8 °C Budapest

Milliárdok a józsefvárosi palotákra

2010. május 4. 18:02

Több mint 1,6 milliárd forintos beruházással, csaknem 900 millió forintos európai uniós támogatással újulhat meg 2011 nyarára a budapesti belváros egykori "mágnásfertálya", a józsefvárosi palotanegyed. A beruházással nem csupán megújulnak a kerület eklektikus-szecessziós épületei és közterületei, de új élet is költözik Józsefváros szívébe.

A városrehabilitációs programok kiemelt helyen szerepelnek az európai uniós források felhasználásakor. A 2004-2006-os időszak Nemzeti Fejlesztési Tervében összesen 24,5 milliárd forint jutott városrehabilitációs programokra, az Új Magyarország Fejlesztési Terv részeként pedig 2007-2013 között összesen 270 milliárd forint támogatás áll rendelkezésre a települések rehabilitációjára. Csak 2007 és 2010 között az I. NFT e célra fordított keretösszegének a nyolcszorosát, csaknem 200 milliárd forintot fordíthattunk, fordíthatunk a települések megújítására a régiókban. E forrásból újulhat meg többek között Sopron, Szeged, Kaposvár, Debrecen, Nyíregyháza, Veszprém vagy éppen Zalaegerszeg központja, és ebből a keretből készült el április elejére - a Budapest Szíve Program részeként - a budapesti belváros új főutcája is az V. kerületben.

A főváros központja szépülhet most tovább európai uniós segítséggel, ezúttal a VIII. kerületben, a Józsefvárosban, az 1 milliárd 908 millió forintos összköltségvetésű "Budapest Európa Belvárosa Kulturális-gazdasági Fejlesztési Program" részeként. Az elképzelések szerint felújítják a Horánszky utca 13. szám alatti, fővárosi védettség alatt álló épületet. A rekonstrukciót követően diák- és vállalkozásfejlesztési központként, valamint információs pontként működik majd az épület, egyfajta szellemi központként a kerület diákság számára. Ezen felül korszerűen felszerelt irodákkal, inkubátorházként ad otthont a kreatíviparban tevékenykedő, fiatal vállalkozások számára.

A 898 millió forintos európai uniós támogatással megvalósuló program részeként emellett egységes gyalogos-vegyesforgalmú közterületi rendszert alakítanak ki a Gyulai Pál utca, a Kőfaragó utca, a Horánszky utca, a Mária utca és a Gutenberg tér bizonyos részein. A kerület több palotájának homlokzata díszkivilágítást kap majd.

Ez a program több pusztán homlokzatfelújításnál. Jól mutatja ezt az úgynevezett "Speciális Piacok Projekt" is, amely a tervek szerint a Józsefváros tereit tölti meg élettel, egy-egy napos kitelepülési lehetőséggel segítve a helyi vállalkozásokat. Így lesz a Gutenberg térből - hűen a névhez - időről időre könyvpiac, míg a Palotanegyed Piacok - vagyis a Mikszáth, a Lőrinc pap és a Pollack Mihály tér - a helyi vállalkozások termékeit és szolgáltatásait lesznek hivatottak népszerűsíteni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A program részeként támogatják a helyi vállalkozókat, kiskereskedőket és vendéglátó-ipari szereplőket tömörítő, úgynevezett "utcaszövetségek" kialakítását is. A szövetségek célja, hogy vásárlóbarát környezetet alakítsanak ki a kerületben, ezzel is segítve a kezdő vállalkozások és az egyedi termékeket nyújtó üzletek megtelepedését a Józsefvárosban.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm