14 °C Budapest

Milliárdok a józsefvárosi palotákra

2010. május 4. 18:02

Több mint 1,6 milliárd forintos beruházással, csaknem 900 millió forintos európai uniós támogatással újulhat meg 2011 nyarára a budapesti belváros egykori "mágnásfertálya", a józsefvárosi palotanegyed. A beruházással nem csupán megújulnak a kerület eklektikus-szecessziós épületei és közterületei, de új élet is költözik Józsefváros szívébe.

A városrehabilitációs programok kiemelt helyen szerepelnek az európai uniós források felhasználásakor. A 2004-2006-os időszak Nemzeti Fejlesztési Tervében összesen 24,5 milliárd forint jutott városrehabilitációs programokra, az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként pedig 2007-2013 között összesen 270 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre a települések rehabilitációjára. Csak 2007 és 2010 között az I. NFT e célra fordított keretösszegének a nyolcszorosát, csaknem 200 milliárd forintot fordíthattunk, fordíthatunk a települések megújítására a régiókban. E forrásból újulhat meg többek között Sopron, Szeged, Kaposvár, Debrecen, Nyíregyháza, Veszprém vagy éppen Zalaegerszeg központja, és ebből a keretből készült el április elejére - a Budapest Szíve Program részeként - a budapesti belváros új főutcája is az V. kerületben.

A főváros központja szépülhet most tovább európai uniós segítséggel, ezúttal a VIII. kerületben, a Józsefvárosban, az 1 milliárd 908 millió forintos összköltségvetésű "Budapest Európa Belvárosa Kulturális-gazdasági Fejlesztési Program" részeként. Az elképzelések szerint felújítják a Horánszky utca 13. szám alatti, fővárosi védettség alatt álló épületet. A rekonstrukciót követően diák- és vállalkozásfejlesztési központként, valamint információs pontként működik majd az épület, egyfajta szellemi központként a kerület diákság számára. Ezen felül korszerűen felszerelt irodákkal, inkubátorházként ad otthont a kreatíviparban tevékenykedő, fiatal vállalkozások számára.

A 898 millió forintos európai uniós támogatással megvalósuló program részeként emellett egységes gyalogos-vegyesforgalmú közterületi rendszert alakítanak ki a Gyulai Pál utca, a Kőfaragó utca, a Horánszky utca, a Mária utca és a Gutenberg tér bizonyos részein. A kerület több palotájának homlokzata díszkivilágítást kap majd.

Ez a program több pusztán homlokzatfelújításnál. Jól mutatja ezt az úgynevezett "Speciális Piacok Projekt" is, amely a tervek szerint a Józsefváros tereit tölti meg élettel, egy-egy napos kitelepülési lehetőséggel segítve a helyi vállalkozásokat. Így lesz a Gutenberg térből - hűen a névhez - időről időre könyvpiac, míg a Palotanegyed Piacok - vagyis a Mikszáth, a Lőrinc pap és a Pollack Mihály tér - a helyi vállalkozások termékeit és szolgáltatásait lesznek hivatottak népszerűsíteni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A program részeként támogatják a helyi vállalkozókat, kiskereskedőket és vendéglátó-ipari szereplőket tömörítő, úgynevezett "utcaszövetségek" kialakítását is. A szövetségek célja, hogy vásárlóbarát környezetet alakítsanak ki a kerületben, ezzel is segítve a kezdő vállalkozások és az egyedi termékeket nyújtó üzletek megtelepedését a Józsefvárosban.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18