10 °C Budapest

Az igazi magyar sikerágazat: jobban megy, mint a válság előtt

2010. szeptember 11. 13:02

A Magyar Turizmus Zrt. Magyar Kongresszusi Irodája 2010 első félévére vonatkozóan is összeállította statisztikai elemzését a hazai hivatásturisztikai piac alakulásáról. Az MT Zrt. partnerei által rendelkezésre bocsátott információk alapján, 2010 első félévében összesen 160 nemzetközi konferencia megrendezésére került sor Magyarországon, amelyeken több mint 43.000 fő vett részt. Országszerte összesen 690 napnyi nemzetközi konferencia zajlott, melyek résztvevőinek száma átlagosan meghaladta a 269 főt, átlagos időtartamuk 4,3 nap volt.

A hazai MICE (Meetings, Incentives, Conferences, Exhibitions) iparág az ország turizmusának egyik fontos szegmense. A globális válság hatásai ezen a területen is érzékelhetőek, de az elmúlt hónapok adatai rendkívüli bizakodásra adnak okot.

Hosszabb konferenciák és több konferencia résztvevő, mint a gazdasági válság előtt

2010. első félévében a Magyar Kongresszusi Iroda partnerei által szolgáltatott információk alapján, 160 db, az ICCA nemzetközi szervezet kritériumainak megfelelő konferenciát rendeztek Magyarországon. Ezek közül a legtöbb megrendezésére március 1. és május 31. között került sor, ez az összes rendezvény 70%-át jelenti. 2010. első félévében összesen 690 napnyi nemzetközi konferencia zajlott Magyarországon, amelyek átlagosan 4,3 napig tartottak. (Nemzetközi konferenciák átlagos időtartama 2008. I. félév: 3,5 nap; 2009. I. félév 3,4 nap.) A nemzetközi konferenciáknak közel a fele (45%) 2-3 napos volt, de jelentős százalékkal bír a 4-5 napos (32%) rendezvények száma is.

Az év első felében lezajlott 160 nemzetközi konferencián több, mint 43.000 fő vett részt. A 2010 I. félévében regisztrált résztvevők száma nemcsak 2009. I. félévének adatait haladta meg (+76%), hanem 2008 azonos időszakához képest is növekedést mutat(+18,8%).

A németek, britek és franciák "konferenciáztak" legtöbbet hazánkban

A nemzetközi konferenciákon résztvevők 84,9%-a külföldről érkezett, míg 15,1%-uk magyar volt. Egy-egy nemzetközi rendezvényen átlagosan 12 ország képviseltette magát. A korábbi évekhez hasonlóan a magyarokon kívül Németországból (74%), Nagy-Britanniából (72%) és Franciaországból (54%) érkeztek leggyakrabban hazánkba nemzetközi konferenciákra. A középmezőny nemzetei - amerikai, olasz, holland, osztrák,spanyol, cseh és lengyel - közel azonos gyakorisággal képviseltették magukat a nemzetközi konferenciákon. A fenti nemzeteken kívül még Skandináviából, Dániából, Portugáliából, Ukrajnából, Horvátországból, Görögországból, de Kínából és Törökországból is érkeztek résztvevők a nemzetközi konferenciákra.

A legnépszerűbb hónap az április volt

2010. I. félévének legsikeresebb hónapja egyértelműen az április volt 40 db konferenciával. A konferenciák számát hónaponként vizsgálva megállapíthatjuk, hogy az idei adatok június kivételével túlszárnyalták, sőt helyenként meg is duplázták a 2009. I. féléves adatokat (február: 225%, március: 121%, április: 200%, május: 173%).

 


Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a vidéki helyszínek

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A korábbi évek tendenciáját követve 2010 első félévében is Budapesten került megrendezésre a legtöbb nemzetközi konferencia (79,4%). A fővárost Pécs (6,3%), Sopron (3,1%) és holtversenyben Balatonalmádi, Debrecen, Szeged követte, de Győrött, Kecskeméten, Székesfehérváron és Veszprémben is szerveztek nemzetközi rendezvényeket. A felsorolt települések mellett új konferenciahelyszínként Sárvár és Fehérvárcsurgó is megjelent a palettán a vizsgált időszakban. Ígéretesnek tűnik az a tendencia, hogy a vidéki helyszínek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és így egyre több alkalommal adnak otthont nemzetközi konferenciáknak. Az elmúlt év azonos időszakához képest, ez az arány 3,2%-kal nőtt.

Továbbra is szállodákban rendezik a legtöbb konferenciát

A rendezvények helyszínét tekintve a szállodák továbbra is tartják vezető pozíciójukat, sőt az előző évekhez képest tovább növelték előnyüket. Januártól júniusig a nemzetközi konferenciák 84,4%-a valamely magyarországi szállodában került megrendezésre. A fennmaradó rendezvények 7,5%-a kongresszusi központban, 4,4%-a pedig egyetemen zajlott.

Továbbra is belföldről érkezik a legtöbb megrendelés

A Magyarországon zajlott nemzetközi konferenciák megrendelőinek nemzetiségi vizsgálata azt mutatja, hogy továbbra is a magyar megrendelők állnak az élen, és arányuk 2009. I. félévéhez képest, mintegy 5%-kal nőtt. A külföldi megrendelők közül a britek (10,6%), franciák (7,5%) és a németek (6,9%) vannak többségben. A megrendelők sorába új szereplőként lépett be Málta, Svédország és Hollandia.
A megrendelők típusa alapján a legnagyobb százalékban külföldi cégeket (28,6%) találunk a nemzetközi konferenciák megrendelői között. A külföldi (13,6%) és magyar szervező (13%) irodák aránya szinte teljesen megegyezik egymással. Jelentős részesedéssel bírnak a magyar vállalatok is a maguk 11,7%-ával. Ezen kívül érkeztek még megrendelések európai szövetségektől (9,7%) és világszövetségektől (közel 4%), valamint alapítványoktól, egyesületektől, oktatási és költségvetési intézményektől is.

A legtöbb konferenciát még mindig orvosi témában rendezik

Nemzetközi konferenciák téma szerinti megoszlása (2010) Forrás: Magyar Kongresszusi Iroda


A nemzetközi konferenciák típusát tekintve a legtöbb konferencia, akár 2009. I. félévében, továbbra is orvosi (28%) témájú volt, illetve jelentős százalékot képviselnek a gazdasági (20%) és egyéb (18,8%) témakörök is. Az utóbbi kategóriában igen széles a skála; politika, sport, vallás és divat is szerepelt a partnereink által adott válaszokban.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem