22 °C Budapest

Mire figyelj használtautó vásárlásakor? A km-óra állása megtévesztő lehet

2010. december 19. 07:02

A zsugorodó használtautó piacon egyre nehezebb jó minőségű, megbízható forrásból származó, jó állapotú használtautót találni. A vásárló bizony nehéz helyzetben van, hiszen szűkülő kínálatból kell választania. A végső döntés előtt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy nem csak a 100 000 km alatt futott jármű lehet jó vétel.

A használt gépjárműpiacon a vásárlók tudatosan a minél alacsonyabb kilométeróra állású autókat részesítik előnyben. A megfontolt, alapos döntés meghozatalához azonban a gépkocsik által összesen megtett út mellett sok más tényezőt is érdemes mérlegelni, hiszen csak ezek összegzése nyújthat valós képet a kiszemelt autó állapotáról.

Horányi István, a LeasePlan Hungária Zrt. operációs igazgatója, óva int a meggondolatlan, gyakran hihetetlenül kecsegtetőnek tűnő ajánlatoktól. Azonban véleménye szerint a valóban körültekintően választó vásárló kitűnő ár-érték aránnyal rendelkező gépkocsikhoz juthat a jelenlegi szűkös választékból is.

Bárhol is lelünk az általunk kiszemelt autóra, fontos, hogy minél körültekintőbben tájékozódjunk a járműről és ne csak a kilométeróra állást figyeljük. Mindig győződjünk meg a gépkocsi előéletéről, szervizkönyvének tartalmáról és az ismert használati körülményekről, mivel ezek nagymértékben meghatározzák a gépjármű valódi értékét - mondja Horányi.

Fontos, hogy lehetőség szerint független szervezet által átvizsgált autók között válogassunk, hiszen így sokkal nagyobb eséllyel találunk megbízható vételt. Ezek a gépkocsik szervizkönyvvel együtt kerülnek átadásra, és általában átesnek minden olyan kötelező jellegű ellenőrzésen, mely a biztonságos közlekedés előfeltétele. Így biztosak lehetünk a kilométeróra-állás hitelességében és bizalommal válogathatunk a 100 000 km felett futott járművek között is.

A csupán néhány éves, de sok kilométerrel rendelkező céges autókat sok esetben olyan személyek használták, akik munkaidejük nagy részét utazással töltötték és elsősorban autópályán közlekedtek. Ezeknél a gépkocsiknál a kiemelt igénybevételt jelentő városi közlekedéssel ellentétben, a hosszabb ideig tartó, egyenletes sebesség általában kisebb motor- és alkatrészkopást eredményez. A ritkább sebességváltás, gyorsítás és fékezés a több százezer kilométerre kalibrált motorok élettartamát is pozitívan befolyásolják.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Itt az új trükk! Idén közel négyszázezer magyar megszívhatja

A több kilométert futott, de fiatal autók mellett szóló érv az is, hogy a kötelezően előírt, kilométerfutáshoz kötött szervizek során a kopó alkatrészek kicserélésre kerülnek, így ezek a gépkocsik idősebb korukban is megbízhatóan üzemelnek. A kopó alkatrészek kötelező cseréje az első néhány tízezer kilométer során nem minden esetben indokolt, sőt ilyenkor még az esetlegesen előforduló gyári hibák is rejtve maradhatnak.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08