16 °C Budapest

Száz nap a foci-vébéig, de hol lesznek a meccsek?

2010. március 2. 18:02

Dél-afrikai stadionok I. Alig lett vége a téli olimpiának, máris készülhetünk az idei év másik hatalmas sporteseményére, hiszen kereken 100 nap múlva kezdődik a futball-világbajnokság. Dél-Afrika személyében első ízben rendez afrikai ország foci-vébét, ennek megfelelően óriási a készülődés a négy évente megrendezésre kerülő sporteseményre. De lássuk, milyen stadionokban is tartják majd a mérkőzéseket?


Cape Town-stadion


A decemberben átadott Cape Town-stadion a hasonló nevű városban található. A 2007-ben lebontott Green Point nevű, 17 ezer férőhelyes elődje helyére épült, így annak ellenére, hogy a városlakók nagy része támogatta az Cape Town-stadion nevet, még mindig gyakran hívják a régi nevén az új 70 ezer férőhelyes stadiont, mely öt csoportmérkőzésnek, egy egyenes kieséses meccsnek és egy elődöntőnek ad majd helyet.

Nelson Mandela Bay-stadion


A kifejezetten a foci-vébére épült új stadiont tavaly adták át Port Elizabethben, mely hétszáz kilométerre keletre fekszik Cape Towntól. A 45 fős befogadására alkalmas stadionba négyezer ideiglenes férőhelyet is bepréseltek a világbajnokság idejére. A városnak külön öröm a focigála, az apartheid idején ugyanis nem építhetett a város nagy focistadiont, mivel a központi kormányzat nem támogatta a sportágat.

Moses Mabhida-stadion


Durban új stadionja szintén a vébére épült, névadója a Dél-Afrikai Kommunista Párt egykori főtitkára. A 70 ezres stadion dizánját Dél-Afrika zászlaja ihlette. A stadion felett átúszó 35 méter hosszú ív tetejére, 106 méter magasba külön felvonó visz fel, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a városra.

Free State-stadion


Bloemfontein stadionja látja vendégül hétről hétre az ország legfanatikusabb szurkolóit, legyen szó a város rögbi vagy focicsapatáról. A korábban 38 ezer fős stadiont nemrég 45 ezer fő befogadására építették át, az új épület főpróbája a 2009-es Konföderációs Kupán teljes sikernek bizonyult. A várakozások szerint a fanatikus focirajongó tömegeknek köszönhetően a Free State-ben lesznek majd a legzajosabb meccsek a világbajnokság során.

Ellis Park-stadion


Johannesburg két stadionnal is kiveszi a részét a világbajnokságból. Az Ellis Park-stadion hasonló nevű elődjét 1928-ban építették rögbistadionnak. 1982-ben a régi építményt eltüntették és egy teljesen új stadiont húztak fel a helyére, ismét csak a rögbimeccsek kedvéért. A stadion nevét J D Ellis után kapta, aki polgármesterként engedélyezte, hogy a földterületen stadion épüljön. A 2009-es Konföderációs Kupa előtt az épületet felújították és kibővítették, így a korábbi 57 ezer helyett immár 62 ezren férnek el benne. A stadion már csak azért is kedves a helyi lakosok szívének, mert 1995-ben itt nyerték el a rögbi világkupát Új-Zéland orra elől, nem sokkal azután, hogy az apartheid béklyóinak leverése után az ország rögbicsapatát újra kiengedték a nemzetközi porondra.

Dél-afrikai stadionok II.

Soccer City

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Johannesburg másik stadionja a város Soweto negyedében található Soccer City. A 2009-ben elkészült stadion jelenleg a fekete kontinens legnagyobbja: több, mint 91 ezer fő befogadására képes. Nem véletlen, hogy a méreteinek köszönhetően ezt a stadion választották meg a július 11-i döntő helyszínéül. A stadion helyszíne különösen kedves a város lakói számára, hiszen szabadulása után ezen a helyén tartotta meg első beszédét Nelson Mandela.


Mbombela-stadion


A szintén a világbajnokságra épült új stadion nevét a Mbombela-tartományról kapta, melyben az épületnek helyt adó Nelspruit városa is található. Mbombela egyébként a helyi dialektusban annyit tesz: "Sok ember, kis helyen". A 43 500 férőhelyes stadion tetejét kifelé a zsiráfok nyakához és fejéhez hasonlító pillérek tartják, emiatt a helyiek sokan Zsiráf-stadion néven emlegetik. Belülről viszont inkább egy zebrára hajaz az építmény. Bár a képeken már zöld fű látható a stadion közepén, a helyszíni szemlék tanúsága szerint a stadion még egyáltalán nincs futball-mérkőzés rendezésére alkalmas állapotban.

Royal Bafokeng


A 42 ezer férőhelyes Bafokeng stadion az itt élő népről kapta a nevét. A bafokengek 1999-ben bíróságon is pert nyertek a területükön működő bányászati cégekkel szemben, így az itt kinyert platina 20 százaléka az ő birtokukba kerül. A stadionban öt csoportmeccset játszanak és egy meccset a nyolc közé jutásért.

Loftus Versfeld-stadion


A Loftus Versfeld Dél-Afrika egyik legrégebbi stadionja. A pretoriai stadionban már 1903-ban rendeztek sporteseményeket, s az első, ezen a helyen épült betonstadion 1923-ban készült el. Abban még csak 2 000 fő fért el. A stadion 1948 óta időről időre felújításra és bővítésre kerül. Jelenleg 50 ezer fő befogadására alkalmas.

Peter Mokaba-stadion


Az apartheid elleni küzdelem egyik vezéralakja után elnevezett stadion történelmi jelentősséggel bír a helyi lakosok számára, hiszen Mokaba Polokwane-ban született és nőtt fel. A 45 ezer fős stadion formáját a környék jellegzetes növénye, a baobab-fa inspirálta.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?