TOP 10 eladhatatlan vagyonadós autó Magyarországon! Te adnál értük pénzt?

Pénzcentrum
2010. február 4. 05:20

Vagyonadó-szorzótábla: hogy kell kiszámolni a vagyonadót az autók után? Az alkotmánybíróság ugyan elvetette a vagyonadó lakóingatlanokra vonatkozó részét, de a Pénzügyminisztérium becslései szerint minden negyvenedik magyar autósnak számolnia kell az új adófizetési kötelezettséggel. Sokan panaszkodnak, hogy a jármű teljesítményéhez kötött adónem igazságtalan, megint nem azok fognak fizetni, akiknek kellene. Magyarországon ma vásárolható olyan 10 millió forintos új autó, amely nem esik a törvény hatálya alá, ugyanakkor már 100 ezer forintért is vehetünk olyan érvényes műszakival rendelkező, normál állapotban lévő személyautót, amely után vagyonadót kel fizetni!

A 10 legolcsóbb vagyonadós autó Magyarországon

A lista elkészítéséhez a hasznaltauto.hu adatbázisát használtuk fel. A szűrés során a legolcsóbb, normál állapotban lévő, érvényes műszaki vizsgával rendelkező, legalább 125 kW (170 lóerő) teljesítményű autókra kerestünk.

A találati listát böngészve találtunk egy 100 ezer forintért kínált Opel Omegát, mely után 46 250 forint vagyonadót kellene fizetni. Ha hozzászámoljuk az adásvételhez és az átíráshoz kapcsolódó költségeket, akkor lassan több a leves, mint a hús.

200 ezer forint alatt további hat személyautót (Saab, BMW, Ford, Alfa Romeo, Mercury, Mitsubishi) találtunk, ezek után a koruk és teljesítményük alapján 35000-46250 forint adófizetési kötelezettség merül fel.

A TOP 10-es lista utolsó három helyezettjéért egyaránt 220 ezer forintot kérnek az eladók, az Opel Senator, az Opel Vectra és a Saab 9000-res tulajdonosainak sok türelemre lesz szükségük, amikor az érdeklődők hívásait várják.

Korábban: Sokkoló visszaesés! Csak 123 darab Suzukit vettek januárban

Vagyonadó-szorzótábla: hogy kell kiszámolni a vagyonadót az autók után?

Becslések szerint a 3 milliós autópark 2,5%-át érintheti az új adófizetési kötelezettség. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 75 ezer jármű tulajdonosának kell számolnia a vagyonadóval.

Az adó kiszámításakor a gépjármű teljesítménye mellett az autó életkora is számít, az adó alá vont teljesítményhatárokat három- az autók korát öt sávba sorolták (a gyártási évében és az azt követő 3 naptári évben, a gyártási évet követő 4-7. naptári évben, a gyártási évet követő 8-11. naptári évben, a gyártási évet követő 12-15. naptári évben, valamint a gyártási évet követő 16. naptári évben és az azt követő naptári években).

A 125 kW teljesítményt elérő, de a 175 kW-ot meg nem haladó gépjármű után a gépjárműadó-törvény szerinti adóösszeg kétszeresét, a 175-199 kW közöttiek után a 2,5-szeresét, míg a legalább 200 kW teljesítményt elérő gépjárművek tulajdonosának a háromszorosát kell vagyonadóként megfizetni.

Egy három évnél fiatalabb 200 kW feletti autó után legalább 207 ezer forintot kell fizetni évente, míg egy 16 évnél idősebb 125 kW-os (még éppen adózó) jármű tulajdonosának legalább 35 ezer forintja bánja az új adót.

Kattints ide a 272 lóerő feletti vagyonadós autókért!

Akik nagyon bele akarnak tenyerelni! Autók 200 kW (272 lóerő) felett + bevallás, kedvezmények, külföldi rendszám

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Akik nagyon bele akarnak tenyerelni! Autók 200 kW (272 lóerő) felett

Találtunk öt olyan 600 ezer forint alatt kínált, de 200 kW (272 lóerő) feletti teljesítménnyel rendelkező autót, melyek után az árukhoz képest a legmagasabb az adófizetési kötelezettség tartozik. A lista élén az a 260 ezer forintért kínált BMW áll, amely után már az első évben közel a vételár felének megfelelő vagyonadót kellene fizetni.

A négy német és egy svéd modell közül egy 4172 köbcentiméteres, 300 lóerős, 15 éves Audi A8-as után kell a legtöbb adót fizetni 122 100 forinttal.

Egy 13,5 millió forintért eladásra kínált hat éves 583 kw-os (793 lóerős) Dodge Viper után nem kevesebb, mint 524 700 forint az éves vagyonadó.

Korábban: Ilyen lett a Suzuki új családi autója - plasztika utáni képek!

Bevallás, kedvezmények, külföldi rendszám

Az adófizetés alól az APEH tájékoztatója szerint nem bújhatnak ki a külföldi rendszámmal futó autók tulajdonosai sem, ugyanakkor 50%-os kedvezményt kapnak a kizárólag elektromos hajtású és hibrid személygépkocsik, valamint a nagycsaládos tulajdonosok.
Az adókötelezettség a személygépkocsi tulajdonjogának megszerzését követő év első napján keletkezik, változást a következő év első napjától kell figyelembe venni.

Az adót az érintettek két egyenlő részletben kötelesek megfizetni, a magánszemélyeknek első alkalommal 2010. május 20-ig, a személyi jövedelemadóval kell benyújtaniuk a bevallást.

Vissza a főoldalra!

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?