21 °C Budapest

Eldőlt: itt épülnek új bicikliutak Budapesten

Pénzcentrum
2010. február 3. 14:02

A Fővárosi Önkormányzat a közelmúltban négy pályázatával nyert el uniós támogatást kerékpárút fejlesztésre. Ezek közül három esetben dönthet a Fővárosi Közgyűlés a támogatási szerződés megkötéséről, a negyedik projekt (IV. ker. Szilágyi út) további tárgyalást igényel a kerületben kialakult vitás helyzet és a nagy nyilvánosságot kapott civil ellenvélemény miatt. A döntési javaslatokról a Főpolgármesteri Kabinet is tárgyalt.

A XXI. ker. Ady Endre úti kerékpárforgalmi fejlesztés összköltsége közel 80 millió forint, a megvalósításhoz a főváros 64 millió forint uniós támogatást nyert. A XVII. kerületi Pesti úton (501. utca és a Ferihegyi út között) tervezett kerékpárút-fejlesztés 64 millió forint összköltségű, ehhez a főváros 51,5 millió forintos uniós támogatást kapott. A XXI. kerületi Szabadkikötő úti (új nevén Weiss Manfréd úti) kerékpárút-fejlesztés a legjelentősebb, 165 millió forintos összköltségű projekt, amely 132 milliós közösségi támogatásban részesül. A városvezetés a Fővárosi Közgyűléstől azt kéri, hogy 2010. évi költségvetésében biztosítson a projektek megvalósításához önrészt, ezeken túl pedig kéri a testület jóváhagyását az együttműködési szerződések aláírásához.

Az újpesti Szilágyi út esetében a kerület vezetése és a kerékpáros civil szervezetek nem értenek egyet azzal, hogy a kerékpárút a járdán vagy az úttesten húzódjon. A kerület a járdán szinteltolással valósítaná meg a kerékpárutat, ez szerepel a korábban elfogadott tervekben is, a Magyar Kerékpáros Klub azonban elutasítja ezt a megoldást, egyebek mellett a zöldfelület védelmére és a túl sok kereszteződésre hivatkozva. A vita mielőbbi eldöntése érdekében a főváros vezetése meghívja február végi ülésére a kerület polgármesterét és a civilek képviselőjét is. A fejlesztésre 98 millió forintot nyert el a főváros az uniótól, amelyet 24 milliós önrésszel egészítene ki, ha sikerül konszenzust kialakítani a kérdésben.

Forrás: budapest.hu

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?