12 °C Budapest

A söréről híres város lesz az új kultúrfőváros!

2010. szeptember 9. 15:02

A söréről, gyáriparáról híres és Karel Gott, az aranytorkú énekes szülővárosaként ismert nyugat csehországi Plzent választották Európa 2015-ös kulturális fővárosává.

Az Európa kulturális fővárosa címet az Európai Unió ítéli oda egy évre, mely idő alatt az adott város lehetőséget kap kulturális életének és kulturális fejlődésének bemutatására. Számos európai város használta fel ezt a címet arra, hogy megújítsa kulturális életét és ismertté tegye magát Európa-szerte.

2007-től kezdve évente két város osztozik a címen. Ennek értelmében 2015-ben Csehország és Belgium lesz a két kulturális fővárost adó ország. 2010. februárjában Belgium Mons városát jelölte a címre.

A kulturális főváros kiválasztása két lépcsőben történik : elsőként egy a két jelölő ország egy shortlistet készít a szóba jöhető városokról, majd 9 hónappal később kiválasztják az adott várost. A két kijelölt várost ezek után ez EU minisztereinek tanácsa hivatalosan is kulturális fővárossá nevezi ki.


A frissen megválasztott Plzen Csehország negyedik legnagyobb városa, Nyugat-Csehország közigazgatási, művelődési és gazdasági központja.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Idén a németországi Essen, a törökországi Isztambul és Pécs képviselik a címet, jövőre Tallin (Észtország) és Turku (Finnország), 2012-ben Guimarães (Portugália) és Maribor (Szlovénia), 2013-ban Marseille (Franciaország) és Kosice (Szlovákia), rákövetkező évben pedig Umea (Svédország) és Riga (Lettország) viselik majd Európa kulturális fővárosa címet.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06