell adni, valamint az igazolványban foglaltak adat-tartalmát, érvényességét, jogszerű használatát a rendőrség és a közterület-felügyelő ellenőrizheti. Továbbá a jogosultat szállító jármű vezetője az igazolvány által biztosított kedvezményekkel csak a jogosult szállítása esetén élhet.

Érvénytelen az igazolvány akkor, ha a jogosult meghalt, érvényességi ideje lejárt, a jogosult személyére és jogosultságára vonatkozó adatok megállapítására alkalmatlan, meghamisították, az Okmányiroda az Igazolvány visszavonását a nyilvántartásba bejegyezte.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?