12 °C Budapest

Száz nap a foci-vébéig, de hol lesznek a meccsek?

2010. március 2. 18:02

Dél-afrikai stadionok I. Alig lett vége a téli olimpiának, máris készülhetünk az idei év másik hatalmas sporteseményére, hiszen kereken 100 nap múlva kezdődik a futball-világbajnokság. Dél-Afrika személyében első ízben rendez afrikai ország foci-vébét, ennek megfelelően óriási a készülődés a négy évente megrendezésre kerülő sporteseményre. De lássuk, milyen stadionokban is tartják majd a mérkőzéseket?


Cape Town-stadion


A decemberben átadott Cape Town-stadion a hasonló nevű városban található. A 2007-ben lebontott Green Point nevű, 17 ezer férőhelyes elődje helyére épült, így annak ellenére, hogy a városlakók nagy része támogatta az Cape Town-stadion nevet, még mindig gyakran hívják a régi nevén az új 70 ezer férőhelyes stadiont, mely öt csoportmérkőzésnek, egy egyenes kieséses meccsnek és egy elődöntőnek ad majd helyet.

Nelson Mandela Bay-stadion


A kifejezetten a foci-vébére épült új stadiont tavaly adták át Port Elizabethben, mely hétszáz kilométerre keletre fekszik Cape Towntól. A 45 fős befogadására alkalmas stadionba négyezer ideiglenes férőhelyet is bepréseltek a világbajnokság idejére. A városnak külön öröm a focigála, az apartheid idején ugyanis nem építhetett a város nagy focistadiont, mivel a központi kormányzat nem támogatta a sportágat.

Moses Mabhida-stadion


Durban új stadionja szintén a vébére épült, névadója a Dél-Afrikai Kommunista Párt egykori főtitkára. A 70 ezres stadion dizánját Dél-Afrika zászlaja ihlette. A stadion felett átúszó 35 méter hosszú ív tetejére, 106 méter magasba külön felvonó visz fel, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a városra.

Free State-stadion


Bloemfontein stadionja látja vendégül hétről hétre az ország legfanatikusabb szurkolóit, legyen szó a város rögbi vagy focicsapatáról. A korábban 38 ezer fős stadiont nemrég 45 ezer fő befogadására építették át, az új épület főpróbája a 2009-es Konföderációs Kupán teljes sikernek bizonyult. A várakozások szerint a fanatikus focirajongó tömegeknek köszönhetően a Free State-ben lesznek majd a legzajosabb meccsek a világbajnokság során.

Ellis Park-stadion


Johannesburg két stadionnal is kiveszi a részét a világbajnokságból. Az Ellis Park-stadion hasonló nevű elődjét 1928-ban építették rögbistadionnak. 1982-ben a régi építményt eltüntették és egy teljesen új stadiont húztak fel a helyére, ismét csak a rögbimeccsek kedvéért. A stadion nevét J D Ellis után kapta, aki polgármesterként engedélyezte, hogy a földterületen stadion épüljön. A 2009-es Konföderációs Kupa előtt az épületet felújították és kibővítették, így a korábbi 57 ezer helyett immár 62 ezren férnek el benne. A stadion már csak azért is kedves a helyi lakosok szívének, mert 1995-ben itt nyerték el a rögbi világkupát Új-Zéland orra elől, nem sokkal azután, hogy az apartheid béklyóinak leverése után az ország rögbicsapatát újra kiengedték a nemzetközi porondra.

Dél-afrikai stadionok II.

Soccer City

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Johannesburg másik stadionja a város Soweto negyedében található Soccer City. A 2009-ben elkészült stadion jelenleg a fekete kontinens legnagyobbja: több, mint 91 ezer fő befogadására képes. Nem véletlen, hogy a méreteinek köszönhetően ezt a stadion választották meg a július 11-i döntő helyszínéül. A stadion helyszíne különösen kedves a város lakói számára, hiszen szabadulása után ezen a helyén tartotta meg első beszédét Nelson Mandela.


Mbombela-stadion


A szintén a világbajnokságra épült új stadion nevét a Mbombela-tartományról kapta, melyben az épületnek helyt adó Nelspruit városa is található. Mbombela egyébként a helyi dialektusban annyit tesz: "Sok ember, kis helyen". A 43 500 férőhelyes stadion tetejét kifelé a zsiráfok nyakához és fejéhez hasonlító pillérek tartják, emiatt a helyiek sokan Zsiráf-stadion néven emlegetik. Belülről viszont inkább egy zebrára hajaz az építmény. Bár a képeken már zöld fű látható a stadion közepén, a helyszíni szemlék tanúsága szerint a stadion még egyáltalán nincs futball-mérkőzés rendezésére alkalmas állapotban.

Royal Bafokeng


A 42 ezer férőhelyes Bafokeng stadion az itt élő népről kapta a nevét. A bafokengek 1999-ben bíróságon is pert nyertek a területükön működő bányászati cégekkel szemben, így az itt kinyert platina 20 százaléka az ő birtokukba kerül. A stadionban öt csoportmeccset játszanak és egy meccset a nyolc közé jutásért.

Loftus Versfeld-stadion


A Loftus Versfeld Dél-Afrika egyik legrégebbi stadionja. A pretoriai stadionban már 1903-ban rendeztek sporteseményeket, s az első, ezen a helyen épült betonstadion 1923-ban készült el. Abban még csak 2 000 fő fért el. A stadion 1948 óta időről időre felújításra és bővítésre kerül. Jelenleg 50 ezer fő befogadására alkalmas.

Peter Mokaba-stadion


Az apartheid elleni küzdelem egyik vezéralakja után elnevezett stadion történelmi jelentősséggel bír a helyi lakosok számára, hiszen Mokaba Polokwane-ban született és nőtt fel. A 45 ezer fős stadion formáját a környék jellegzetes növénye, a baobab-fa inspirálta.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem