Ez lehet a legújabb hungarikum?

2010. szeptember 9. 12:02

Üzemeltetője szerint más hazai turisztikai látványosságok mellett a miskolctapolcai Barlangfürdő is bekerülhetne a hungarikumok közé.

Fridély László, a Miskolci Turisztikai Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: hungarikumnak csupán a termékek számítanak, és ezeknek, 2000 óta létezik klubja. Ide sokan próbálnak bejutni, mert egyfajta védettséggel jár.

Az ügyvezető 2008-ban kezdeményezte a helyi országgyűlési képviselőknél, hogy ebbe a klubba ne csak a termékek tartozhassanak. Most azonban létrejött egy munkacsoport, amely egy novemberi, úgynevezett hungarikum törvényt készít elő. Ezért szeretné elérni, hogy ez már a turisztikai attrakciókkal is foglalkozzon.

 


A hungarikum különleges, egyedi, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző dolog, amely lehet egy magyar mű, magyar termék, őshonos állatok, kulturális tényezők, de a jelzőt esetenként alkalmazzák társadalmi vagy közéleti jelenségekre is. Magyarországon a besorolást hivatalosan eddig nem szabályozták, ezért két megközelítés alapján lehet hungarikumnak tekinteni valamit. Az egyik szerint a nem magyarok, mit gondolnak magyarnak, illetve a magyarok mit gondolnak a sajátjuknak a rájuk jellemző kizárólagosan magyar vonatkozású terméknek, jelenségnek, eredménynek stb.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hungarikumok védelméről a jövőben külön törvény rendelkezik majd, amit várhatóan ősszel fogad el az Országgyűlés.

Forrás: Pénzcentrum/Borsod Online

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43