Nem lehet autót venni egy fecnivel

Pénzcentrum
2009. december 22. 08:31

Jövőre évtől kormányrendelet határozza majd meg, hogy a nyilvántartásba bejegyzett jármű tulajdonjogában bekövetkezett változások bejegyzéséhez milyen dokumentumot kell beterjeszteni. A közlekedési igazgatási hatóságok eljárásaiban számos probléma jelentkezett ugyanis amiatt, hogy az érintetteket nem kötelezte jogszabály arra, hogy írásos formában rögzítsék az ilyen jogügylet tárgyát és célját - írta a Népszabadság.

Autót, motort adni-venni eddig anélkül lehetett, hogy a tranzakció formai kötöttségeit szabályozták volna. A felek az üzletet akár úgy is nyélbe üthették, hogy mindketten elmentek valamelyik okmányirodába, és ott egybehangzóan kijelentették: egyikük eladja, a másik pedig megveszi a járművet.

A legtöbben persze kitöltenek valamilyen adásvételi szerződést, ám annak tartalmát ki-ki saját tetszése szerint határozhatta meg. Az ilyen dokumentumokban szerepel a vételár, a megtekintett és kipróbált állapot, valamint az eladó felelősségének - amúgy jogilag kétséges - kizárása például a rejtett hibák tekintetében.

A tranzakciót 2010-től teljes bizonyító erejű magánokiratba kell foglalni, ami azt jelenti, hogy az érintettek saját kezűleg maguk írják a szerződést - ami két fél esetén nehezen keresztülvihető -, vagy azt két tanúval aláíratják, esetleg ügyvéddel ellenjegyeztetik.

Az adásvételhez a felek többnyire eddig is szereztek tanúkat, ám érdemes ügyelni arra, hogy míg eddig 15, jövőre már csak öt munkanap áll rendelkezésre a változás bejelentéséhez. Az üzemben tartó bejelentése, illetve az üzemben tartó személyében bekövetkezett változások esetén is hasonló szabályok érvényesülnek.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 28. vasárnap
Emil, Csanád
21. hét
Május 28.
Hősök napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. május 28. 16:06