24 °C Budapest

Vége a holland drogturizmusnak: határt szabnak a füstölgésnek?

2010. május 6. 13:02

A holland kormány be szeretné tiltani a külföldiek számára történő kannabisz értékesítést, azonban a főként belőlük élő coffeeshopok szerint ezzel megszegnék az EU-ban érvényesülő szabad kereskedelem elvét. Az Európai Bíróság még nem döntött az ügyben.

Hollandiában a könnyűdrogok forgalmazása a közismert coffeeshopokban nem von maga után szankciókat. Azonban a holland-belga határon fekvő Maastricht városa a drogturizmus visszaszorítása érdekében rendeletet fogadott el, amelyben előírta, hogy a coffeeshopokban a nem Hollandiában lakó személyek nem szolgálhatók ki.

Miután 2006-ban két külföldit találtak egy maastrichti coffeeshopban, az üzletet a helyi hatóságok ideiglenes hatállyal bezáratták. Az Easy Going coffeeshop üzemeltetője az üggyel kapcsolatban bírósághoz fordult, mondván, a rendelettel állampolgárságon alapuló hátrányos megkülönböztetést követ el a hatóság, ami az uniós joggal nincs összhangban.

A coffeeshop tulajdonosok érdekvédelmi szervezetét képviselő, egyben az Easy Going tulajdonosa, Marc Josemans szerint egy ilyen jellegű változás csak arra lenne jó, hogy az utcára szorítaná, és a szervezet bűnözés kezére hajtaná a marihuána-kereskedelmet, valamint az abból befolyó tetemes hasznot is.

Hollandiában a 70-es években alakították ki a mai coffeeshop rendszert, amit az tesz lehetővé, hogy a helyi törvények dekriminalizálják a kiskereskedelmi forgalmazást,természetesen szigorúan szabályozva: tilos például hirdetniük, reklámozniuk, valamint fiatalkorúaknak értékesíteniük.

A kérdés, amiről az Európai Bíróságnak most döntenie kell az, hogy az EU területén érvényesülő egységes áru-, és szolgáltatáspiac fogalmába beletartozik-e a hollandok kannabisz iparága is, vagy sem.

Joseman szerint nyilván beletartozik, hiszen a kannabisz véleménye szerint, ugyanolyan áru, mint bármi más: az Easy Going, a Maastrichtban található 14 coffeeshop egyike idén várhatóan 10 millió eurónyi forgalmat fog generálni, ami jóval meghaladja a "normál" tevékenységéből - például kávé értékesítésből - származó 500 ezer eurós forgalmat. Ráadásul egy nemrégiben készített tanulmány szerint a coffeshopok mintegy 140 millió eurót tettek hozzá a holland büdzséhez, és több, mint 1300 embernek adtak munkát, ami jelentősen megcsappanna, ha a külföldieket - akik a 2 milliós vendégforgalom 70 százalékát adják - ki kellene tiltaniuk a kávézókból.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha az áruk szabad áramlásába beavatkozik az EB, akkor a munkaerő, és a tőke szabad áramlása is korlátozódna, hiszen se külföldi alkalmazott, se külföldi tulajdonos nem jöhetne szóba holland coffeeshopok esetén.

A drogturizmus nem csak a maastrichti lakosságnak, de a német, belga és francia kormányoknak nincsen ínyére: a helyieket a közlekedési dugók és a turistákon élősködő kisstílű bűnözők, dealerek zavarják, míg a belgákat például a rajtuk keresztül átutazó francia drogturisták, akik ráadásul hazafelé, gyakran fű hatása alatt ülnek volán mögé.

Hogy az EB végül milyen döntést hoz, még nem tudni, azonban megemlítették, hogy a külföldiek teljes kizárását a coffeeshopokból nem tartják szerencsésnek, ellenben egy kártyás rendszer bevezetését sokkal inkább, amellyel korlátozni lehetne az egy személy által maximálisan megvásárolható kannabisz mennyiségét.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 21. csütörtök
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM