5 °C Budapest

Internet-függőség: a drogkereskedelem új csatornái

Pénzcentrum
2009. november 6. 09:17

Európában egyre inkább előtérbe kerül az internet a drogkereskedelem szempontjából, ahol a kereslet egyre inkább az új típusú szintetikus drogok felé tolódik - írja a Népszabadság.

Tegnap hozta nyilvánosságra Brüsszelben a kábítószer-használat európai megfigyelőközpontja (EMCDDA) legfrissebb jelentését, amely szerint az európai drogpiac globalizálódik, és virtualizálódik is, hiszen a vevők és eladók már főként az itnerneten találkoznak, a kínálat pedig folyamatosan változik.

Újabb és újabb drogok jelennek meg a piacon, mellyel az ellenőrzési gyakorlatot igyekeznek kijátszani. A interneten spice néven árult anyagot például növényi hatóanyagokból álló füstölőként hozzák forgalomba, valójában azonban szintetikus cannabinoidokat (a kenderszármazékokhoz hasonló hatású kábítószereket) is tartalmaz, és tipikus rászoktató drognak tartják.

Szintén gyakori a világhálón a legális hangulatjavítók forgalmazása: EU tagországaiban több száz internetes kereskedő látja el ezt a legálisnak tűnő piaci szeletet.

A felmérés szerint a legfőbb kemény drognak Európában továbbra is a kokain és heroin számítanak. Előbbit jellemzően Nyugat-Európában használják, ahol a 15-34 évesek 3-5 százaléka rendszeres fogyasztó. Heroin esetében nagyjából másfél milliónyi problémás fogyasztó van Európában.

A cannabisfogyasztás ugyanakkor évek óta csökken a fiatalok körében, helyette inkább a szintetikus drogok terjednek, valamit jellemző a többféle drog egyidejű használata.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?