29 °C Budapest

Az olcsó szobaárak miatt szívja a fogát a hazai szállodaipar

2010. december 28. 16:58

Magyarország szállodaipara nem lesz nyertese a gazdasági fellendülésnek. Magyarországon még a legfontosabb európai versenytársaknál is szerényebb, mérsékeltebb a vendégforgalom növekedése, amivel még a tavaly regisztráltnál is alacsonyabb értékesítési átlagárak párosultak.

Erdei János, a Magyar Szállodaszövetség elnökének véleménye szerint 2006-tal összehasonlítva az idei évet, megállapítható, hogy bár mintegy 9 százalékkal növekedett a szállodai szobák kapacitása, valamint jelentősen nőtt a magas kategóriájú, drágább szobák aránya, azonban a bruttó szobaátlagár forintban 5,6 százalékkal alacsonyabb, mint 5 évvel ezelőtt. Így a megnövekedett kapacitások ellenére is kevesebb szobaárbevételt értek el szállodák az idén, mint a válsággal terhelt tavalyi évben, és kevesebbet mint 2006-ban.

Mint ahogy arról a Pénzcentrum. hu korábbi cikkében beszámolt - összehasonlítva a szállodák árait kiderül, hogy New York a legdrágább a világon, míg Budapest a 27. a nemzetközi rangsorban a hotel.info által végzett összehasonlítás alapján. Az amerikai városban idén novemberben egy szoba átlagosan 207,42 euróba (57 040 forint) került, míg a magyar fővárosban 71,67 euróba (19 710 forint).

 

Nagyvárosok szobaárai nemzetközi összehasonlításban


Az aktuális eredmények nemzetközi összehasonlításban azt mutatják, hogy a nagyvárosok szobaárai összességében jól érzékelhetően, több mint 7%-kal emelkedtek, azonban Budapesten a 71 euró (19 710 forint) körüli szobaár 4,8 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábban mért novemberi adatokhoz képest.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?