24 °C Budapest

A söréről híres város lesz az új kultúrfőváros!

2010. szeptember 9. 15:02

A söréről, gyáriparáról híres és Karel Gott, az aranytorkú énekes szülővárosaként ismert nyugat csehországi Plzent választották Európa 2015-ös kulturális fővárosává.

Az Európa kulturális fővárosa címet az Európai Unió ítéli oda egy évre, mely idő alatt az adott város lehetőséget kap kulturális életének és kulturális fejlődésének bemutatására. Számos európai város használta fel ezt a címet arra, hogy megújítsa kulturális életét és ismertté tegye magát Európa-szerte.

2007-től kezdve évente két város osztozik a címen. Ennek értelmében 2015-ben Csehország és Belgium lesz a két kulturális fővárost adó ország. 2010. februárjában Belgium Mons városát jelölte a címre.

A kulturális főváros kiválasztása két lépcsőben történik : elsőként egy a két jelölő ország egy shortlistet készít a szóba jöhető városokról, majd 9 hónappal később kiválasztják az adott várost. A két kijelölt várost ezek után ez EU minisztereinek tanácsa hivatalosan is kulturális fővárossá nevezi ki.


A frissen megválasztott Plzen Csehország negyedik legnagyobb városa, Nyugat-Csehország közigazgatási, művelődési és gazdasági központja.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Idén a németországi Essen, a törökországi Isztambul és Pécs képviselik a címet, jövőre Tallin (Észtország) és Turku (Finnország), 2012-ben Guimarães (Portugália) és Maribor (Szlovénia), 2013-ban Marseille (Franciaország) és Kosice (Szlovákia), rákövetkező évben pedig Umea (Svédország) és Riga (Lettország) viselik majd Európa kulturális fővárosa címet.

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?