Hitelfélelem az autópiacon: inkább használtat veszünk készpénzért

2010. november 17. 15:02

Bár már tavaly is hatalmasat esett az autópiac, az idén még ehhez is képest is csaknem harmadával csökkenhetnek az új autó eladások. Ezzel szemben az előrejelzések szerint a használtautók értékesítése 2010-ben "csupán" 10%-kal csökken, a válság hatására ugyanis a fogyasztói igények és a vásárlási szokások is átalakultak. Amellett, hogy anyagilag jelenleg többen csak használt autót engedhetnek meg maguknak, az ár-érték arány is jóval fontosabb lett, és a vásárlók is tájékozottabbak, mint korábban - összegzi a piaci helyzetet Kozma Gábor a Lombard Lízing Csoport hálózati igazgatója.

Az elmúlt évek újautó-eladásának csökkenése komoly hiányt idézett elő a használtautó-kínálatban is, ráadásul a vásárlási kedv is csökkent. A használtautó eladások volumene emiatt szintén lecsökkent, de mégsem olyan drasztikus mértékben, mint az újautó értékesítés. Az új személyautók értékesítése a 2010-es előrejelzések szerint a tavalyi évhez képest csaknem 29%-kal esik majd vissza éves szinten, miközben a használt járművek értékesítése alig 10%-kal.

"A hitelfelvevők száma 2010-ben szintén tovább csökkent, 30%-kal az előző évhez képest, s a készpénzes vásárlások még inkább előtérbe kerültek." - mondja Kozma Gábor a Lombard Lízing Csoport hálózati igazgatója. A törvényi változások hatására, például a hitelhez jutás feltételeinek jelentős szigorodása miatt egy másik korábbi tendencia is jelentősen megváltozott: hitel helyett a vásárlók sokkal inkább a lízingkonstrukciót részesítik előnyben."A vásárlók java érthető módon azért dönt inkább a néhány éves járművek mellett, mert az újat kevesen tudják ma már megengedni maguknak, s az elérhető hitelkonstrukciók is kedvezőtlenebbek, mint korábban" - teszi hozzá Kozma Gábor.

Érdekes tendencia az is, hogy bár az új autók értékesítésében már tavaly is zömmel a flottaeladások domináltak, sőt 2010 év végére ez az arány megközelítette az összes eladott új autó 70%-át, a használtautó-piacon viszont továbbra is szinte kizárólag magánszemélyek vásárolnak. Ők ugyanakkor már nem feltétlenül korábbi igényeik és elképzeléseik alapján választanak maguknak autót, emellett megváltoztak a finanszírozási körülmények is.

Szempontok, jellegzetességek

Míg korábban főleg az egyéni igények határozták meg az autóvásárlást, addig mára az "ár-használhatóság-praktikum-fenntarthatóság" négyese a döntő: a vásárlók főleg a sokat bíró, keveset fogyasztó, kedvező árfekvésű autókat keresik. Magyarországon az amerikai trenddel szemben a fiatal, keveset futott, kis motorral szerelt, rendezett származási- és szerviz-háttérrel rendelkező, lehetőleg magyarországi első-üzembehelyezésű autók a legkeresettebbek. Annak ellenére, hogy ma már egyre többet hallani a környezettudatos autóhasználatról, az autóértékesítések tekintetében a környezettudatosság jelenleg sem hazánkra, sem a kelet-európai régió országaira nem jellemző.

A hibrid autók ma még elsősorban az Egyesült Államokban divatosak, amit az ottani támogatások és kampányok is erősítenek. Míg az USA-ban például külön szervízhálózatok alakulnak hibrid autók javítására, és könnyedén találunk bioetanol meghajtású autókhoz kiépített kúthálózatokat, addig nálunk ez egyelőre alig jellemző. "A hazai kereslet általában két csoportra osztható: vagy a jó állapotú, szervizkönyves, vélhetően biztosan karbantartott, 3-5 éves átlagos futásteljesítményű, vagy az ötszázezer- egymillió forint közötti ársávba tartozó, még elfogadható állapotban lévő autót keresik az ügyfelek." - összegzi Kozma Gábor. "Mivel az első csoportból szinte alig van elérhető darab, a vevők kompromisszumra kényszerülnek, és itt jelennek meg a flottaparkos, magas kilométer futású, ámde legalább valamilyen szinten biztosan karbantartott autók." - teszi hozzá a szakember.

Gyakran előfordul az is, hogy a fiatal kor és az elfogadható esztétikai állapot miatt a kilométerórákat visszaállítják. Éppen ezért kiemelten fontos, honnan választunk használtautót. "A megbízható kereskedő ismérve a garancia- és szervizszolgáltatás, a tapasztalt, képzett személyzet, valamint a megfelelő finanszírozási ajánlat és ügyintézés (biztosítás, átíratás) biztosítása. Szintén a megbízhatóságot jelzi, ha a kereskedés neve és a telephelyen működő cég elnevezése megegyezik; a névváltogatást és a telephely váltogatást érdemes fenntartással kezelni." - tanácsolja a szakértő.

Mit kell ellenőrizni használtautó vásárláskor?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Forgalmi engedélyben

 • Meddig érvényes a műszaki vizsga?
 • Mi az első forgalomba-helyezés időpontja?
 • Megvannak-e az autó azonosító adatai?
 • Az autóban lévő alváz- és motorszám egyezik-e a forgalmiban és a szervizkönyvben található számokkal?


A szervizkönyvben

 • Kinek a nevére lett eredetileg kiállítva?
 • Mikor volt az utolsó szervizbejegyzés?
 • Az egyes szervizek között átlagosan hány km-t tett meg az autó?
 • Vannak-e különleges bejegyzések?
 • Külföldről került be az országba vagy magyarországi forgalomba-helyezésű?


A törzskönyvben

 • Megegyezik-e a törzskönyvön szereplő név a forgalmiban található névvel?
 • Megegyeznek-e a törzskönyvben lévő azonosító adatok, a forgalmiban található adatokkal?


Az eredetvizsgálatot igazoló okmányban

 • Ha lehetőség van rá, méresse meg körben a rétegvastagságot!
 • Volt-e finanszírozva az autó, ha igen, akkor meg vannak-e az elidegenítéshez szükséges papírok?

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?