11 °C Budapest

Mire figyelj használtautó vásárlásakor? A km-óra állása megtévesztő lehet

2010. december 19. 07:02

A zsugorodó használtautó piacon egyre nehezebb jó minőségű, megbízható forrásból származó, jó állapotú használtautót találni. A vásárló bizony nehéz helyzetben van, hiszen szűkülő kínálatból kell választania. A végső döntés előtt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy nem csak a 100 000 km alatt futott jármű lehet jó vétel.

A használt gépjárműpiacon a vásárlók tudatosan a minél alacsonyabb kilométeróra állású autókat részesítik előnyben. A megfontolt, alapos döntés meghozatalához azonban a gépkocsik által összesen megtett út mellett sok más tényezőt is érdemes mérlegelni, hiszen csak ezek összegzése nyújthat valós képet a kiszemelt autó állapotáról.

Horányi István, a LeasePlan Hungária Zrt. operációs igazgatója, óva int a meggondolatlan, gyakran hihetetlenül kecsegtetőnek tűnő ajánlatoktól. Azonban véleménye szerint a valóban körültekintően választó vásárló kitűnő ár-érték aránnyal rendelkező gépkocsikhoz juthat a jelenlegi szűkös választékból is.

Bárhol is lelünk az általunk kiszemelt autóra, fontos, hogy minél körültekintőbben tájékozódjunk a járműről és ne csak a kilométeróra állást figyeljük. Mindig győződjünk meg a gépkocsi előéletéről, szervizkönyvének tartalmáról és az ismert használati körülményekről, mivel ezek nagymértékben meghatározzák a gépjármű valódi értékét - mondja Horányi.

Fontos, hogy lehetőség szerint független szervezet által átvizsgált autók között válogassunk, hiszen így sokkal nagyobb eséllyel találunk megbízható vételt. Ezek a gépkocsik szervizkönyvvel együtt kerülnek átadásra, és általában átesnek minden olyan kötelező jellegű ellenőrzésen, mely a biztonságos közlekedés előfeltétele. Így biztosak lehetünk a kilométeróra-állás hitelességében és bizalommal válogathatunk a 100 000 km felett futott járművek között is.

A csupán néhány éves, de sok kilométerrel rendelkező céges autókat sok esetben olyan személyek használták, akik munkaidejük nagy részét utazással töltötték és elsősorban autópályán közlekedtek. Ezeknél a gépkocsiknál a kiemelt igénybevételt jelentő városi közlekedéssel ellentétben, a hosszabb ideig tartó, egyenletes sebesség általában kisebb motor- és alkatrészkopást eredményez. A ritkább sebességváltás, gyorsítás és fékezés a több százezer kilométerre kalibrált motorok élettartamát is pozitívan befolyásolják.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Itt az új trükk! Idén közel négyszázezer magyar megszívhatja

A több kilométert futott, de fiatal autók mellett szóló érv az is, hogy a kötelezően előírt, kilométerfutáshoz kötött szervizek során a kopó alkatrészek kicserélésre kerülnek, így ezek a gépkocsik idősebb korukban is megbízhatóan üzemelnek. A kopó alkatrészek kötelező cseréje az első néhány tízezer kilométer során nem minden esetben indokolt, sőt ilyenkor még az esetlegesen előforduló gyári hibák is rejtve maradhatnak.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem