16 °C Budapest

Drágulás következik a használtautó piacon

2010. november 8. 10:32

Mivel az emberek nemigen vesznek új autókat, a régieket sem akarják eladni. Ebből kifolyólag a használtautó piacon hiány keletkezett, és 2010-ben több használtautó-kereskedés is megszűnt. A kínálat szűkülése következtében emelkedni fognak az árak - írja a Világgazdaság. 

Az ország legnagyobb használtautó-kereskedő hálózata, a Weltauto is bezárt 11 értékesítő pontot az idén a készlethiány végett. Horváth Zoltán, a Weltauto igazgatója szerint az sem könnyíti a kereskedők dolgát, hogy manapság nehéz forgóeszközhitelhez jutni. A pénzintézetek sok esetben nem fogadják el az autót fedezetként, csupán a piaci érték 40-50 százalékára rugó hitelt nyújtanak, ami miatt alacsony a készlete a kereskedéseknek.

A legjobban a két-három éves, jó állapotú és maximum hárommillió forintba kerülő autókat veszik meg. De nagy az érdeklődés a 600 ezer forint alatti, 10-12 éves, középkategóriás járművek iránt is. Ezeket az autókat rögtön, készpénzben ki is fizetik. 

A tulajdonosok azért sem szeretnének megválni autóiktól, mert többségében olyan kedvező hitelfeltételek mellett vásárolták őket, amilyeneket ma nem lehet kapni; valamint a forint gyengülése miatt a devizában felvett hitel összege sokaknál meghaladhatja az autó forgalmi értékét.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?