-1 °C Budapest

Nem lehet autót venni egy fecnivel

Pénzcentrum
2009. december 22. 08:31

Jövőre évtől kormányrendelet határozza majd meg, hogy a nyilvántartásba bejegyzett jármű tulajdonjogában bekövetkezett változások bejegyzéséhez milyen dokumentumot kell beterjeszteni. A közlekedési igazgatási hatóságok eljárásaiban számos probléma jelentkezett ugyanis amiatt, hogy az érintetteket nem kötelezte jogszabály arra, hogy írásos formában rögzítsék az ilyen jogügylet tárgyát és célját - írta a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Autót, motort adni-venni eddig anélkül lehetett, hogy a tranzakció formai kötöttségeit szabályozták volna. A felek az üzletet akár úgy is nyélbe üthették, hogy mindketten elmentek valamelyik okmányirodába, és ott egybehangzóan kijelentették: egyikük eladja, a másik pedig megveszi a járművet.

A legtöbben persze kitöltenek valamilyen adásvételi szerződést, ám annak tartalmát ki-ki saját tetszése szerint határozhatta meg. Az ilyen dokumentumokban szerepel a vételár, a megtekintett és kipróbált állapot, valamint az eladó felelősségének - amúgy jogilag kétséges - kizárása például a rejtett hibák tekintetében.

A tranzakciót 2010-től teljes bizonyító erejű magánokiratba kell foglalni, ami azt jelenti, hogy az érintettek saját kezűleg maguk írják a szerződést - ami két fél esetén nehezen keresztülvihető -, vagy azt két tanúval aláíratják, esetleg ügyvéddel ellenjegyeztetik.

Az adásvételhez a felek többnyire eddig is szereztek tanúkat, ám érdemes ügyelni arra, hogy míg eddig 15, jövőre már csak öt munkanap áll rendelkezésre a változás bejelentéséhez. Az üzemben tartó bejelentése, illetve az üzemben tartó személyében bekövetkezett változások esetén is hasonló szabályok érvényesülnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?