Vége a holland drogturizmusnak: határt szabnak a füstölgésnek?

2010. május 6. 13:02

A holland kormány be szeretné tiltani a külföldiek számára történő kannabisz értékesítést, azonban a főként belőlük élő coffeeshopok szerint ezzel megszegnék az EU-ban érvényesülő szabad kereskedelem elvét. Az Európai Bíróság még nem döntött az ügyben.

Hollandiában a könnyűdrogok forgalmazása a közismert coffeeshopokban nem von maga után szankciókat. Azonban a holland-belga határon fekvő Maastricht városa a drogturizmus visszaszorítása érdekében rendeletet fogadott el, amelyben előírta, hogy a coffeeshopokban a nem Hollandiában lakó személyek nem szolgálhatók ki.

Miután 2006-ban két külföldit találtak egy maastrichti coffeeshopban, az üzletet a helyi hatóságok ideiglenes hatállyal bezáratták. Az Easy Going coffeeshop üzemeltetője az üggyel kapcsolatban bírósághoz fordult, mondván, a rendelettel állampolgárságon alapuló hátrányos megkülönböztetést követ el a hatóság, ami az uniós joggal nincs összhangban.

A coffeeshop tulajdonosok érdekvédelmi szervezetét képviselő, egyben az Easy Going tulajdonosa, Marc Josemans szerint egy ilyen jellegű változás csak arra lenne jó, hogy az utcára szorítaná, és a szervezet bűnözés kezére hajtaná a marihuána-kereskedelmet, valamint az abból befolyó tetemes hasznot is.

Hollandiában a 70-es években alakították ki a mai coffeeshop rendszert, amit az tesz lehetővé, hogy a helyi törvények dekriminalizálják a kiskereskedelmi forgalmazást,természetesen szigorúan szabályozva: tilos például hirdetniük, reklámozniuk, valamint fiatalkorúaknak értékesíteniük.

A kérdés, amiről az Európai Bíróságnak most döntenie kell az, hogy az EU területén érvényesülő egységes áru-, és szolgáltatáspiac fogalmába beletartozik-e a hollandok kannabisz iparága is, vagy sem.

Joseman szerint nyilván beletartozik, hiszen a kannabisz véleménye szerint, ugyanolyan áru, mint bármi más: az Easy Going, a Maastrichtban található 14 coffeeshop egyike idén várhatóan 10 millió eurónyi forgalmat fog generálni, ami jóval meghaladja a "normál" tevékenységéből - például kávé értékesítésből - származó 500 ezer eurós forgalmat. Ráadásul egy nemrégiben készített tanulmány szerint a coffeshopok mintegy 140 millió eurót tettek hozzá a holland büdzséhez, és több, mint 1300 embernek adtak munkát, ami jelentősen megcsappanna, ha a külföldieket - akik a 2 milliós vendégforgalom 70 százalékát adják - ki kellene tiltaniuk a kávézókból.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha az áruk szabad áramlásába beavatkozik az EB, akkor a munkaerő, és a tőke szabad áramlása is korlátozódna, hiszen se külföldi alkalmazott, se külföldi tulajdonos nem jöhetne szóba holland coffeeshopok esetén.

A drogturizmus nem csak a maastrichti lakosságnak, de a német, belga és francia kormányoknak nincsen ínyére: a helyieket a közlekedési dugók és a turistákon élősködő kisstílű bűnözők, dealerek zavarják, míg a belgákat például a rajtuk keresztül átutazó francia drogturisták, akik ráadásul hazafelé, gyakran fű hatása alatt ülnek volán mögé.

Hogy az EB végül milyen döntést hoz, még nem tudni, azonban megemlítették, hogy a külföldiek teljes kizárását a coffeeshopokból nem tartják szerencsésnek, ellenben egy kártyás rendszer bevezetését sokkal inkább, amellyel korlátozni lehetne az egy személy által maximálisan megvásárolható kannabisz mennyiségét.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm