2 °C Budapest

Autósok, figyelem: nem minden januártól változik

2009. december 9. 10:47

A parlament által hétfőn elfogadott új gépjármű kárrendezési szabályok - az, hogy a bruttó összeget csak számla ellenében lehet kifizetni, illetve hogy a sérült autóról a biztosítónak kell megmondania, hogy közlekedésbiztonsági szempontból megfelelő-e - csak 2011 első napján lépnek hatályba, addig pedig még változhatnak - mondta az MTI-nek Trunkó Barnabás, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) főtitkára.

A parlament előtt fekvő legújabb, pénzügyi törvényeket módosító csomag eredeti változata nagyon szigorú lett volna a biztosítókhoz: csak számla ellenében engedte volna rendezni a gépjármű károkat. A felmerült alkotmányos problémák miatt - például az, hogy senkit nem lehet kötelezni a kocsija megjavíttatására, ugyanakkor szerződés szerint jár neki a kárát kompenzáló biztosítói szolgáltatás - a biztosítók a MABISZ-on keresztül próbáltak nyomást gyakorolni a törvényhozóra. Erre azért is szükség volt, mivel az említett szabályt - a biztosítók szerint - a gépjármű forgalmazók és javítók járták ki. A visszaesett új autó eladás miatt ugyanis szükségük van bevételre, amit a - kötelezővé tett - javításból akarnak megszerezni.

A kompromisszumos megoldást - a hétfőn elfogadott szöveget - a költségvetési bizottság nyújtotta be. Ez két részből áll, az első kimondja, hogy az áfá-val növelt kárösszeget csak akkor fizetheti ki a biztosító, ha olyan számlát visz az ügyfél, amelyben szerepel az anyag ára, a munkadíj és az áfa összege is. "Ellenkező esetben" csak a nettó összeg, illetve az értékcsökkenés fizethető ki. Ha a javítást a biztosító szerződött partnere végzi, akkor az számol el - számla alapján - a biztosítóval. Jelenleg a teljes szektorban több mint 800 ilyen javító műhely van. Arról nem szól a jogszabály szövege, hogy volt már jogi eljárás amiatt, hogy a biztosítók magasabb óradíjat fizettek annak az autó kereskedőnek, amely a saját biztosításukat adta el az ügyfélnek.

Erről annyit mondott az MTI-nek Trunkó Barnabás, hogy mindenképpen meg kell javíttatni az autót. Ehhez viszont az kell, hogy az "ellenkező esetben" megjelölés nem három tételes, hanem egyszerűbb számlát jelentsen. Amennyiben az "ellenkező esetben" számlanélküliséget is jelent, akkor másképpen áll a helyzet.

A módosítás második része a biztosító kötelezettségévé teszi a közlekedési hatóság értesítését, ha a kocsi sérülését olyannak ítéli, amely miatt az közlekedés biztonsági szempontból nem megfelelő. Ezt a hatósági szerep átruházásának nevezte a MABISZ főtitkára. Ebben az esetben csak akkor fizetheti ki a biztosító a teljes költséget, ha a közlekedési hatóság - a műszaki vizsga után, amit az ügyfél fizet - alkalmasnak találta a kocsit, illetve azt kivonták a forgalomból. Ha nem vitte el műszaki vizsgára az üzembentartó a kocsit, akkor a biztosító a nettó díjat sem fizetheti ki. Viszont 60 százalékos szolgáltatási előleget ekkor, illetve a javítás előtt is nyújthat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Trunkó Barnabás kifogásolta még, hogy a gyorsított kárrendezést - amikor a biztosító és az ügyfél megegyeznek a kár összegében - megszünteti a törvénymódosítás.

Miután a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási törvény bemutatott módosítása csak 2011-től hatályos, a MABISZ a Magyar Autóklubbal együtt próbál addig megoldást találni az általuk kifogásoltakra.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem