17 °C Budapest

Vége a holland drogturizmusnak: határt szabnak a füstölgésnek?

2010. május 6. 13:02

A holland kormány be szeretné tiltani a külföldiek számára történő kannabisz értékesítést, azonban a főként belőlük élő coffeeshopok szerint ezzel megszegnék az EU-ban érvényesülő szabad kereskedelem elvét. Az Európai Bíróság még nem döntött az ügyben.

Hollandiában a könnyűdrogok forgalmazása a közismert coffeeshopokban nem von maga után szankciókat. Azonban a holland-belga határon fekvő Maastricht városa a drogturizmus visszaszorítása érdekében rendeletet fogadott el, amelyben előírta, hogy a coffeeshopokban a nem Hollandiában lakó személyek nem szolgálhatók ki.

Miután 2006-ban két külföldit találtak egy maastrichti coffeeshopban, az üzletet a helyi hatóságok ideiglenes hatállyal bezáratták. Az Easy Going coffeeshop üzemeltetője az üggyel kapcsolatban bírósághoz fordult, mondván, a rendelettel állampolgárságon alapuló hátrányos megkülönböztetést követ el a hatóság, ami az uniós joggal nincs összhangban.

A coffeeshop tulajdonosok érdekvédelmi szervezetét képviselő, egyben az Easy Going tulajdonosa, Marc Josemans szerint egy ilyen jellegű változás csak arra lenne jó, hogy az utcára szorítaná, és a szervezet bűnözés kezére hajtaná a marihuána-kereskedelmet, valamint az abból befolyó tetemes hasznot is.

Hollandiában a 70-es években alakították ki a mai coffeeshop rendszert, amit az tesz lehetővé, hogy a helyi törvények dekriminalizálják a kiskereskedelmi forgalmazást,természetesen szigorúan szabályozva: tilos például hirdetniük, reklámozniuk, valamint fiatalkorúaknak értékesíteniük.

A kérdés, amiről az Európai Bíróságnak most döntenie kell az, hogy az EU területén érvényesülő egységes áru-, és szolgáltatáspiac fogalmába beletartozik-e a hollandok kannabisz iparága is, vagy sem.

Joseman szerint nyilván beletartozik, hiszen a kannabisz véleménye szerint, ugyanolyan áru, mint bármi más: az Easy Going, a Maastrichtban található 14 coffeeshop egyike idén várhatóan 10 millió eurónyi forgalmat fog generálni, ami jóval meghaladja a "normál" tevékenységéből - például kávé értékesítésből - származó 500 ezer eurós forgalmat. Ráadásul egy nemrégiben készített tanulmány szerint a coffeshopok mintegy 140 millió eurót tettek hozzá a holland büdzséhez, és több, mint 1300 embernek adtak munkát, ami jelentősen megcsappanna, ha a külföldieket - akik a 2 milliós vendégforgalom 70 százalékát adják - ki kellene tiltaniuk a kávézókból.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha az áruk szabad áramlásába beavatkozik az EB, akkor a munkaerő, és a tőke szabad áramlása is korlátozódna, hiszen se külföldi alkalmazott, se külföldi tulajdonos nem jöhetne szóba holland coffeeshopok esetén.

A drogturizmus nem csak a maastrichti lakosságnak, de a német, belga és francia kormányoknak nincsen ínyére: a helyieket a közlekedési dugók és a turistákon élősködő kisstílű bűnözők, dealerek zavarják, míg a belgákat például a rajtuk keresztül átutazó francia drogturisták, akik ráadásul hazafelé, gyakran fű hatása alatt ülnek volán mögé.

Hogy az EB végül milyen döntést hoz, még nem tudni, azonban megemlítették, hogy a külföldiek teljes kizárását a coffeeshopokból nem tartják szerencsésnek, ellenben egy kártyás rendszer bevezetését sokkal inkább, amellyel korlátozni lehetne az egy személy által maximálisan megvásárolható kannabisz mennyiségét.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?