16 °C Budapest

Internet-függőség: a drogkereskedelem új csatornái

Pénzcentrum
2009. november 6. 09:17

Európában egyre inkább előtérbe kerül az internet a drogkereskedelem szempontjából, ahol a kereslet egyre inkább az új típusú szintetikus drogok felé tolódik - írja a Népszabadság.

Tegnap hozta nyilvánosságra Brüsszelben a kábítószer-használat európai megfigyelőközpontja (EMCDDA) legfrissebb jelentését, amely szerint az európai drogpiac globalizálódik, és virtualizálódik is, hiszen a vevők és eladók már főként az itnerneten találkoznak, a kínálat pedig folyamatosan változik.

Újabb és újabb drogok jelennek meg a piacon, mellyel az ellenőrzési gyakorlatot igyekeznek kijátszani. A interneten spice néven árult anyagot például növényi hatóanyagokból álló füstölőként hozzák forgalomba, valójában azonban szintetikus cannabinoidokat (a kenderszármazékokhoz hasonló hatású kábítószereket) is tartalmaz, és tipikus rászoktató drognak tartják.

Szintén gyakori a világhálón a legális hangulatjavítók forgalmazása: EU tagországaiban több száz internetes kereskedő látja el ezt a legálisnak tűnő piaci szeletet.

A felmérés szerint a legfőbb kemény drognak Európában továbbra is a kokain és heroin számítanak. Előbbit jellemzően Nyugat-Európában használják, ahol a 15-34 évesek 3-5 százaléka rendszeres fogyasztó. Heroin esetében nagyjából másfél milliónyi problémás fogyasztó van Európában.

A cannabisfogyasztás ugyanakkor évek óta csökken a fiatalok körében, helyette inkább a szintetikus drogok terjednek, valamit jellemző a többféle drog egyidejű használata.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2021. szeptember 27. 18:05