Megnyugodhatnak a magyar nyugdíjasok... egyelőre

2010. június 29. 14:02

Vasárnap még arról szóltak a hírek, hogy júliustól ötszáz forint pótdíjat kötelesek fizetni a díjmentes utazáshoz szükséges regisztrációs jeggyel nem rendelkezők a vasúton és a Volán-járatokon. Az illetékes minisztérium döntése alapján azonban egyelőre mégsem kell pótdíjat fizetni. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület díjazza az ötletet, és továbbra is rossznak tartja a rendszert.

A szociálpolitikai kedvezmény alapján díjmentesen utazóknak - 6 év alattiaknak, 65 év felettieknek, hadigondozottaknak, menekülteknek - 2010. március elseje óta kell regisztrációs jegyet váltaniuk a helyközi közösségi közlekedésben, amelynek elmulasztását július 1-jétől 500 forinttal szankcionálta volna az előző kormány közlekedési minisztériumának rendelete.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tegnap közölte: december végéig áttekinti a jelenleg működő rendszert, és ez után dönt arról, miként követik nyomon a díjmentes utazásokat. A tárca fontosnak tartja, hogy a közösségi közlekedést igénybe vevők számáról és utazási szokásairól egyértelmű adatok álljanak rendelkezésre - hangsúlyozzák. A minisztérium december végéig megvizsgálja, hogy a tavasz óta alkalmazott módszer mennyiben felel meg e célnak. Az NFM az átmeneti időszakra tekintettel indokoltnak tartja a pótdíjazás határozatlan idejű elhalasztását.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület közleménye szerint a rendszer költségei nincsenek arányban az általa elérhető eredményekkel. A regisztrációs jegy bevezetésére és fenntartására eddig költött összegből legalább 100, ma még manuális jegykiadással üzemelő vasúti pénztár gépesítését lehetne megoldani.

A szervezet szerint a regisztrációs jegy nem alkalmas az összes díjmentes utazás számba vételére, mert a legnagyobb díjmentesen utazó réteg a regisztrációs jegy váltására változatlanul nem kötelezett vasúti dolgozóké. Becsléseik szerint jelenleg legalább negyedmillió vasutas arcképes igazolvány van forgalomban (hozzátartozók és nyugdíjasok is rendelkeznek ilyennel).

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?