22 °C Budapest

Milliárdok a józsefvárosi palotákra

2010. május 4. 18:02

Több mint 1,6 milliárd forintos beruházással, csaknem 900 millió forintos európai uniós támogatással újulhat meg 2011 nyarára a budapesti belváros egykori "mágnásfertálya", a józsefvárosi palotanegyed. A beruházással nem csupán megújulnak a kerület eklektikus-szecessziós épületei és közterületei, de új élet is költözik Józsefváros szívébe.

A városrehabilitációs programok kiemelt helyen szerepelnek az európai uniós források felhasználásakor. A 2004-2006-os időszak Nemzeti Fejlesztési Tervében összesen 24,5 milliárd forint jutott városrehabilitációs programokra, az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként pedig 2007-2013 között összesen 270 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre a települések rehabilitációjára. Csak 2007 és 2010 között az I. NFT e célra fordított keretösszegének a nyolcszorosát, csaknem 200 milliárd forintot fordíthattunk, fordíthatunk a települések megújítására a régiókban. E forrásból újulhat meg többek között Sopron, Szeged, Kaposvár, Debrecen, Nyíregyháza, Veszprém vagy éppen Zalaegerszeg központja, és ebből a keretből készült el április elejére - a Budapest Szíve Program részeként - a budapesti belváros új főutcája is az V. kerületben.

A főváros központja szépülhet most tovább európai uniós segítséggel, ezúttal a VIII. kerületben, a Józsefvárosban, az 1 milliárd 908 millió forintos összköltségvetésű "Budapest Európa Belvárosa Kulturális-gazdasági Fejlesztési Program" részeként. Az elképzelések szerint felújítják a Horánszky utca 13. szám alatti, fővárosi védettség alatt álló épületet. A rekonstrukciót követően diák- és vállalkozásfejlesztési központként, valamint információs pontként működik majd az épület, egyfajta szellemi központként a kerület diákság számára. Ezen felül korszerűen felszerelt irodákkal, inkubátorházként ad otthont a kreatíviparban tevékenykedő, fiatal vállalkozások számára.

A 898 millió forintos európai uniós támogatással megvalósuló program részeként emellett egységes gyalogos-vegyesforgalmú közterületi rendszert alakítanak ki a Gyulai Pál utca, a Kőfaragó utca, a Horánszky utca, a Mária utca és a Gutenberg tér bizonyos részein. A kerület több palotájának homlokzata díszkivilágítást kap majd.

Ez a program több pusztán homlokzatfelújításnál. Jól mutatja ezt az úgynevezett "Speciális Piacok Projekt" is, amely a tervek szerint a Józsefváros tereit tölti meg élettel, egy-egy napos kitelepülési lehetőséggel segítve a helyi vállalkozásokat. Így lesz a Gutenberg térből - hűen a névhez - időről időre könyvpiac, míg a Palotanegyed Piacok - vagyis a Mikszáth, a Lőrinc pap és a Pollack Mihály tér - a helyi vállalkozások termékeit és szolgáltatásait lesznek hivatottak népszerűsíteni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A program részeként támogatják a helyi vállalkozókat, kiskereskedőket és vendéglátó-ipari szereplőket tömörítő, úgynevezett "utcaszövetségek" kialakítását is. A szövetségek célja, hogy vásárlóbarát környezetet alakítsanak ki a kerületben, ezzel is segítve a kezdő vállalkozások és az egyedi termékeket nyújtó üzletek megtelepedését a Józsefvárosban.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44